Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι προκλήσεις της «ενεργειακής ασφάλειας»

Οταν τα στελέχη των επιχειρήσεων λένε τα πράγματα με το όνομά τους...

Στη Σύνοδο, εκτός από τις λιγότερο ή περισσότερο γενικόλογες αναφορές στη «διαφύλαξη της ασφάλειας» υπήρξαν και ομιλητές που είπαν τα πράγματα με το όνομά τους, συνδέοντας ανοιχτά τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή με τον έλεγχο των φυσικών πόρων και των ενεργειακών δρόμων.

Στη συνεδρία με τον τίτλο «Προκλήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού», οι «απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια» συνδέθηκαν:

-- «Με την αστάθεια και την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να επιδράσει στην ασφάλεια των προμηθειών», εννοώντας την αντιπαράθεση για το ποιο ιμπεριαλιστικά κέντρο και ποιες μερίδες του κεφαλαίου θα έχουν το «πάνω χέρι» στον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και διαδρομών.

-- «Με τον κίνδυνο ορισμένες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο και αέριο να γίνουν στόχος κυρώσεων», εννοώντας την «επόμενη μέρα» των σχέσεων με χώρες - «κλειδιά«, όπως οι Συρία, Ιράκ, Ιράν.

-- «Με τον κίνδυνο ανάμειξης στις διαδρομές προμηθειών», εννοώντας επιχειρηματικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις που κυοφορεί η συνεχιζόμενη ύφεση και στασιμότητα σε μεγάλο μέρος του αναπτυγμένου κόσμου.

Τα παραπάνω έθεσε στη συζήτηση ο Πάουελ Μπεϊσγουότερ, μέλος της Βουλής των Λόρδων και πρώην σύμβουλος των κυβερνήσεων Θάτσερ και Μέιτζορ στη Μεγάλη Βρετανία σε ζητήματα Εξωτερικών Σχέσεων και Αμυνας.

Στο ίδιο «τραπέζι» ομιλήτρια ήταν και η πρόεδρος της εταιρείας Εξερεύνησης και Παραγωγής Ασίας - Ειρηνικού του αμερικανικού κολοσσού «Σέβρον», Μέλοντι Μέγερ, η οποία χωρίς περιστροφές εξήγησε τους λόγους για τους οποίους μεγαλώνει το «ενδιαφέρον» για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Οπως είπε, λοιπόν, ανάμεσα σε άλλα, «το κέντρο βάρους για το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα μετατοπίζεται προς την Ασία (...) Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου στην περιοχή την έκαναν επίκεντρο για τις νέες ενεργειακές αγορές (...)

Το 2030, η περιοχή αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο (...) Το 2025, η ασιατική ζήτηση για LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) θα έχει διπλασιαστεί (...) Η Ασία αποτελεί σήμερα έναν εισαγωγέα καθαρής Ενέργειας. Αλλά υπάρχουν καλά νέα. Η περιοχή διατηρεί επίσης μεγάλες υποσχέσεις ως προμηθευτής Ενέργειας. Εχει άφθονους ενεργειακούς πόρους και γεωθερμικά και ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των πιο άφθονων πόρων της, που είναι το φυσικό αέριο που μετατρέπεται σε LNG και μετακινείται τριγύρω στην περιοχή».


Α. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο η ενεργειακή «κάλυψη» της Ευρώπης (2022-02-01 00:00:00.0)
Ανήγγειλε αντιρωσικές κυρώσεις (2020-07-16 00:00:00.0)
Ενδιαφέρουσες πτυχές των ανταγωνισμών για την Ενέργεια (2020-01-10 00:00:00.0)
Επικίνδυνα σχέδια στο φόντο οξυμένων ανταγωνισμών (2018-02-24 00:00:00.0)
«Ενεργειακές μπίζνες» στην πλάτη του λαού (2014-12-20 00:00:00.0)
Σχέδια «ενισχυμένου ρόλου» και μέσω του LNG (2014-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ