Κυριακή 1 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συντονίζουμε τον αγώνα μας για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης

Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στη διεθνιστική εκδήλωση στο «Χαλίτς»

Συνεχίστηκαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της 17ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξενεί το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Τουρκία, με θέμα: «Τα καθήκοντα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την ενίσχυση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το φασισμό, για τη χειραφέτηση των εργατών και των λαών, για το σοσιαλισμό!».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε την Παρασκευή το μεσημέρι στη Διεθνή Συνάντηση. Το βράδυ διοργανώθηκε από το ΚΚ διεθνιστική εκδήλωση, στο συνεδριακό κέντρο «Χαλίτς», όπου συμμετείχαν οι αντιπροσωπείες από τα 60 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που παίρνουν μέρος στη Συνάντηση. Σε αυτήν την εκδήλωση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε χαιρετισμό που παρουσιάζουμε σήμερα.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Χαιρετίζουμε αυτήν τη σημαντική διεθνιστική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη και μεταφέρουμε το θερμό συντροφικό χαιρετισμό της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ηγεσία, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚ Τουρκίας, στην τουρκική εργατική τάξη.

Θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο τουρκικό λαό, τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων της δολοφονικής προβοκάτσιας που οδήγησε στο θάνατο και σε σοβαρούς τραυματισμούς εκατοντάδες συνανθρώπους μας στην Αγκυρα, την ώρα που διαδήλωναν για το δίκαιο και την ειρήνη.

Στη διεθνιστική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη δέσποζε το σύνθημα: «Η νεολαία πιστεύει στη σοσιαλιστική Τουρκία»
Στη διεθνιστική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη δέσποζε το σύνθημα: «Η νεολαία πιστεύει στη σοσιαλιστική Τουρκία»
Χαιρετίζουμε τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα που παίρνουν μέρος στη 17η Διεθνή Συνάντηση και στη σημερινή εκδήλωση που οργανώνουν οι Τούρκοι σύντροφοί μας.

Τα αστικά κόμματα, φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά, έχουν τη δική τους βάση, υπερασπίζονται τον καπιταλισμό, το εκμεταλλευτικό σύστημα που η εξουσία και τα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια της αστικής τάξης, εφαρμόζουν πολιτική προς όφελος των μονοπωλίων κατά της εργατικής τάξης, κατά του λαού.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Εχουμε κι εμείς τη δική μας βάση, τα κόμματα μας εκφράζουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, παλεύουν καθημερινά για τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για τη συγκέντρωση και την προετοιμασία εργατικών - λαϊκών δυνάμεων για την ανατροπή του καπιταλισμού, το κτίσιμο της σοσιαλιστικής, κομμουνιστικής κοινωνίας.

Στο δρόμο αυτό συναντιόμαστε και προσπαθούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την κοινή μας πάλη.

Ο προλεταριακός διεθνισμός είναι όπλο ανεκτίμητης αξίας

Το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας συνδέονται με γερούς, πολύχρονους, διεθνιστικούς δεσμούς και έχουν αναπτύξει διμερείς σχέσεις υψηλού επιπέδου, δοκιμασμένες στις δυσκολίες της ταξικής πάλης.

Η ενίσχυση των δύο κομμάτων και το δυνάμωμα των σχέσεων του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας έχουν μεγάλη σημασία. Παλεύουμε σε μια περιοχή με μεγάλες προκλήσεις, με έντονους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων και των δρόμων μεταφορά τους. Παλεύουμε σε μια περιοχή στρατηγικό κόμβο, πέρασμα για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τα Βαλκάνια.

Ο Δ. Κουτσούμπας χαιρετίζει την εκδήλωση
Ο Δ. Κουτσούμπας χαιρετίζει την εκδήλωση
Οι αστικές τάξεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και γενικότερα των χωρών της περιοχής συνεργάζονται για να προωθήσουν τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα και παράλληλα ανταγωνίζονται για να κατακτήσουν νέες αγορές, να διαμορφώσουν νέους όρους με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Δεν μιλάμε πλέον για κίνδυνο ιμπεριαλιστικού πολέμου, ο πόλεμος είναι στην περιοχή μας, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στην Ουκρανία που εκδηλώθηκαν και είναι σε εξέλιξη οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αυτά τα χρόνια. Σήμερα, οι εξελίξεις αναδεικνύουν τον κίνδυνο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής πολεμικής αναμέτρησης, επιβεβαιώνοντας ότι ο καπιταλισμός που διανύει το μονοπωλιακό, ιμπεριαλιστικό του στάδιο γίνεται συνεχώς πιο απειλητικός και επικίνδυνος για τους λαούς. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ σέρνουν το χορό των επικίνδυνων επεμβάσεων στην περιοχή, ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός οξύνεται.

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και έχουν μεγάλες ευθύνες. Σήμερα, αποκτά μεγάλη σημασία το σύνθημα "ο λαός, και ιδιαίτερα η νεολαία, να μη χύσει το αίμα του για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των εκμεταλλευτών". Στην πράξη, αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός γεννάει κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, προσφυγιά, μετανάστευση και πολέμους. Το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν γιατρεύεται, έχει ξεπεραστεί ιστορικά.

Η κάθε διαχειριστική εκδοχή, φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, ακόμα κι όταν συνοδεύεται από "αριστερή" συνθηματολογία, ξεκινά από την ίδια αφετηρία και έχει το ίδιο τέλος. Οσο δεν αμφισβητείται η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, η όποια επιλογή οδηγεί μόνο στη διατήρηση της εξουσίας των μονοπωλίων, στη διαιώνιση του καθεστώτος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η κατάργηση της εκμετάλλευσης, η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η πραγματική λαϊκή κυριαρχία και η κατάκτηση νέων διεθνών σχέσεων υπέρ των λαών, προϋποθέτουν την αλλαγή τάξης στην εξουσία, την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό και το λαϊκό έλεγχο, την αποδέσμευση από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Αυτός ο στόχος εκφράζει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Αυτός είναι ο φάρος που φωτίζει το δρόμο μας.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση δυναμώνουμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης στις χώρες μας, συντονίζουμε τον κοινό μας αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

Κι όπως έγραφε κι ο Ναζίμ Χικμέτ: "Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες..." "...Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές... Αυτό το σάπιο κόσμο, αυτό το πειρατικό θα το βουλιάξουμε. Θα το βουλιάξουμε που να σκάσει ο διάβολος/ και θα χτίσουμε έναν κόσμο λεύτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα"».

Κ. Οκουγιάν: Αδιαχώριστη η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό με αυτήν ενάντια στα ντόπια και ξένα μονοπώλια

Την εισαγωγική ομιλία στη Διεθνή Συνάντηση το πρωί της Παρασκευής έκανε ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Τουρκία, ο οποίος σημείωσε πως η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, ντόπια και ξένα, από τις επιδιώξεις της αστικής τάξης και τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Είπε μεταξύ άλλων: «Δε θεωρούμε τον ιμπεριαλισμό σαν ένα ζήτημα εξωτερικών σχέσεων για την Τουρκία. Ούτε ιμπεριαλισμός σημαίνει εξάρτηση της χώρας. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή στις επεμβάσεις των ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, σε σχέση με την οικονομία, την πολιτική, τις στρατιωτικές υποθέσεις και τον πολιτισμό μας. Το λέμε αυτό όχι για λόγους τακτικής, αλλά επειδή είμαστε κομμουνιστές και είμαστε επίσης πατριώτες. Σε σύνδεση με αυτό, παλεύουμε για τη διάλυση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που δεν επηρεάζουν μόνο την Τουρκία, αλλά και ολόκληρο τον καταπιεζόμενο κόσμο».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «οι κομμουνιστές ούτε μπορούν ούτε πρέπει να διαλέγουν τον έναν ιμπεριαλιστικό πόλο αντί του αλλού» και «θα επιμένουμε με σταθερότητα στην ανεξάρτητη ταξική μας θέση, αντί να παροτρύνουμε την εργατική τάξη να συμμαχήσει με το ένα ή το άλλο τμήμα της αστικής τάξης».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Τουρκία, σημείωσε πως «ο Ερντογάν και το κόμμα του (ΑΚΡ) διέψευσαν τις ελπίδες, που έσπειραν πως μπορούν να εφαρμόσουν στην Τουρκία μεταρρυθμίσεις προς όφελος του λαού. Πλέον και τμήματα της αστικής τάξης της Τουρκίας και ιμπεριαλιστικά κράτη επιδιώκουν την αναδιαμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία, με τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο θα συμμετέχει και το ΑΚΡ, αλλά χωρίς τον Ερντογάν, με ένα αναμορφωμένο και ανανεωμένο CHP (το σοσιαλδημοκρατικό, "Ρεπουμπλικανικό κόμμα") και μαζί και το HDP (το "Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα", στο οποίο συμμετέχουν διάφορες "αριστερές" δυνάμεις και οι Κούρδοι), σαν ένα πλήρως ενταγμένο στο σύστημα κουρδικό κόμμα».

Αναφερόμενος στην ανάγκη του συστήματος να δημιουργεί κόμματα «αναχώματα», εμποδίζοντας την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, Κ. Οκουγιάν τόνισε: «Το σύστημα στην Τουρκία βιάζεται να οικοδομήσει τη δική του πειστική "αριστερή λύση", καθώς εάν δεν το κάνει θα βρεθεί μπροστά σε προβλήματα. Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα το σύστημα θα απειλούνταν. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες, δείτε το PODEMOS στην Ισπανία, τις εξελίξεις στους Εργατικούς της Αγγλίας... Μπορούν όλες αυτές οι εξελίξεις να μην έχουν καμία σχέση με την ανάγκη για τη διαχείριση της κρίσης και τη διάσωση του καπιταλισμού;

Ομως, είμαστε σίγουροι και αισιόδοξοι! Το κόμμα μας προστάτευσε τον εαυτό του και κέρδισε την καλή του φήμη, συχνά στεκόμενο μόνο κόντρα στο ρεύμα. Πάντα πήραμε θέσεις που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν από την πραγματικότητα, όπως για την ΕΕ, για το ΝΑΤΟ, για την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Οταν η διαδικασία που ονομάστηκε "Αραβική Ανοιξη" ταρακούνησε τη Μέση Ανατολή, αμέσως είπαμε ότι κάποιοι αξιοποιούσαν την οργή των αραβικών μαζών για δικούς τους λόγους. Αυτοί που εκμεταλλεύονταν την οργή των λαών ήταν τα διεθνή μονοπώλια. Ολοι εκείνοι που βιάστηκαν να δηλώσουν "αφήστε τη δημοκρατία να ανθίσει πρώτα", αλλά και εκείνοι που υποστήριξαν τα ισλαμιστικά κόμματα, αιτιολογώντας τη στάση τους επειδή "αυτή η επανάσταση είναι η μόνη που μπορεί να γίνει στις αραβικές χώρες", απογοητεύτηκαν. Οι διάφοροι Μούρσι, Σίσι, Ερντογάν και Τσίπρες είναι οι εκπρόσωποι διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης και πάντα θα απογοητεύουν εκείνους που θέλουν να στηριχτούν πάνω τους στο όνομα της δημοκρατίας, της ελευθερίας ή της προόδου».

Και κατέληξε: «Το κόμμα μας, που βρέθηκε σε κρίση τον περασμένο χρόνο λόγω του φιλελεύθερου - ρεφορμιστικού ρεύματος που εκδηλώθηκε, τραβάει ξανά το δρόμο του. Δεν θέλουμε να καυχηθούμε, εδώ είμαστε όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας. Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε στους συντρόφους μας να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το εάν ή όχι οι κομμουνιστές θα τα καταφέρουν στην πάλη τους στις δύσκολες συνθήκες της χώρας μας. Μπορεί να λάβουμε λίγες ψήφους ξανά στις εκλογές που έρχονται. Σίγουρα, πάντοτε βγάζουμε συμπεράσματα από το αποτέλεσμα. Ομως ποτέ δεν βασίζουμε τα σχέδιά μας στην αύξηση των ψήφων μας. Οργανωνόμαστε, δυναμώνουμε την παρέμβασή μας, τις δυνάμεις μας στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς. Σαν κόμμα της εργατικής τάξης, δίνουμε μία ισχυρή ιδεολογική μάχη ενάντια σε εκείνους που μας απειλούν».

  • Ολόκληρη η ομιλία - παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη Διεθνή Συνάντηση, στην Κωνσταντινούπολη, θα δημοσιευτεί στον επόμενο «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη». Αποσπάσματα από την παρέμβαση αυτή έχουν αναρτηθεί στο πόρταλ του ΚΚΕ www.902.gr

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ