Κυριακή 1 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Στα 14,4 δισ. ευρώ οι «κεφαλαιακές ανάγκες

Στα 14,4 δισ. ευρώ φτάνει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για τους 4 συστημικούς τραπεζικούς ομίλους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα ποσά αυτά υπολογίζονται στη βάση υποθετικών σεναρίων, που αφορούν στους ρυθμούς πτώσης του παραγόμενου ΑΕΠ, τη διόγκωση των «κόκκινων» δανείων και με άλλες παραμέτρους υπολογισμού μελλοντικών κινδύνων. Την ίδια ώρα, με βάση τους ελέγχους στους ισολογισμούς των τραπεζών, όπως αυτοί διαμορφώνονται στην τρέχουσα περίοδο, οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται στα 4,391 δισ. ευρώ (λεγόμενο βασικό σενάριο).

Οι εκτιμήσεις για το 2016, με βάση το βασικό σενάριο για την ύφεση, ανέρχονται στο 1,3% και στο δυσμενές στο 3,9%. Τέλος, για το 2017, με βάση το βασικό σενάριο εκτιμάται ότι θα υπάρχει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας 2,7%, ενώ σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο ανάκαμψη 0,3%.

Τα ποσά ανά τραπεζικό όμιλο διαμορφώνονται ως εξής:

Πειραιώς: 4,933 δισ. ευρώ

Εθνική τράπεζα: 4,602 δισ. ευρώ

Alpha bank: 2,743 δισ. ευρώ

Eurobank: 2,122 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ελέγχους που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδας, η Τράπεζα Αττικής εμφανίζει συνολικό «έλλειμμα» ύψους 1,02 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ