Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Διευρύνονται τα «σενάρια» για τους υπεύθυνους

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι οι αρχές ερευνούν την ανάμειξη δύο «τρομοκρατικών ομάδων» (εννοώντας το «Ισλαμικό Κράτος» και το ΡΚΚ) με τη βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου, που σκότωσε 97 ανθρώπους δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δύο βομβιστές που εμπλέκονται στο μακελειό περιλαμβάνονταν από καιρό σε λίστες υπόπτων.

Χτες, ανακοινώθηκε ότι ταυτοποιήθηκαν οι δύο βομβιστές και ότι πρόκειται για τον Γιουνούς Εμρε Αλαγκιούζ (που εμφανίζεται ως μέλος του «ΙΚ» και αδελφός ενός από τους βομβιστές που τον Ιούλη παρέσυραν στο θάνατο πάνω από 30 άτομα στην πόλη Σουρούτς) και τον Ουμέρ Ντενίζ Ντουντάρ. Από τη στιγμή που δόθηκαν ονόματα στη δημοσιότητα, άρχισαν να εμφανίζονται πληροφορίες - η διασταύρωση των οποίων είναι ζητούμενο - όπως ότι, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αν και ο ίδιος ο πατέρας του Ντουντάρ είχε ζητήσει τη σύλληψή του από ανησυχία ότι θα διέπραττε «παράνομες πράξεις» εκείνος φυλακίστηκε αλλά αφέθηκε ελεύθερος σύντομα και μετά πήγε ξανά στη Συρία.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε την αποπομπή υψηλόβαθμων αστυνομικών αξιωματούχων στο πλαίσιο ερευνών που ξεκίνησαν για τυχόν αμέλεια των αρχών, μετά και από σχετικό αίτημα του Προέδρου της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ολα αυτά σημειώνονται ενώ η συζήτηση για την «ασφάλεια» στη χώρα διευρύνεται με νέα «ορμή» μετά το μακελειό του Σαββάτου, και ενώ όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη «σταθερότητα» γενικά στην περιοχή, κατηγορώντας την κυβέρνηση AKP ότι με την πολιτική της στηρίζει παράγοντες που εμποδίζουν την «ειρήνη» και την «ανάπτυξη». Φυσικά, η συζήτηση ξεκινά με αφετηρία τις επιλογές που έχει η τουρκική αστική τάξη ως προς τις συμμαχίες της εντός αλλά και εκτός «γειτονιάς», σε μια περίοδο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανακατατάξεων και διεργασιών, που αφορούν και σχέδια συνοριακών αλλαγών. Γι' αυτό και όλη αυτή η συζήτηση είναι εκ των προτέρων ενταγμένη σε σχέδια εχθρικά για τα λαϊκά συμφέροντα, σε ενδοαστικούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εντείνονται με επίκεντρο τη Συρία και γενικά τη Μέση Ανατολή.

Αντιδράσεις για τη στήριξη των Κούρδων της Συρίας

Στο μεταξύ, η Αγκυρα κάλεσε χτες τους πρέσβεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη στήριξη που προσφέρεται στους Κούρδους της Συρίας και συγκεκριμένα τους YPG (σ.σ. στρατιωτικό σκέλος του συριακού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης - PYD).

Η αντίδραση της Αγκυρας εκδηλώθηκε μετά την απόφαση των ΗΠΑ να ρίξουν την Κυριακή 45 τόνους στρατιωτικού υλικού σε περιοχές της βόρειας Συρίας όπου PYD και YPG μάχονται κατά του ΙΚ και την «κάλυψη» από τα ρωσικά αεροσκάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ