Σάββατο 30 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν ανησυχεί η υπερχρέωση των νοικοκυριών

Χαμηλός ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχυρίζεται ο Λ. Παπαδήμος

Καμιά ανησυχία δεν εμπνέει στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμο η υπερχρέωση των νοικοκυριών της χώρας στο τραπεζικό κεφάλαιο. Ετσι δεν προτίθεται να λάβει κάποιο μέτρο για το ζήτημα, καθώς ακόμα και αν συνέτρεχε τέτοιος λόγος, ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας, μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, περιορίζεται στην απλή «εποπτεία» των τραπεζών. Αυτό προκύπτει σαφώς από τα λεγόμενα του Λ. Παπαδήμου σε δημοσιογράφους μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Για την ιστορία ν' αναφέρουμε ότι τα χρέη των εργατικών νοικοκυριών στις τράπεζες, για διάφορες μορφές δανεισμού, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τις περιπτώσεις προσωπικών και καταναλωτικών δανείων, ενώ τα χρέη το 1996 ήταν 548 δισεκατομμύρια δραχμές, στο τέλος του 2000 είχαν εκτιναχτεί στο 1,8 τρισεκατομμύρια.

Κατά τ' άλλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας:

  • Κατέβασε τον πήχη της αναμενόμενης αύξησης του ΑΕΠ για το 2001 «ελαφρά χαμηλότερα από 4,5%».
  • Για τον πληθωρισμό παραδέχτηκε πως «ενδεχομένως να σημειώσει μια ελαφρά επιτάχυνση», προσθέτοντας πως «κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους και στη διάρκεια του 2002 θα προσεγγίσει το 3%».
  • Εκτίμησε πως «δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας που συνδέονται σε αυτή τη φάση με την υπερχρέωση των νοικοκυριών ή τις επιπτώσεις της ταχείας αύξησης των πιστώσεων για τις τράπεζες», καθώς «παρά την ταχεία αύξηση των πιστώσεων, ειδικότερα της καταναλωτικής πίστης, ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών σε σχέση με το ΑΕΠ είναι σε χαμηλά επίπεδα, συγκρινόμενος με τα αντίστοιχα επίπεδα σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ». Ομολόγησε ότι η ΤτΕ δεν είναι δυνατόν να επιβάλει περιορισμούς στις τράπεζες, καθώς από την αρχή του έτους εφαρμόζεται στη χώρα μας η «κοινή ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν μέσα ελέγχου της νομισματικής ή πιστωτικής επέκτασης σαν και αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ