Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Απαίτησαν μαζικές προσλήψεις και σταθερή δουλειά

Με «μπαλώματα» πάει το υπουργείο Υγείας να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία, που ανέρχονται σε 28.000

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί εργαζόμενοι και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά, απαίτησαν χτες εργαζόμενοι - ανάμεσά τους επικουρικοί και συμβασιούχοι του ΚΕΕΛΠΝΟ - από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικό», Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης, με κινητοποίησή τους στο υπουργείο Υγείας. Στα νοσοκομεία όλης της χώρας εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σχεδόν 1.000 άτομα (σ.σ. περίπου 740 επικουρικοί και 240 μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ), που είναι αντιμέτωποι με την απόλυση και την εργασία με «μπλοκάκι».

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Stage - συμβάσεις - συνεργεία, κάνουνε γαλέρες τα νοσοκομεία» και «Προσλήψεις - αυξήσεις, όχι κοροϊδία, δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία» και ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας, Ανδρ. Ξανθό, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δε θα μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό. Οπως σημείωσε ο Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στα νοσοκομεία: Σήμερα στις 2.30 μ.μ. θα κλείσουν τα ταμεία, στις 10/11 θα γίνει συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό», ενώ κάλεσε σε συμμετοχή όλων στην απεργία στις 12/11. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης.

Μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού (σ.σ. λήγουν στο τέλος του χρόνου) μέχρι 30/9/2016. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα διοριστούν επιπλέον 550 επικουρικοί γιατροί και ...«διερευνάται η δυνατότητα κάλυψης άλλων 585 θέσεων επικουρικού (μη ιατρικού) προσωπικού».

Να διευκρινιστεί ότι το επικουρικό προσωπικό εργάζεται με συμβάσεις ενός έτους κι επιπλέον πληρώνεται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή από τις άμεσες και έμμεσες πληρωμές των ασθενών. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι έχουν «προκηρυχθεί 985 θέσεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ», δηλαδή αυτές που είχε προκηρύξει η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2016.

Μπορεί το υπουργείο να ισχυρίζεται πως «με τις παρεμβάσεις αυτές διασφαλίζεται έμπρακτα η λειτουργική σταθεροποίηση του ΕΣΥ και η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης», όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία είναι πάνω από 28.000, ενώ ως το τέλος του 2015 θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 3.000.

Ενδεικτικά, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των νοσοκομείων Αγίου Νικολάου και ΠΑΓΝΗ σημείωσαν: Σε όλη την Κρήτη έχουν κλείσει 5 κρεβάτια ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό. Οι προσλήψεις που εξαγγέλλονται δε λύνουν τίποτα, μέσα στο 2016 θα κλείσουν κι άλλα τμήματα κι άλλα κρεβάτια. Στο ΠΑΓΝΗ είναι κενές 700 οργανικές θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ