Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Χιλιάδες ξεριζωμένοι στις συμπληγάδες της λυκοσυμμαχίας

Αλληλοκατηγορίες για το ποια αστική κυβέρνηση «φυλάει καλύτερα τα σύνορα», ενώ σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών και αύριο πραγματοποιείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Χιλιάδες πρόσφυγες στην Κροατία
Χιλιάδες πρόσφυγες στην Κροατία
Μπροστά σε νέα αδιέξοδα βρίσκονται χιλιάδες ξεριζωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, αλλά και αφρικανικές χώρες, καθώς έχουν εγκλωβιστεί στην Κεντρική Ευρώπη (Σερβία, Ουγγαρία, Κροατία και Αυστρία). Οι αστικές κυβερνήσεις αλληλοκατηγορούνται για το «ποιος φυλάει καλύτερα τα σύνορα της ΕΕ», με την Ουγγαρία να κατηγορεί την Κροατία, ακόμα και να κατεβάζει στρατό και εφέδρους και να χτίζει φράχτη και προς αυτή την κατεύθυνση. Η Βουλγαρία να δηλώνει ότι κλείνει και τα δικά της σύνορα «για τους παράνομους μετανάστες», σε συνεργασία με την Τουρκία, για να αναχαιτίσει τον τεράστιο όγκο προσφύγων που συσσωρεύονται στην Αδριανούπολη (Εντιρνέ), απ' όπου η τουρκική κυβέρνηση απωθεί πίσω στην Κωνσταντινούπολη. Ετοιμότητα, επίσης, δηλώνεται ότι υπάρχει και στην ελληνική πλευρά, στην Ορεστιάδα, για υποδοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και αύριο έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της λυκοσυμμαχίας για την περιβόητη κατανομή των προσφύγων σε 22 χώρες της ΕΕ, που προς το παρόν βρίσκεται στις συμπληγάδες των ανταγωνισμών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη Γερμανία, που επίσης έχει κλείσει τη στρόφιγγα στα συνοριακά περάσματα και αποτελεί έναν από τους βασικούς προορισμούς των ξεριζωμένων, σημειώθηκε άλλη μια εμπρηστική επίθεση σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης, ευτυχώς χωρίς θύματα. Πρόκειται για την πολλοστή φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς ενισχύεται η δράση των ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων.

Και η Φινλανδία, που επίσης είναι χώρα προορισμού των προσφύγων, αυστηροποίησε τους ελέγχους στα σύνορα με τη Σουηδία στην πόλη Τόρνιο, αφήνοντας μόνο μια δυνατότητα σε όσους αιτούνται ασύλου. Η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι περισσότεροι από 11.000 αιτούντες άσυλο, στην πλειονότητά τους από το Ιράκ, έχουν φτάσει στη Φινλανδία από τις αρχές του έτους, σε σύγκριση με μόλις 3.600 που έφτασαν συνολικά πέρυσι.

Την ίδια ώρα, στη Μεσόγειο συνεχίζονται τα καραβάνια των προσφύγων που φτάνουν από τη Λιβύη και την Αφρική με διάφορα πλεούμενα. Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι, μόνο το τελευταίο διήμερο, περισυνέλεξε γύρω στους 4.700 πρόσφυγες σε φουσκωτά και βάρκες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία και εξέπεμψαν σήμα κινδύνου. Από τις επιχειρήσεις αυτές ανακοινώθηκε ο θάνατος μιας γυναίκας, ενώ δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλα θύματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη λογική της σκληρής γραμμής αντιμετώπισης των ξεριζωμένων (2023-10-10 00:00:00.0)
Πολιτική έντασης της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων (2021-06-01 00:00:00.0)
Η οδύσσειά τους δεν τελειώνει... (2015-10-02 00:00:00.0)
Αυστηροποιείται η χορήγηση ασύλου (2015-09-30 00:00:00.0)
Οι πρόσφυγες «μπαλάκι» στους ανταγωνισμούς της (2015-09-22 00:00:00.0)
Το προσφυγικό ζήτημα «διχάζει» λόγω ιδιαίτερων συμφερόντων (2015-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ