Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χτες η συζήτηση, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, του πολυνομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που περιέχει το πρώτο «πακέτο» των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων, για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα στις Επιτροπές, με τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή που αφορά την ακρόαση φορέων. Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, διαδικασία που, σύμφωνα με το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τη νύχτα της Παρασκευής με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το κύριο στοιχείο που αναδείχθηκε στη χτεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης ήταν η επιχείρηση εμπαιγμού του λαού τόσο από τη συγκυβέρνηση, όσο και από τα αστικά κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, με τη ΝΔ να δηλώνει ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα του «υπερβολικά» και την κυβέρνηση να της «υπενθυμίζει», μέσω των υπουργών της και των εισηγητών των κομμάτων της, πως πρόκειται για νομοθετικές ρυθμίσεις που είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. «Κατά» ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής, που «είδε» μεν ότι δικαιώθηκε η πολιτική του, ωστόσο διαφώνησε με διαχειριστικού τύπου ζητήματα. Ανάλογες ήταν οι «διαφωνίες» και του Ποταμιού, που επίσης καταψήφισε επί της αρχής. Η δε Χρυσή Αυγή ψήφισε «κατά» επί της αρχής γιατί θεωρεί ότι το πολυνομοσχέδιο είναι... «αντιαναπτυξιακό», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι στα μέτρα του δεν περιλαμβάνεται «η πλήρης διαγραφή των χρεών των επιχειρηματιών για να μπορέσουν να ανασάνουν». Ενώ η Ενωση Κεντρώων δήλωσε ότι επιφυλάσσεται επί της αρχής.

Η μοναδική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και συνολικά του λαού ήταν το ΚΚΕ. Ο ειδικός αγορητής, Νίκος Καραθανασόπουλος, και οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, που πήραν το λόγο, ανέδειξαν ότι πρόκειται για ταξικό, βάρβαρο νομοσχέδιο που περιέχει μέτρα για τη θωράκιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας που έχουν ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης για την ανάκαμψη, τσακίζοντας τους εργαζόμενους, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Απηύθυναν κάλεσμα στο λαό να οργανώσει την πάλη του τώρα, χωρίς «να χαρίσει ούτε μια μέρα», πλέον, στα μονοπώλια, στην κυβέρνηση και την εξουσία τους, στα πολιτικά τους κόμματα, να σταματήσει τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση και να ανοίξει το δρόμο για ριζικές ανατροπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ