Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται ζυμώσεις και διαφορές σε προκαθορισμένο πλαίσιο

Την Κίνα επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ολα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, επιδρώντας άμεσα και πολυεπίπεδα στις ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου. Το περιεχόμενο που κάθε πλευρά θέλει να αποκτήσει ο όρος «διζωνικότητα», βρίσκεται στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών, όπως φάνηκε και στην προχτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, λίγες μέρες μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ακιντζί, ότι πρέπει να κατοχυρωθούν αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι η «βόρεια» πλευρά θέλει να εξασφαλίσει πληθυσμιακή και περιουσιακή «πλειοψηφία».

Η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται να αντιδρά ζητώντας σεβασμό του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», δηλαδή των πολιτικών κατευθύνσεων που συνκαθορίζονται στις Βρυξέλλες, ώστε να ευνοούν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, στον ανταγωνισμό τους με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Χτεσινά δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναδείκνυαν, πάντως, ότι το παζάρι θα δυναμώσει και παρασκηνιακά, με ορισμένα ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι η Λευκωσία ήδη ζήτησε «ανταλλάγματα» στο εδαφικό. Η ουσία, ωστόσο, είναι πως αυτό που προωθείται, στη βάση και του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φλεβάρη του 2014 που όλοι μνημονεύουν με την παραμικρή αφορμή, είναι μια διχοτομική λύση, με τη δημιουργία δύο «συνιστώντων κρατιδίων», διευκολύνοντας και έτσι την ένταξη της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, στο όνομα μάλιστα της σημαντικής γεωστρατηγικής θέσης της.

Αυτό το «πλεονέκτημα» προβάλλει, άλλωστε, και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στην Κίνα, όπου πραγματοποιεί από χτες επίσημη πολυήμερη επίσκεψη. Σήμερα, ο Κύπριος Πρόεδρος αναμενόταν να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, με βασικά θέματα στην ατζέντα τους το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Κίνας (ιδιαίτερα σε τουρισμό και ενέργεια) αλλά και τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ν. Αναστασιάδης συμμετέχει στην Ειδική Σύνοδο Ασιατικών Πολιτικών κομμάτων που οργανώνει το ΚΚ Κίνας, με θέμα: «Νέα οπτική για το Δρόμο του Μεταξιού: Νέα δράση για Κοινή Ανάπτυξη». Πρόκειται για συνάντηση ενταγμένη στην προσπάθεια του Πεκίνου να αναπτύξει μεταφορικά και ενεργειακά δίκτυα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, διεκδικώντας ξεχωριστό μερίδιο στον έλεγχο των εμπορικών και άλλων οικονομικών σχέσεων με την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή αλλά και την Αφρική κ.τ.λ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ κυπριακών ΜΜΕ, ο Ν. Αναστασιάδης, ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που παίρνει μέρος στη Σύνοδο, τόνισε ότι η Κύπρος «μπορεί να καταστεί ένας ενεργός παίκτης στην προώθηση των αξιών της πρωτοβουλίας για το δρόμο του μεταξιού». Πρόσθεσε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια κατάσταση «αμοιβαίου οφέλους για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες» που «θα προωθεί την ειρήνη» και γι' αυτό η Λευκωσία καλωσόρισε την πρωτοβουλία, σπεύδοντας και να υποβάλλει αίτημα ένταξης στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB). Η Κύπρος - επισημάνθηκε μεταξύ άλλων - καλωσορίζει κάθε πρωτοβουλία που προωθεί τη συνεργασία και τη «σταθερότητα» και εκφράζει «ετοιμότητα να συμβάλει σε αυτό το σκοπό», ενώ ο Ν. Αναστασιάδης συμπλήρωσε: «Κάθε μέρα, πλοία με την κυπριακή σημασία συνδέουν την Ασία και την Ευρώπη, σε μια διαδικασία συνεχιζόμενης προώθησης της συνεργασίας Ασίας - Ευρώπης. Η Κύπρος αποτελεί αληθινά ένα αξιόπιστο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ