Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα ένταση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σε τροχιά νέας έντασης μπήκαν το περασμένο 24ωρο οι σερβο-αλβανικές σχέσεις, ώρες πριν την πραγματοποίηση του χτεσινού ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας - Αλβανίας για τα προκριματικά του Euro 2016, στην αλβανική πόλη Ελμπασάν. Νεαροί Αλβανοί επιτέθηκαν προχτές σε λεωφορεία που μετέφεραν τη σερβική αποστολή και μερικές δεκάδες Σέρβους φοιτητές στα Τίρανα, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, που έσπευσε να καλέσει τον Αλβανό πρέσβη Ιλίρ Μπότσκα. Αυτός αρνήθηκε να παρουσιαστεί, αμέσως ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανέβαλε την παρουσία του στον ποδοσφαιρικό αγώνα και ταυτόχρονα αποφάσισε να μην υπάρξει, για ένα εξάμηνο, καμία επαφή Σέρβου αξιωματούχου με τον Αλβανό πρεσβευτή, αποφεύγοντας εντούτοις να χαρακτηρίσει τον τελευταίο «ανεπιθύμητο πρόσωπο» («persona non grata»).

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, αναγκάστηκε τελικά χτες το μεσημέρι να συναντηθεί με τους Σέρβους φοιτητές και τον Σέρβο υπουργό Παιδείας, Σρτζαν Βέρμπιτς, όπου εξέφρασε τη λύπη του και απολογήθηκε για το επεισόδιο.

«Στο κόκκινο» η ένταση και στο Κοσσυφοπέδιο

Βίαια επεισόδια εκτυλίχτηκαν χτες στη λεγόμενη βουλή του Κοσσόβου, με πρωταγωνιστές αντιπολιτευόμενους βουλευτές, που αντιδρούν στην εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, Ισα Μουστάφα, τον περασμένο Αύγουστο με τον Σέρβο ομόλογό του, και ό,τι ειδικά αφορά στη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων και Κοινοτήτων Κοσσυφοπεδίου και στην οριοθέτηση συνόρων του προτεκτοράτου με το Μαυροβούνιο. Οι βουλευτές της λεγόμενης «Αυτοδιάθεσης», επί τρεις βδομάδες μπλοκάρουν τη συνεδρίαση της Βουλής και χτες φιλονίκησαν έντονα με βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ ο αρχηγός της «Αυτοδιάθεσης» Αλμπιν Κούρτι πέταξε δακρυγόνο στο κοινοβούλιο, ενώ προκλήθηκαν συμπλοκές, λιποθυμίες και διακοπή των εργασιών της Βουλής. Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι η αμερικάνικη πρεσβεία στην Πρίστινα ανακοίνωσε ότι υπάλληλοι της πρεσβείας (!) βρίσκονταν μεταξύ όσων τραυματίστηκαν στο κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ