Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Διθύραμβοι για τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας

Η παραπέρα ανάπτυξη της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης

Με βαρύγδουπους τίτλους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), τη συνέχιση μιας σειράς προγραμμάτων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, όπου καταδικάζει ολοένα και περισσότερους με την πολιτική της.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο «ενέκρινε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας εντός του Νοέμβρη και αφορά στην καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας. Το νομοσχέδιο υλοποιεί μία σημαντική δέσμευση της κυβέρνησης, καθώς διευκολύνεται η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές Υγείας και διασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».

Η κυβέρνηση μιλάει για «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», την ίδια ώρα που δεν καταβάλλει ούτε τα προβλεπόμενα από τους κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς που συνέταξαν οι προηγούμενοι για τα νοσοκομεία, φορτώνοντας ολοένα και περισσότερα βάρη σε ασθενείς και υγειονομικούς.

Οσο για τους ανασφάλιστους, πρόκειται για ρύθμιση που ανανεώνει αυτές των προηγούμενων χρόνων και αφορά την πρόσβαση σε στοιχειώδεις μόνο υπηρεσίες Υγείας, που κι αυτές θα καλύπτονται από τους πενιχρούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Επιπλέον, φράσεις όπως «διαφάνεια», «αποτελεσματικότητα» και «αποδοτικότητα» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να περιγράψει τις παρεμβάσεις στο κρατικό σύστημα Υγείας, έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, για να συγκαλυφθούν νέες περικοπές και στενότερη σύνδεση των παροχών με τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών.

Κατά τα άλλα, το Συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση του Προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και το 2016, δίνοντας επί της ουσίας παράταση σε μέτρα συντήρησης όσων βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης, για τα οποία μάλιστα η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι αποτελούν «μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα»!

Επίσης, στο Συμβούλιο αποφασίστηκε «η συγκρότηση διυπουργικής Επιτροπής για την Κοινωνική Οικονομία, με έργο την αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου (...) Οι νομοπαρασκευαστικές εργασίες αναμόρφωσης του ν. 4019/2011 που διέπει τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) θα ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη».

Είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τον τομέα της λεγόμενης «Κοινωνικής Οικονομίας», η οποία, πέρα από τη δυνατότητα που δίνει να συγκαλύπτεται η ανεργία κάτω από το μανδύα της «επιχειρηματικότητας», συμβάλλει ταυτόχρονα στο άνοιγμα νέων πεδίων δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους σε τομείς της λεγόμενης «κοινωνικής πολιτικής», με εξευτελιστικά μάλιστα μεροκάματα και άθλιες εργασιακές σχέσεις, που θα επεκτείνονται ραγδαία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας στο Ηράκλειο (2015-04-10 00:00:00.0)
Υποχρέωση του κράτους να καλύψει πλήρως τους ανασφάλιστους (2013-09-20 00:00:00.0)
Κυβερνητικό Πρόγραμμα - «ΜΑΪΜΟΥ» περί «ελεύθερης» πρόσβασης των ανασφάλιστων σε υπηρεσίες Υγείας (2013-09-15 00:00:00.0)
Πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων (2013-04-07 00:00:00.0)
Οριακή λειτουργία λόγω περικοπών (2010-11-19 00:00:00.0)
Χωρίς περίθαλψη οι ανασφάλιστοι ασθενείς! (2005-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ