Σάββατο 30 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
«Ο Σολάνα στο κελί... »

Μαζική συγκέντρωση και πορεία στη γιουγκοσλαβική πρεσβεία

Αμεση και δυναμική ήταν η απάντηση των αγωνιστών της ειρήνης που συγκεντρώθηκαν χτες βράδυ στην πλατεία Κάνιγγος για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην γκανγκστερική παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης από τα ανδρείκελα που κυβερνούν σήμερα τη Σερβία.

Λίγο πριν τις 7 μ.μ. οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλ. Κάνιγγος, κρατώντας πανό και πικέτες με συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ μοίραζαν έντυπο υλικό που καλούσε το λαό της χώρας να αντιδράσει μαζικά στη δολοφονική «νέα τάξη πραγμάτων».

Εν μέσω του συνθήματος «Λευτεριά - λευτεριά ο Σολάνα στα κελιά», ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Κώστας Κορτζίδης. Μεταξύ άλλων ο ομιλητής τόνισε: «Η κυβέρνηση των ανδρεικέλων της Σερβίας που κέρδισε τις εκλογές με την ωμή και ανοιχτή πολιτική και οικονομική στήριξη των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων άρχισε την εξόφληση των γραμματίων της προς τα αφεντικά της. Η παράδοση έγινε μια ακριβώς μέρα πριν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η πολυδιαφημιζόμενη Σύνοδος "δωρητών", δηλαδή πολεμικών και οικονομικών εισβολέων που ετοιμάζονται να εφορμήσουν για να ρουφήξουν ό,τι απέμεινε από το πληγωμένο από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κουφάρι της Γιουγκοσλαβίας». Οπως υπογράμμισε ο ομιλητής «μαζί με τον Μιλόσεβιτς δικάζονται όλοι όσοι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας τους».


Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση επισήμανε ότι «για μια ακόμη φορά, πιστή στις εντολές του ΝΑΤΟ, γίνεται συμμέτοχος και συνεργός στα εγκληματικά αυτά σχέδια στην περιοχή. Παίρνοντας υπόψη αυτόν το ρόλο της Ελλάδας, η ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος και η προσπάθεια συντονισμού σε βαλκανικό και περιφερειακό επίπεδο είναι άμεση και επιτακτική». Ακόμη πρόσθεσε ότι «χρειάζεται οργανωμένη δράση για να ανατραπούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Οι κινητοποιήσεις στο Σιάτλ, στην Πράγα, στην Ουάσιγκτον, στο Νταβός, στο Κεμπέκ, στο Γκέτεμποργκ, στη Γενεύη, αύριο στη Γένοβα δείχνουν ότι οι λαοί αντιδρούν. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν είναι ανίκητα. Οι λαοί όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας εγκληματικός οργανισμός στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν διά βοής ψήφισμα καταδίκης της παράδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης. Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «στη συνείδηση των λαών των Βαλκανίων και όλου του κόσμου, οι πραγματικοί ένοχοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και αλλού είναι οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Διαδηλώνουμε και απαιτούμε: Να αφεθεί ελεύθερος ο Σλ. Μιλόσεβιτς, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να διαλυθεί, να επιστρέψουν και να μην ξαναβγούν εκτός συνόρων τμήματα των ένοπλων δυνάμεών μας, να ματαιωθεί η δημιουργία μισθοφορικού επαγγελματικού στρατού στην Ελλάδα, για μια Ελλάδα χωρίς βάσεις και πυρηνικά, να ματαιωθεί το νέο αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ».


Ξεχωριστή στιγμή στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν το θερμό χειροκρότημα των διαδηλωτών και η αναφώνηση «αθάνατοι» όταν ακούστηκε από τα μεγάφωνα ότι πριν από λίγη ώρα άφηνε την τελευταία του πνοή στις τούρκικες φυλακές ο 26ος απεργός πείνας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων μαζικών φορέων.

Περίπου στις 8 μ.μ. ξεκίνησε η πορεία, από την οδό Ακαδημίας, προς την Ελληνική Βουλή, την αμερικάνικη πρεσβεία και την πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας. Στην κεφαλή ξεχώριζε το πανό της ΠΕΔΥΕ με το σύνθημα «Της Χάγης το σφαγείο το χτίσατε μαζί κυβέρνηση Σημίτη και Αμερικανοί», ενώ το κυρίαρχο σύνθημα ήταν «Να κάτσουν στο σκαμνί οι ιμπεριαλιστές, κάτω τα χέρια απ' τους αγωνιστές». Φτάνοντας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Β. Σοφίας, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών θυροκόλλησε το ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ στην πορεία δέσποσε το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ δολοφονούν, εδώ και τώρα να διαλυθούν». Η αμερικάνικη πρεσβεία ήταν ως συνήθως περικυκλωμένη από τις πολυάριθμες και σιδηρόφραχτες δυνάμεις των ΜΑΤ, ωστόσο τα συνθήματα κατά της «νέας τάξης» και του ΝΑΤΟ έγιναν πιο ισχυρά απ' ό,τι πριν. Η χτεσινή δυναμική κινητοποίηση κατέληξε στη γιουγκοσλαβική πρεσβεία όπου πενταμελής αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμα σε υπαλλήλους, παρόλο που νωρίτερα υπήρχε η δέσμευση ότι θα τους δεχτεί ο πρόξενος.


Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για το επόμενο διάστημα, αφού όπως είπε και ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΕΔΥΕ Γρ. Πετρόπουλος «θα συνεχίσουμε πιο μαχητικά, πιο δυναμικά τον αγώνα μας κατά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αναβολή λόγω κρίσιμων προβλημάτων υγείας... (2003-09-23 00:00:00.0)
Καλεί σε επαγρύπνηση για τα σχέδια του ΝΑΤΟ (2001-08-17 00:00:00.0)
Κάθε τίμιος άνθρωπος να καταδικάσει την πράξη των ανδρεικέλων (2001-06-29 00:00:00.0)
Να πάψουν οι διώξεις στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (2001-06-29 00:00:00.0)
Δικάζεται η αντίσταση των λαών (2001-06-29 00:00:00.0)
«Ο Σολάνα στα κελιά...» (2001-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ