Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Κατασκηνώσεις για παιδιά λαϊκών οικογενειών

Ολοι θυμούνται πριν από μερικούς μήνες την απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική απόδοση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πολλοί δήμοι προχώρησαν σε αυτή την παράδοση. Ομως, ο Δήμος Πάτρας απάντησε σε αυτές τις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς με το θερινό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης. Το χώρο του ΕΟΤ στην Αγυιά κράτησε ζωντανό με αγώνα η δημοτική αρχή κι αξιοποίησε, παρά τις δυσκολίες που συνάντησε, όπως την έλλειψη προσωπικού και τις λεηλατημένες, κατεστραμμένες και σε πλήρη εγκατάλειψη εγκαταστάσεις. Παρ' όλα αυτά, κατάφερε με λίγα χρήματα, σε σύντομο χρόνο, αλλά και με την τεράστια συμβολή από το προσωπικό του Δήμου, από δεκάδες δημότες που στήριξαν ενεργά την πρωτοβουλία αυτή και από εθελοντική συμμετοχή πολλών επιστημόνων, τεχνιτών, εργατών και ανέργων, να εξυπηρετήσει λαϊκές ανάγκες.

Σημειώνεται, επίσης, πως οι εγκαταστάσεις της πλαζ του ΕΟΤ που έχουν αποδοθεί πριν από χρόνια στο Δήμο, βρίσκονταν υπό εγκατάλειψη, παρά το γεγονός ότι πριν μία εικοσαετία είχαν δαπανηθεί από την πολιτεία 700.000.000 δραχμές για την ανάπλαση της πλαζ, με κτίρια πολλαπλών χρήσεων, σ' ένα καταπράσινο περιβάλλον. Αυτός ο χώρος, λοιπόν, με ευθύνη των προηγούμενων δημοτικών αρχών, δε δόθηκε ποτέ για χρήση στους κατοίκους της Πάτρας, αλλά μπήκε «στο μάτι» ιδιωτικών συμφερόντων. Ομως, απετράπη κάθε είδους επιχειρηματική δράση μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στην ίδια έκταση βρισκόταν και το κολυμβητήριο, το οποίο διαλύθηκε, λεηλατήθηκε και παραμένει ένα «φάντασμα». Ακριβώς εκεί υπήρχαν και πολλά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και χάντμπολ, τα οποία αχρηστεύτηκαν. Ολα αυτά τα γήπεδα, που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο Δήμος προσπαθεί να τα επαναλειτουργήσει. Ηδη ξεκίνησαν έργα ασφαλτόστρωσης και εξωραϊσμού των αθλητικών χώρων.

Στον παραπάνω χώρο, λοιπόν, φιλοξενήθηκαν τόσο παιδιά λαϊκών οικογενειών από τις αρχές Ιούλη έως τις 15 Αυγούστου, αλλά και Ιδρύματα. Συγκεκριμένα, φιλοξενήθηκαν η «Κιβωτός της Αγάπης» με παιδιά με νοητική στέρηση, αλλά και η «Μέριμνα» για παιδιά που αντιμετωπίζουν ειδικές ανάγκες, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κατασκηνώσεις. Από τον παραπάνω χώρο πέρασαν συνολικά 550 παιδιά, ενώ το πρόγραμμα παρακολούθησαν ανά 15θήμερο συγκεκριμένα γκρουπ, αποτελούμενα από 150 παιδιά ηλικίας 10-13 χρόνων, από τις 8 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα και από τη Δευτέρα έως το Σάββατο. Μάλιστα, η μεταφορά των παιδιών γινόταν με μισθωμένα από το Δήμο λεωφορεία, από σταθμούς συγκέντρωσης πλησίον της διεύθυνσης της κατοικίας τους.

Στην ημερήσια απασχόληση συμπεριλήφθηκαν δραστηριότητες για δημιουργική απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, με την ανάπτυξη ατομικής και ομαδικής δραστηριότητας, υλοποίηση δράσεων έκφρασης, ψυχαγωγίας, κοινωνικών δεξιοτήτων, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης σ' ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον. Ειδικότερα, τα παιδιά απασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες, επιτραπέζια παιχνίδια, χειροτεχνία, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, εικαστικά, δραματοποίηση, εργαστήριο περιβαλλοντικής διαπαιδαγώγησης, θέατρο σκιών. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μουσικά όργανα, όπως, μεταξύ άλλων, βιολί και βιολοντσέλο, από συγκρότημα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου.

Επίσης, τονίζεται πως το διάστημα που λειτουργούσε η κατασκήνωση, υπήρξε ειδική μέριμνα για τα παιδιά των εργαζομένων του Δήμου, ενώ για τις μικρότερες ηλικίες που δεν μπορούσαν να πάνε κατασκήνωση, υπήρξε σταθμός γι' αυτά τα παιδιά.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή επέκτεινε την παραλία και πέραν των «στενών» ορίων της πλαζ, ώστε να φιλοξενούνται περισσότεροι λουόμενοι. Επισκευάστηκε ο δρόμος που οδηγεί στην πλαζ από συνεργεία του Δήμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίπλα στα παιδιά και τις ανάγκες τους (2022-12-03 00:00:00.0)
Αποχαιρετιστήριες γιορτές για τα παιδιά των κατασκηνώσεων (2018-08-02 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η κατασκήνωση για τα παιδιά (2016-06-23 00:00:00.0)
Προβλήματα ανάμεσα σε δύο σχολικές χρονιές (2014-06-07 00:00:00.0)
Καλύπτουν το ...1% των αναγκών (2009-08-02 00:00:00.0)
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των ΑμΕΑ (2008-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ