Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΙΣΣΑΣ»
Πληρώθηκαν μέχρι δεκάρας

Μήνυμα αγώνα και από τους συναδέλφους τους στην Καβάλα, που αντιδρούν στα αντεργατικά σχέδια της ΑΝΕΘ

Μόνο όταν πληρώθηκε μέχρι και ο τελευταίος, το αυτοκινητάδικο έλυσε κάβους
Μόνο όταν πληρώθηκε μέχρι και ο τελευταίος, το αυτοκινητάδικο έλυσε κάβους
Η αποφασιστική και δυναμική στάση των ναυτεργατών του πλοίου RO-RO (αυτοκινητάδικο) «Παναγία Κρημνιώτισσα» και η αταλάντευτη στήριξη του αγώνα τους από τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ανάγκασε τελικά τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση να υποχωρήσει και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους μέχρι τελευταίας δεκάρας.

Οι ναυτεργάτες είχαν προχωρήσει σε τριήμερη επίσχεση εργασίας από την περασμένη Δευτέρα, επειδή ο πλοιοκτήτης παραβίαζε κατάφωρα τη νομοθεσία εδώ και δύο χρόνια περίπου, με αποτέλεσμα να μην πληρώνει με βάση την προβλεπόμενη ΣΣΕ (ποντοπόρου φορτηγού), αλλά με μικρότερης κατηγορίας ΣΣΕ (μεσογειακού φορτηγού).

Μετά τις άκαρπες εκβιαστικές και τρομοκρατικές προσπάθειες σε βάρος του πληρώματος, καθώς και την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων από το Πρωτοδικείο Πειραιά, σε συνδυασμό με την ακλόνητη παρουσία των ναυτεργατών, τα περιθώρια του Φ. Μανούση εξαντλήθηκαν. Με την ουρά στα σκέλια κατέφθασε τα ξημερώματα της Τετάρτης με τα χρήματα στο χέρι και τα παρέδωσε, ως όφειλε, σε αυτούς που με τον ιδρώτα τους τον έχουν προικίσει με ουκ ολίγα καράβια και μπόλικα κέρδη.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή ο εφοπλιστής δεν έπαψε να προκαλεί τους ναυτεργάτες, αφού δεν ήθελε να δώσει στο μάγειρα τα χρήματα που δικαιούται από τις παραπάνω μερίδες που έφτιαξε για το επιβατικό κοινό (!), όπως άλλωστε προβλέπεται από τη ΣΣΕ. Στο τέλος θέλησε να υπογράψει ο κάθε ναυτεργάτης, με την παραλαβή των οφειλομένων δεδουλευμένων του, με τη συμπληρωματική φράση «νομίζω πως δικαιούμαι αυτά τα λεφτά». Βέβαια ούτε κι αυτό πέρασε, με αποτέλεσμα οι 23 ναυτεργάτες να πάρουν τα οφειλόμενά τους, που κυμάνθηκαν από 3.000 - 15.000 ευρώ περίπου.

Τελεσίγραφο αγώνα στην Καβάλα

Οι ναυτεργάτες της Καβάλας απέρριψαν τα εκβιαστικά διλήμματα της ακτοπλοϊκής εταιρίας ΑΝΕΘ («Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρία Θάσου»), που απειλούσε πως αν δε δεχτούν να βγουν σε αναγκαστική μηνιαία άδεια χωρίς αποδοχές, θα προχωρήσει σε απολύσεις. Μέσα από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες, οι ναυτεργάτες έδωσαν το δικό τους τελεσίγραφο αγώνα και αποφάσισαν να απαντήσουν αγωνιστικά στις απειλές της εργοδοσίας με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της 14ης Δεκέμβρη.

Η ΑΝΕΘ, που εκτελεί δρομολόγια στην πορθμιακή γραμμή Καβάλας - Θάσου, απαιτεί από τους εργαζόμενους να «πληρώσουν το μάρμαρο» για την καθυστέρηση ένταξης στη γραμμή του νέου πλοίου της, που θα αντικαταστήσει το «Θάσος 2», το οποίο αποσύρθηκε λόγω συμπλήρωσης 35ετίας. Το καινούριο πλοίο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2007 και έως τότε η εταιρία θέλει να μπορεί να απασχολεί τους εργαζόμενους ανάλογα με τις ανάγκες της και το υπόλοιπο διάστημα να τους βγάζει σε άδεια άνευ αποδοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ