Σάββατο 29 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Και άλλοι θαλασσοπνιγμένοι στη Μεσόγειο μετανάστες και πρόσφυγες

Δύο νέα ναυάγια ανοιχτά της Λιβύης, δεκάδες νεκροί σε φορτηγό στην Αυστρία

Το δράμα των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη φτώχεια και την ανέχεια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που αυτές διεύρυναν στη Βόρεια Αφρική, δεν έχει τελειωμό. Αλλα δύο ναυάγια σε υπερφορτωμένα πλοιάρια ανοιχτά της Λιβύης οδήγησαν στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Σύμφωνα με τη λιβυκή κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη και δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη, τουλάχιστον 30 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους (κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν μέχρι 100 σορούς που μεταφέρθηκαν στη Ζουάρα, δυτικά της Τρίπολης). Επίσης, 200 περίπου άτομα διασώθηκαν και 147 οδηγήθηκαν σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην κοντινή Σαμπράθα. Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, επίσης, οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης και Σικελίας συνεχίζονται, για την ανεύρεση πιθανών επιζώντων από τα δύο σκάφη, που υπολογίζεται ότι μετέφεραν 450 άτομα.

Επίσης, στο Παλέρμο έφτασαν οι 51 σοροί μεταναστών που είχαν πεθάνει από ασφυξία σε αμπάρι πλοίου, κατά το τραγικό περιστατικό της Τετάρτης. Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο ιταλικό λιμάνι με το σουηδικό πλοίο που συμμετέχει στην ομάδα που επιβλέπει την περιοχή, στο πλαίσιο της ναυτικής δύναμης της ΕΕ.

Επίσης, χτες ήρθε στο φως άλλη μια τραγωδία, με πρόσφυγες που βρέθηκαν νεκροί, μάλλον από ασφυξία, σε φορτηγό ψυγείο που βρέθηκε παρατημένο σε αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας στην Αυστρία, προερχόμενο από την Ουγγαρία. Γίνεται λόγος για «πάνω από 70» νεκρούς, αρχικά είχε ειπωθεί για 50, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά πιθανά από τη Συρία. Ερευνάται το πώς οι άτυχοι πρόσφυγες έφτασαν στην Αυστρία και αναζητούνται οι διακινητές που εικάζεται ότι είναι από κύκλωμα που μετέφερε πρόσφυγες από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία προς τα δυτικά.

Το περιστατικό που υποτίθεται σοκάρει τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, γίνεται σε μια περίοδο που τόσο η Ουγγαρία συνεχίζει το χτίσιμο του τείχους στα σύνορα με τη Σερβία, όσο και η ΕΕ συνεχίζει τη δήθεν ευαισθησία για το ανθρώπινο δράμα, με το να ξεχωρίζει τους ξεριζωμένους.

Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μιλκ - Λάιντερ, αναγκάστηκε έτσι να ζητήσει αλλαγή του συστήματος για χορήγηση ασύλου στην ΕΕ, ώστε «όσοι αιτούνται άσυλο να μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα εντός των "28"», κάτι που όπως είπε «θα στερούσε από τους διακινητές τη βάση δραστηριότητάς τους». Βεβαία και παρά την απόφαση της Γερμανίας να άρει τη Συνθήκη του Δουβλίνου αποκλειστικά για τους Σύρους πρόσφυγες (δηλαδή να μην επαναπροωθούνται στις χώρες εισόδου, με τους περισσότερους να μπαίνουν από την Ελλάδα), παρά τα ευχολόγια της ΕΕ για θετική απόφαση που πρέπει να πάρουν και άλλες χώρες, είναι φανερό ότι η αντιπαράθεση για «δίκαιη κατανομή των προσφύγων» έχει σχέση με τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ή και την αξιοποίηση προσφύγων ως φτηνή εργατική δύναμη.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία αποφασίστηκε από τις τοπικές αρχές του Χαϊντενάου, κοντά στη Δρέσδη, η απαγόρευση συγκεντρώσεων για να αντιμετωπιστούν οι συνεχιζόμενες ρατσιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες από φασιστικές οργανώσεις. Πάντως, στη γενικευμένη αυτή απαγόρευση αντέδρασε η οργάνωση «Δρέσδη χωρίς Ναζί» και άλλες οργανώσεις που στέκονται στο πλευρό των ξεριζωμένων προσφύγων. Χτες, επίσης, στο Ζαλτσχέμενντορφ στα βορειοδυτικά, έγινε νέα απόπειρα εμπρησμού σε εγκατάσταση που στεγάζει πρόσφυγες.

Χιλιάδες οι νεκροί

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα (και σίγουρα όχι πλήρη) στοιχεία του Γραφείου Μετανάστευσης, έχουν καταγραφεί στη διάρκεια του χρόνου που διανύουμε 2.432 θάνατοι μεταναστών στη Μεσόγειο, χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν τα 2 τελευταία ναυάγια ανοιχτά της Λιβύης και - θα προσθέταμε εμείς - τόσα άλλα. Αποκαλυπτικό είναι και άλλο ένα στοιχείο που έδωσε χτες η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, ότι από τις αρχές του χρόνου, πάνω από 300.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο και οι 219.000 μέσω της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ