Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Οι κατοχικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις προκλήσεις

Από νέα κηδεία Παλαιστίνιου νέου, δολοφονημένου από τον ισραηλινό στρατό
Από νέα κηδεία Παλαιστίνιου νέου, δολοφονημένου από τον ισραηλινό στρατό
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Καζάνι που βράζει θυμίζουν, κάθε μέρα που περνά, τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη σε Δυτική Οχθη, Λωρίδα της Γάζας και Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς κλιμακώνεται η ασύδοτη βία και σκλήρυνση της στάσης των ισραηλινών κατοχικών αρχών.

Οι Παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά, κυρίως Ισραηλινών στρατιωτών και αστυνομικών, ξεπερνούν πλέον τους 30, με πιο πρόσφατη περίπτωση το θανάσιμο πυροβολισμό 20χρονου Παλαιστίνιου, χτες το απόγευμα, στην Πύλη της Δαμασκού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με το πρόσχημα πως «κρατούσε μαχαίρι». Ο νεαρός πυροβολήθηκε, εν ψυχρώ, με 14 σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών σε παρακείμενο «σημείο ελέγχου», που τον θανάτωσαν, αποκαλώντας τον «τρομοκράτη». Τον άφησαν αιμόφυρτο και αβοήθητο επί ώρα, ώσπου ξεψύχησε.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πήρε νέα σκληρά μέτρα καταστολής, βίας και καταπίεσης του Παλαιστινιακού λαού, ξεκινώντας πρώτα απ' όλα από το στήσιμο μπλόκων αποκλεισμού των Παλαιστινιακών συνοικιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και την εκεί απαγόρευση κυκλοφορίας (!), την ανάκληση άδειας παραμονής σε όσους Παλαιστίνιους της πόλης συλλαμβάνονται για «επιθέσεις» κατά των κατοχικών δυνάμεων, την ανάπτυξη εκατοντάδων στρατιωτών, ώστε να «ενισχύσουν» περιπολίες της αστυνομίας σε μεγάλα αστικά κέντρα του Ισραήλ και σε κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, ποινές συλλογικής τιμωρίας στις οικογένειες Παλαιστινίων που συλλαμβάνονται για επιθέσεις μέσω της επίσπευσης συνοπτικών διαδικασιών κατεδάφισης ή και κατάσχεσης των σπιτιών τους και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, αποφασίστηκε το εξής πρωτοφανές: Να μην παραδίδονται εφεξής οι σοροί των Παλαιστινίων που σκοτώνονται στη διάρκεια απόπειρας επίθεσης ή μετά από επίθεση στους συγγενείς τους, αλλά να θάβονται εν κρυπτώ από τις ισραηλινές δυνάμεις, για να μη μετατρέπονται οι κηδείες τους σε λαϊκά συλλαλητήρια κατά των κατοχικών δυνάμεων!

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, μιλώντας στην ισραηλινή βουλή, διαβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αποκατάσταση της ηρεμίας» και ότι θα επιβληθούν και πρόσθετα νέα μέτρα «το γρηγορότερο δυνατό».

Η κλιμάκωση της ισραηλινής βίας έχει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, καθώς αργά προχτές βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, καταδίκασε αποκλειστικά και μόνο τις «τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος Ισραηλινών πολιτών», ενώ εξισώνοντας θύτη και θύμα, κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή και την ισραηλινή κυβέρνηση να «αποκαταστήσουν την ηρεμία».

Το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» υποδύθηκε χτες και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ο Σαέμπ Ερεκάτ, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής και δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ανακοίνωσε την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), για τον τρόπο με τον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις εξολόθρευσαν τις τελευταίες μέρες δράστες επιθέσεων, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «εξωδικαστικές εκτελέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ