Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΪΤΖ
Χωρίς περίθαλψη οι ανασφάλιστοι ασθενείς!

Ελληνες και μετανάστες χωρίς Ασφάλιση ρίχνονται στον Καιάδα της αντικοινωνικής πολιτικής

Χωρίς περίθαλψη μένουν οι ανασφάλιστοι - Ελληνες και μετανάστες - ασθενείς με ΕΪΤΖ, ενώ στις περιπτώσεις που καταφέρνουν να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσοκομεία τους προσφέρεται περίθαλψη από τις περικοπές απαραίτητων λειτουργικών δαπανών από τους υπόλοιπους ασθενείς. Αυτή η δραματική εξέλιξη, που ξεσκεπάζει το δήθεν «κοινωνικό προσωπείο» που θέλουν να επιδείξουν οι τελευταίες κυβερνήσεις, είναι η μοιραία κατάληξη της μετάθεσης της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους ασθενείς, καθώς η κρατική συμμετοχή στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων έχει περιοριστεί στο 5% των συνολικών δαπανών.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Αγγελος Χατζάκης, σε έγγραφό του (23.11.2005) προς τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και τους θεράποντες γιατρούς ασθενών απ' τον ιό του ΕΪΤΖ, αφού κάνει αναφορά στην εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη για την «Υγειονομική περίθαλψη αλλοδαπών» (2.2.2005) και την κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας Πέτρου Δούκα και του Νικήτα Κακλαμάνη (24.5.2005) για τις προϋποθέσεις των νοσηλείας των ανασφάλιστων, κάνει την εξής δραματική διαπίστωση: «Προκύπτει σοβαρό θέμα συνέχισης της αντιρετροϊκής θεραπείας ανασφάλιστων ασθενών, είτε Ελλήνων, είτε αλλοδαπών (οι οποίοι δε διαθέτουν βιβλιάριο Κοινωνικής Ασφάλισης), μετά την άρνηση των φαρμακείων των νοσοκομείων να εκτελούν συνταγές των υπευθύνων των ΜΕΛ, όταν δεν αναγράφεται ο ασφαλιστικός φορέας».

Και συνεχίζει: «Το κόστος των φαρμάκων των ανασφάλιστων οροθετικών ασθενών βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων. Οταν αυτά επιχορηγούνται για κάλυψη μικρού μέρους δαπανών των οικονομικά αδύνατων - ανασφάλιστων, προκύπτουν ελλείψεις σε άλλους τομείς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα». Μ' άλλα λόγια, εδώ, αποτυπώνεται η πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που καλύπτουν από τον κρατικό προϋπολογισμό ένα ποσοστό 7,6-23,2% των δαπανών των νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους. Για παράδειγμα, το 2000 τα νοσοκομεία ξόδεψαν 90,27 εκατ. ευρώ για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων και το κράτος κατέβαλε σε αυτά μόλις 6,91 εκατ. ευρώ (ποσοστό κάλυψης των δαπανών 7,65%), ενώ το 2001 τα αντίστοιχα ποσά ήταν: Δαπάνες 73,63 εκατ. ευρώ και επιχορήγηση 14,67 εκατ. ευρώ (ποσοστό κάλυψης των δαπανών 23,2%). Ομως, το 2003 οι δαπάνες των νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους ήταν 74,77 εκατ. ευρώ, ενώ το κράτος κάλυψε μόνο 12,73 εκατ. ευρώ (17,02%).

Και ο Αγγ. Χατζάκης καταλήγει, ζητώντας από τις ΜΕΛ κατάσταση από τους Ελληνες και μετανάστες ανασφάλιστους, προκειμένου «να ενημερωθούμε για το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος».

Διώχνονται κι από το ΙΚΑ

Το ΙΚΑ, υιοθετώντας την κοινή απόφαση των Δούκα - Κακλαμάνη, είχε εκδώσει εγκύκλιο (78/2005), με την οποία παρείχε νοσηλεία στους ανασφάλιστους στα δικά του νοσοκομεία.

Φαίνεται, όμως, ότι ...μετάνιωσε για την απόφαση αυτή και με νέα εγκύκλιό του διευκρινίζει ότι θα δέχεται ανασφάλιστους για νοσηλεία - άρα και ασθενείς με ΕΪΤΖ - μόνο στις εφημερίες.


Γ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ