Κυριακή 18 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τσακίζουν το λαό. Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί...

Το γιγαντοπανό στο ΙΚΑ της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Το γιγαντοπανό στο ΙΚΑ της Θεσσαλονίκης
Μια βδομάδα πλούσια σε κινητοποιήσεις και διεργασίες στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι αυτή που συμπληρώνεται σήμερα. Η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων, με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα στις αρχές της βδομάδας, σήμανε συναγερμό στα ταξικά συνδικάτα, που απέδειξαν ότι έχουν την ετοιμότητα και την ικανότητα να δίνουν άμεση και αποφασιστική απάντηση.

Το πρωί της Δευτέρας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν ενάντια στο ξεπάτωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με συγκέντρωση μπροστά από το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ, στην πρόσοψη του οποίου κρέμασαν ένα γιγαντοπανό με το σύνθημα: «ΟΧΙ στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στις ομαδικές απολύσεις, στους πλειστηριασμούς, στη φτώχεια, στην ανεργία. Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε».

Την ίδια ώρα, στο συνεταιριστικό εργοστάσιο ΤΡΙΚΚΗ στα Τρίκαλα, οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στην Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν με πρωτοβουλία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο και ξεπερνώντας τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία, έβαζαν τις βάσεις για να αγωνιστούν ενάντια στις ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθού έως και 30%, πρόταση που είχαν ήδη απορρίψει δύο φορές σε Γενική Συνέλευση.

Την Τρίτη, όταν οριστικοποιήθηκε πλέον το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης της ψήφισης από τη Βουλή του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου, το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για την Παρασκευή. Την ίδια μέρα, βασικά υπουργεία της κυβέρνησης βρέθηκαν σε κλοιό από εργαζόμενους στους ΟΤΑ, οικοδόμους, μεταλλεργάτες, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους και ανάπηρους.

Στο υπουργείο Εργασίας, τα Συνδικάτα ΟΤΑ, Μετάλλου και Οικοδόμων διαδήλωσαν, συνοδεία απορριμματοφόρων, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει τα ΒΑΕ σε ειδικότητες των ΟΤΑ, ως το πρώτο βήμα για το παραπέρα ξήλωμα του θεσμού. Στα γραφεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, αναπληρωτές, αδιόριστοι και εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό Εργασίας για τα τεράστια κενά και τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ενώ η ΣΕΑΑΝ στο υπουργείο Οικονομικών έθεσε με κινητοποίηση τα αιτήματα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος.

Ανάπηροι διαμαρτύρονται έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Ανάπηροι διαμαρτύρονται έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Εκεί βρέθηκαν λίγο νωρίτερα και οι συνταξιούχοι, που προειδοποίησαν την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να πειράξει τα ήδη σακατεμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που απολύθηκαν και πριν τις εκλογές του Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ τις «τάιζε» με υποσχέσεις για επαναπρόσληψη, χωρίς φυσικά να το κάνει.

Το ίδιο απόγευμα, στο Βόλο, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΒΙΣ, καθώς και της «Χαλυβουργίας», όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις στη μία περίπτωση και επιβολή εκ περιτροπής εργασίας στην άλλη.

Τη Πέμπτη, ήταν προγραμματισμένο στο υπουργείο Εργασίας να παρουσιαστεί το πόρισμα - λαιμητόμος για τη μεταρρύθμιση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Το ξημέρωμα, όμως, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο κτίριο και ανάρτησαν στην πρόσοψή του ένα γιγαντοπανό με την υπογραφή του ΠΑΜΕ.

Από εκείνη την ώρα, ο χώρος μπροστά στο υπουργείο μετατράπηκε σε βήμα - καταγγελία της αντιλαϊκής πολιτικής από δεκάδες σωματεία και φορείς που έπαιρναν το λόγο, χαιρέτιζαν την κινητοποίηση και έβαζαν τα αιτήματά τους. Ανάμεσα σε άλλους, στην κινητοποίηση συμμετείχαν η ΟΓΕ, αλλά και το ΜΑΣ, που λίγο νωρίτερα είχε κάνει κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΑ για ζητήματα που αφορούν τις μετακινήσεις των φοιτητών - σπουδαστών.

Οι συνταξιούχοι στην κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης
Οι συνταξιούχοι στην κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης
Αργά το απόγευμα, το αγωνιστικό κλίμα τονώθηκε κι άλλο από το γλέντι που στήθηκε με μουσική, καλό φαγητό που παρασκευάστηκε επί τόπου από το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού και πολύ χορό μέχρι αργά. Το υπουργείο Εργασίας παρέμεινε κατειλημμένο μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Εκεί μεταφέρθηκε η μεγάλη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, με κατάληξη τη Βουλή.


Αντιμέτωπος με την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών βρέθηκε ο υπουργός Παιδείας
Αντιμέτωπος με την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών βρέθηκε ο υπουργός Παιδείας

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των Συνδικάτων ΟΤΑ, Μετάλλου και Οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των Συνδικάτων ΟΤΑ, Μετάλλου και Οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας

Από την πορεία αλληλεγγύης στο Βόλο
Από την πορεία αλληλεγγύης στο Βόλο


Μέχρι αργά το βράδυ κράτησε το γλέντι έξω από το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη

Phasma

Μέχρι αργά το βράδυ κράτησε το γλέντι έξω από το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ