Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ATHENS ENERGY FORUM 2018
Επικίνδυνα σχέδια στο φόντο οξυμένων ανταγωνισμών

Eurokinissi

Τα σχέδια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, καθιστώντας τη χώρα ενεργειακό κόμβο, στόχος που ανάμεσα σε άλλα τροφοδοτεί την «κινητικότητα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε μια σειρά από μέτωπα και θέτει τη χώρα στο επίκεντρο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών, ακριβώς για τον έλεγχο των τέτοιων πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, αναδείχτηκαν την προηγούμενη βδομάδα στο Athens Energy Forum 2018.

Ο Γ. Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιέγραψε «4 βασικά βήματα» της κυβερνητικής «ενεργειακής στρατηγικής», ώστε η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Συγκεκριμένα, το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου και την ομαλή «ενσωμάτωση» της ελληνικής στην ευρωπαϊκή αγορά, την «αναβάθμιση της χώρας σε βασικό παράγοντα μεταφοράς φυσικού αερίου», τη δημιουργία πολλαπλών πυλών εισόδου προς τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή αγορά, και το ρόλο της Ελλάδας ως χώρας παραγωγού Ενέργειας.

Σημειωτέον, σε άλλη μια απόδειξη της στρατηγικής τους ταύτισης στα ζητούμενα του κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκρέκας και Γ. Μανιάτης αντίστοιχα, εστίασαν μεγάλο μέρος της κριτικής τους προς την κυβέρνηση στο ότι καθυστερεί στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων. «Οι επενδυτές περιμένουν κι εμείς δίνουμε λάθος μήνυμα», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σκρέκας. «Στην Ελλάδα δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις στον τομέα ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Αν και συμβαδίζαμε με την Κύπρο το διάστημα 2013 - 2014, εντούτοις οι υπογεγραμμένες συμβάσεις στη χώρα μας δεν έχουν πάει ακόμη στη Βουλή. Αντίθετα, στην Κύπρο μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες πραγματοποιούν έρευνες», είπε, στο ίδιο πνεύμα, ο Γ. Μανιάτης.

Η «διαφοροποίηση πηγών»...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις ξένων παραγόντων, όπως η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, που ανέπτυξε το ευρωατλαντικό αφήγημα περί ανάγκης διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, στην προσπάθεια, βέβαια, να μειωθούν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Θύμισε ότι «η ΒΡ είναι μεγάλος μέτοχος στον ΤΑΡ», εκτίμησε ότι «το σχέδιο για το τερματικό της Αλεξανδρούπολης (σ.σ.: που προκρίνουν και οι Αμερικανοί) είναι ακόμα ένα έργο που θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας», τόνισε ότι η «Shell» διαθέτει μερίδιο 35% στο «οικόπεδο 12» της Κύπρου, όπως και ότι υπάρχει βρετανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση και σε άλλα σχέδια στην Ελλάδα.

Ο οικονομικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας, Στίβεν Μπίτνερ, είπε ότι η αμερικανική στρατηγική βασίζεται στη διαφοροποίηση πηγών και οδών εφοδιασμού για την Ευρώπη. Επέμεινε, δε, στη σημασία του αμερικανικού LNG για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρώπης. Ο ίδιος τόνισε ότι «ως ΗΠΑ, μας ενδιαφέρει η ενεργειακή ασφάλεια των συμμάχων μας γιατί αλλιώς είναι ευάλωτοι σε εξωτερικές πιέσεις. Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει την Ενέργεια ως πολιτικό όπλο στην Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά σχετικά παραδείγματα με διακοπές προμηθειών κ.τ.λ.» και πρόσθεσε και ότι «η Ρωσία προωθεί σήμερα δύο αγωγούς που θα εντείνουν την εξάρτηση και θα δώσουν στη Μόσχα νέες δυνατότητες μόχλευσης εναντίον της ΕΕ». Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ότι το αμερικανικό LNG μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της «ενεργειακής ασφάλειας» της ΕΕ, συμπλήρωσε ότι «η έλευσή του στην Ευρώπη ήδη σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή στην παγκόσμια αγορά» και διαβεβαίωσε για τη στήριξη Τραμπ στα σχετικά έργα αγωγών και LNG στην Ελλάδα και ευρύτερα στην περιοχή.

...και οι ενεργειακοί «διάδρομοι»...

Ενδεικτικά, πάντως - ιδιαίτερα στο φόντο των εξελίξεων σε Μ. Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, όπου η «τράπουλα» των ενεργειακών διαδρόμων ξαναμοιράζεται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη - είναι και τα όσα ακούστηκαν για τη μεταφορά του φυσικού αερίου.

Ο Αλ. Νάχας, αντιπρόεδρος της αμερικανικής «Tellurian» (μαζί με την «Cheniere Energy» έχουν εκφράσει και επισήμως το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν μαζί με τον όμιλο «Gastrade» του ομίλου Κοπελούζου στην κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη), τάχθηκε υπέρ της χρήσης ακριβώς του LNG ως μέσου εξαγωγής του αερίου της Ανατ. Μεσογείου. «Ναι», τόνισε χαρακτηριστικά, «να γίνει η Ελλάδα κόμβος. Αλλά να λάβουμε υπόψη την πραγματικότητα. Αν υπάρχει αέριο στην Ανατ. Μεσόγειο, γιατί να περιμένετε 7 - 8 χρόνια για έναν αγωγό; Υπάρχουν εγκαταστάσεις στην Αίγυπτο και αλλού. Υπάρχουν οι πλωτοί σταθμοί. Εργα όπως της Αλεξανδρούπολης είναι σπουδαία, αλλά δεν θα γίνουν αν περιμένετε τον αγωγό. Βλέπουμε εξελίξεις στη διασύνδεση με τη Βουλγαρία (βλ. IGB), αλλά δεν είναι αρκετά γρήγορες», υπογράμμισε.

Σε αντίστοιχο πνεύμα, ο Ισραηλινός ενεργειακός απεσταλμένος, Ρόνι Ανταμ, είπε σχετικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ πως «ο "East Med" είναι πολύ καλή ιδέα, το συζητάμε, αλλά επίσης εξετάζουμε το LNG και το CNG ως εξαγωγικές λύσεις». Βέβαια, η δήλωση αυτή πρέπει να διαβαστεί και στο φως της συμφωνίας των «Delek» και «Noble» με την αιγυπτιακή «Dolphinus» που αφορά την εξαγωγή ποσοτήτων 64 δισ. κ.μ. από το «Ταμάρ» και το «Λεβιάθαν» προς την αιγυπτιακή αγορά. Ο Ρ. Ανταμ έδωσε δε και συγχαρητήρια για την «καλή δουλειά» που κάνει η «Energean» στα κοιτάσματα «Καρίς» και «Τανίν» που διαχειρίζεται.

Ενώ και ο Στ. Χειμώνας, μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι στόχος της κυπριακής κυβέρνησης η κυπριακή κυβέρνηση έχει προτεραιότητα να αξιοποιήσει τα δύο τερματικά LNG της Αιγύπτου για το φυσικό αέριο που θα προκύψει από τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της. Ακόμη, ότι προχωρούν οι σχεδιασμοί για τον «EastMed», ενώ παραμένει στα υπόψη η κατασκευή τερματικού LNG στο Βασιλικό, εφόσον οι ποσότητες που θα προκύψουν επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση μέσω αυτής της οδού.

...ανάβουν το φιτίλι ανταγωνισμών

Αξίζει πάντως να σημειωθεί σε ένα τέτοιο φόντο ότι και οι δύο Αμερικανοί που μίλησαν στο φόρουμ, έσπευσαν να «διευκρινίσουν» ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να πεταχτεί η Ρωσία εκτός της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς.

«Στόχος δεν είναι η απόρριψη του ρωσικού αερίου από την ευρωπαϊκή αγορά, αυτό θα ήταν ανέφικτο», είπε ο Μπίντερ. «Κανείς δεν θα αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο, ούτε αυτός είναι ο στόχος. Θέλουμε πρόσβαση στην αγορά μονάχα», είπε ο Νάχας.

Η Μόσχα, βέβαια, διαβάζει κάπως ...διαφορετικά τα όσα γίνονται στο προσκήνιο και πολύ περισσότερο στο παρασκήνιο.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας μέσα στη βδομάδα στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, έφερνε ως παράδειγμα των δυνατοτήτων για «αμοιβαία» επωφελή συνεργασία στα Βαλκάνια το γεγονός ότι «συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να αυξήσουμε τις ευκαιρίες για τα βαλκανικά κράτη να πάρουν ρωσικό φυσικό αέριο. Το έργο του "Turkish Stream" εξελίσσεται με πλήρη ταχύτητα. Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό. Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση παίρνοντας υπόψη τα συμφέροντα των βαλκανικών κρατών και της ΕΕ. Η ατζέντα μας είναι απολύτως διαφανής, χωρίς συγκαλυμμένες προθέσεις.

Θέλω να πω ότι, σε αντίθεση με μια τέτοια ανοιχτή πορεία (...), η Ουάσιγκτον και μερικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στέλνουν τους απεσταλμένους τους στα Βαλκάνια γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Λένε: "Μην είστε φίλοι με τη Ρωσία, αρνηθείτε να συνεργαστείτε μαζί τους σε κάθε τομέα"».


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ