Σάββατο 30 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Από αύριο το ρεύμα... καίει

Σε ισχύ τα νέα αυξημένα κατά 5% τιμολόγια

Κατά 5% ακριβότερο θα πληρώνουμε από αύριο 1 Ιούλη, το ηλεκτρικό ρεύμα. Η σχετική απόφαση και αίτηση του ΔΣ της ΔΕΗ, που όπως κατ' αποκλειστικότητα αποκάλυψε ο «Ρ» στις 13 Ιούνη, διαβιβάστηκε στον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος χτες την ενέκρινε με έναρξη της εφαρμογής από την 1/7/2001. Η ανατίμηση αυτή, είναι η δεύτερη μέσα σε 10 μήνες. Η πρώτη, ύψους 3%, επιβλήθηκε πέρυσι το Σεπτέμβρη και σε συνδυασμό με τη νέα αύξηση, η τιμή των τιμολογίων της ΔΕΗ, αθροιστικά, αυξάνεται κατά 8,2%. Οι αυξήσεις, επιμερίζονται ως εξής: 3,5% για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, και 5% για τις υπόλοιπες. Οι ομολογουμένως νέες τσουχτερές αυξήσεις, οι οποίες επιβάλλονται προκειμένου η ΔΕΗ ως ανώνυμος εταιρία πλέον να βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα, ώστε να καταστεί πιο δελεαστική για το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενόψει της ιδιωτικοποίησής της, αφορούν όλες τις χρήσεις, πλην της ΠΕΣΙΝΕ και της ΛΑΡΚΟ, που πληρώνουν με 8,9 δραχμές την κιλοβατώρα.

Στο μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σύμφωνα με χτεσινή της ανακοίνωση, αποκαλύπτει ότι οι αυξήσεις, του 5% θα πρέπει να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο, ώστε να φτάσουν στο 6,1% και ανάλογα με την πορεία της ΔΕΗ να επανεξεταστούν προς τα πάνω! Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης, με τη δική του ανακοίνωση, σημειώνει ότι οι αυξήσεις «προσαρμόζονται μόνο στα όρια του πληθωρισμού κατά 3,5% για όλες τις οικιακές και βιομηχανικές καταναλώσεις. Για την κατανάλωση ενέργειας στα μεγάλα νοικοκυριά, πάνω από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, οι τιμές θα είναι αυξημένες κατά 1,5% επιπλέον, ώστε να υπάρξουν κίνητρα της συγκράτησης της υπερβολικής κατανάλωσης ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο»! Τώρα, το πώς μία αύξηση τέτοιου μεγέθους χαρακτηρίζεται κίνητρο, πιθανά, μόνο ο συντάκτης της ανακοίνωσης να το καταλαβαίνει...

Το επίσημο επιχείρημα της ΔΕΗ για τις νέες αυξήσεις, στηρίζεται στο γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου από το περσινό αντίστοιχο διάστημα, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες για εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ετσι, τα νέα τιμολόγια διαμορφώνονται ως εξής: για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες (kwh) η τιμή θα είναι 21,82 δρχ/kwh. Οι επόμενες 800 kwh θα πληρώνονται 27,81 δρχ/kwh, οι επόμενες 400 kwh θα πληρώνονται με 34,13 δρχ/kwh και οι υπόλοιπες με 45,22 δρχ/kwh.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ