Σάββατο 30 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Καταδικάζουν την παραπομπή οι ελληνικοί μαζικοί φορείς

Δεκάδες οι ανακοινώσεις ελληνικών μαζικών φορέων, ενάντια στην έκδοση του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας και τη δίκη του στη Χάγη

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) καταγγέλλει τη «βάρβαρη, παράνομη και προκλητική απαγωγή και παραπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Στην ανακοίνωσή του, το ΕΚΑ τονίζει ότι «αυτοί που αιματοκύλησαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, το ΝΑΤΟ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έρχονται σήμερα ως τιμητές της Δικαιοσύνης να δικάσουν τα θύματά τους... Ο λαός της Γιουγκοσλαβίας είναι ο μόνος αρμόδιος να αποδώσει ευθύνες», ενώ η ανακοίνωση κλείνει με την προτροπή προς «τους εργαζομένους, τους πολίτες γενικά, να στείλουν μήνυμα αντίστασης στους πραγματικούς εγκληματίες σε βάρος των λαών».

Σε επιστολή του προς την Πρεσβεία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας τονίζει: «Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους λαούς που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και δεν υποτάσσονται στη νέα τάξη πραγμάτων και στους εκφραστές της. Διαμαρτυρόμαστε για την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στους εγκληματίες... οι οποίοι θα τον δικάσουν στο στημένο δικαστήριό τους στη Χάγη». Η επιστολή καταλήγει: «Οι λαοί αγωνίζονται για να αποφασίζουν μόνοι τους. Η δική σας κυβέρνηση παρασύρθηκε και υπέκυψε στα δολάρια των Αμερικανών, οι οποίοι κατάφεραν με τα χρήματα ό,τι δεν κατάφεραν οι βόμβες τους για περισσότερο από ένα χρόνο, να υποτάξουν τον περήφανο λαό της Γιουγκοσλαβίας».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, σε ανακοίνωση - καταγγελία του, αναφέρει ότι «οι ιμπεριαλιστές δολοφόνοι του γιουγκοσλαβικού λαού και οι υπηρέτες τους επιχειρούν, μέσω του Μιλόσεβιτς και άλλων ηγετών της Γιουγκοσλαβίας, να δικάσουν τον αγώνα του λαού της... να δικάσουν όσους αντιστάθηκαν στο βρώμικο πόλεμο και το διαμελισμό της χώρα προς όφελος της διεθνούς ολιγαρχίας και των μονοπωλίων» και καλεί «όλους τους εργαζομένους να καταδικάσουν τη σύλληψη και την παραπομπή του Σλ. Μιλόσεβιτς στη Χάγη και να απαιτήσουν την απελευθέρωσή του με κάθε τρόπο». Ακόμη, καλεί «την ελληνική κυβέρνηση να διαισθανθεί τις δικές της τεράστιες ευθύνες για το ρόλο που της ανέθεσαν για τα Βαλκάνια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και να απεμπλακεί από τους σχεδιασμούς τους για την περιοχή, πριν να είναι πολύ αργά για τη χώρα και τον ελληνικό λαό».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών χαρακτηρίζει «προκλητική ενέργεια» την παράδοση Μιλόσεβιτς, εκτιμώντας πως «θίγει βάναυσα την τιμή του αγωνιζόμενου γιουγκοσλαβικού λαού και όλων των λαών που εναντιώνονται στη νέα τάξη και στα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια». Η Ομοσπονδία καλεί «τους σιδηροδρομικούς και όλους τους εργαζόμενους σε μαζική αντίδραση».

Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ) αναφέρει ότι «οι Αμερικανοί, ο ΝΑΤΟ, η ΕΕ, με συνεργούς τους ντόπιους υπηρέτες τους, καταλύουν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και νομιμότητας» και προσθέτει «καλούμε τους συναδέλφους να καταδικάσουν, με όποιο πρόσφορο τρόπο αυτοί κρίνουν, τη νέα πρόκληση... να απαιτήσουν να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας... να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για να μην περάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή των Βαλκανίων (και) να γυρίσουν όλοι οι στρατιώτες μας στην πατρίδα».

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδας καταδικάζει με ψήφισμά της «ως έσχατη πράξη ξεπεσμού την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», εκτιμώντας, ωστόσο, πως «η βία και οι εκβιασμοί των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών δε θα περάσουν. Οι λαοί δεν υποτάσσονται, ούτε χειραγωγούνται». Καταλήγοντας, καλεί «η αντίσταση στη νέα τάξη πραγμάτων να δυναμώσει».

Με κοινό δελτίο Τύπου τους, η Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συν. Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), ο Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Νομού Αττικής - Πειραιά και Νήσων και η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακοβιομηχανίας Λεκανοπεδίου Αττικής αναφέρουν πως «η παράδοση Μιλόσεβιτς αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο το μέλλον που επιφυλάσσει στους λαούς η "νέα τάξη πραγμάτων", όρος που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ και τα αποτελέσματά της τα βίωσαν στο πετσί τους οι λαοί όλου του κόσμου». Εκφράζουν, επίσης, την απαίτηση «να αφεθεί ελεύθερος» ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔΓ.

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) καταγγέλλει ως «κατάπτυστη» την παράδοση Μιλόσεβιτς και τονίζει ότι «ένοχοι δεν είναι οι λαοί που αγωνίζονται και οι ηγέτες που αντιστέκονται. Οι πραγματικοί ένοχοι που πρέπει να δικαστούν σ' ένα πραγματικό Διεθνές Δικαστήριο είναι ο ιμπεριαλισμός, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων Αθήνας - Πειραιά - Περιχώρων ΙΚΑ, σε διαμαρτυρία του, αναφέρει πως «αβυσσαλέο θράσος διαποτίζει τους αρρωστημένους εγκληματικούς εγκεφάλους του ΝΑΤΟ... πώς να εξηγήσει κανείς ότι αυτοί που εγκλημάτησαν κατά συρροή κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας και όλων των λαών των Βαλκανίων με το απεμπλουτισμένο ουράνιο... αντί να δικαστούν οι ίδιοι σαν εγκληματίες πολέμου, ζητούν να δικάσουν όσους δεν τους σκύβουν το κεφάλι». Με την παραπομπή «διασύρεται ο ηρωικός λαός της Γιουγκοσλαβίας», αναφέρει η διαμαρτυρία του Συνδέσμου που καταλήγει «οι δολοφόνοι δεν μπορούν να δικάζουν τα θύματά τους».

Η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών - Περιχώρων«διαμαρτύρεται εντονότατα για την απόφαση να παραδοθεί ο Σλ. Μιλόσεβιτς στους Αμερικανο-ΝΑΤΟικούς έναντι τριάκοντα αργυρίων. Είναι όνειδος η πράξη αυτή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Τραγική και εξοργιστική», χαρακτηρίζει την απόφαση έκδοσης του πρώην Προέδρου της ΟΔΓ η Ενωση Συνταξιούχων Κύριας & Επικουρικής Ασφάλισης Καλλιθέας και Γύρω Δήμων.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), με ανακοίνωσή της, εκτιμά ότι η εξέλιξη στην ΟΔΓ «δε βοηθάει στην ομαλοποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια, αντίθετα θα δημιουργήσει νέα προβλήματα», ενώ «διαμαρτύρεται με αγανάκτηση για την γκανγκστερική απαγωγή».

Η Α` Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά της ΠΕΑΕΑ (Παραρτήματα Πειραιά, Κοκκινιάς, Κορυδαλλού, Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Περάματος) καταγγέλλουν την παράδοση του Μιλόσεβιτς στο «αμερικανοκρατούμενο δικαστήριο της Χάγης».

Η ΠΕΑΕΑ Λουτρακίου - Περαχώρας χαρακτηρίζει «επαίσχυντη πράξη, προϊόν εκβιασμού των ιμπεριαλιστών» την παράδοση και καλεί «τον ελληνικό λαό, τους αντιστασιακούς και τη νεολαία να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας».

Η ΠΕΑΕΑ - Παράρτημα Πάτρας καταγγέλλει την «άνευ προηγουμένου προδοτική ενέργεια της σερβικής κυβέρνησης» και τονίζει ότι «πρέπει να δικαστούν οι ΝΑΤΟικοί εγκληματίες».

Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) υπογραμμίζει πως «1,25 δισ. είναι τα αμερικανικά αργύρια της προδοσίας... η Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών χρυσώνει τις χειροπέδες του Μιλόσεβιτς. Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη του ΝΑΤΟικού εγκλήματος».

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Βόγισλαβ Κοστούνιτσα απέστειλε το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, για την απόφαση «ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να δικαστεί σαν εγκληματίας πολέμου από τους πραγματικούς εγκληματίες πολέμου».

Η Επιτροπή Ειρήνης Αρτας κάνει λόγο για «ακόμη ένα έγκλημα» και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει «άμεση απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς».

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών του Ν. Ηλείας (ΠΑΜΕ), με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει «κάθε υπεύθυνο για την παράδοση του Μιλόσεβιτς στους ΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους φονιάδες των λαών, ιδιαίτερα της αιματοκυλισμένης Γιουγκοσλαβίας».

Ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν ακόμη η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας, η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, η Ενωση Εργαζομένων «ΑΕΜ Βωξίτες Παρνασσού», η Ενωση Εργαζομένων «ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο» και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ