Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΑΡΛΑΜΟΣ
Το πιο απλό πράγμα με τη διδασκαλία του γινόταν μεγάλο

Ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Μάρτη η έκθεση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ με έργα του στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Με αυτήν την αφορμή, ο «Ριζοσπάστης» μιλά με «μαθητές» του μεγάλου δημιουργού

Αλλες δύο βδομάδες έμειναν για την έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 22) που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, με έργα του κομμουνιστή ζωγράφου - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου (1922 - 2013). Η έκθεση «κατεβάζει αυλαία» την Κυριακή 11 Μάρτη.

Μια ξεχωριστή και πολύ ενδιαφέρουσα πλευρά της προσωπικότητας του Γιώργη Βαρλάμου ήταν ο ρόλος του ως δασκάλου, αλλά και η απλόχερη βοήθεια που έδωσε σε νεότερους εικαστικούς. Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε και αυτήν την πλευρά του, μιλήσαμε με την Εύα Μελά, ζωγράφο - χαράκτρια και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, και την Ειρήνη Σαλουβάρδου, γραφίστρια στις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ακόμα, με μεγάλη τους χαρά, οι βιβλιοδέτες τέχνης Κώστας Στείρος και Μάγια Στουρνάρα, που θήτευσαν πλάι του, συνεισφέρουν στο να γνωρίσουμε κάποιες ακόμα πτυχές του Γιώργη Βαρλάμου.

Να έχεις στόχο, όραμα, ιδεολογία...

Η Εύα Μελά μάς μιλά για την περίοδο που δούλευε πλάι στον Βαρλάμο.

«Τον Γιώργη Βαρλάμο τον συναντούσα στους αγώνες του κλάδου μας, των εικαστικών, πάντα αγέρωχο, αυστηρό, μαχητικό, απόλυτο... Αργότερα, όταν άκουσε πως δεν έχω πρέσσα να τυπώνω, μου πρόσφερε το χώρο του εργαστηρίου του υπό τον όρο να είμαι καθημερινά εκεί πριν τις 7.00 το πρωί. Οχι αργότερα. Προφανώς για να μάθω ότι η τέχνη απαιτεί τη σκληρή καθημερινή εργασία και δεν είναι χόμπι. Ο Βαρλάμος δούλευε καθημερινά από τις 4.00 το πρωί. Κατά τις 10.00 κατέβαινε για λίγο, μου πρόσφερε καφέ και με ρώταγε αν χρειάζομαι τίποτε. Μόλις έβλεπε τη διάθεσή μου να δεχθώ παρατηρήσεις, άνοιγε τα ντουλάπια και έφερνε εμπρός μου υλικά, τεχνικές, λύσεις, τα πάντα. Ηταν μια ανοιχτή ψυχή, έτοιμος πάντα να σου πει τα μυστικά της δουλειάς, να σου ανοίξει τα μύχια της καρδιάς του, να σου δώσει γνώσεις, να σε κρίνει με υπομονή. Και αυτή η διδασκαλία είχε πολλή ανθρωπιά, πολλή αγάπη για την ομορφιά της ζωής, για τη μουσική, την ποίηση και τον άνθρωπο. Ηταν αυστηρός και απαιτητικός αλλά χαιρόταν και απολάμβανε τα πιο απλά πράγματα στην καθημερινότητα.

Το πιο απλό πράγμα γινόταν με τη διδασκαλία του μεγάλο. Αξιο προσοχής και αφοσίωσης. Στεκόταν στα πιο σημαντικά: Στο περιεχόμενο του έργου που θα έπρεπε να δοθεί με ανάλογη μορφή... Ελεγε πάντα: "Η Χαρακτική είναι μια δημοκρατική τέχνη. Γιατί το έργο είναι πάντα πρωτότυπο αλλά δεν είναι μοναδικό". Επίσης, δεν αριθμούσε τα αντίτυπά του, λέγοντας ότι η αρίθμηση είναι μια εφεύρεση του εμπορίου της τέχνης.

Ο Βαρλάμος δεν χαριζόταν σε κανέναν, αλλά, παράλληλα, αγαπούσε να δίνει, χωρίς εκπτώσεις και υπολογισμούς. Σε όλους. Πάνω από όλα δίδασκε το να επιμένεις, να μην κουράζεσαι. Να έχεις στόχο, όραμα, ιδεολογία...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ