Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Κανένας εργαζόμενος στην ανεργία ή στην τζάμπα εργασία

Σωματεία και φορείς από το χώρο της Ερευνας πραγματοποίησαν χτες το πρωί κινητοποίηση στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), με αφορμή τη λήξη όλων των ελληνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να έχουν προκηρυχθεί νέα. Το γεγονός αυτό έχει ήδη οδηγήσει πολλούς (και μελλοντικά ακόμη περισσότερους) εργαζόμενους είτε στην ανεργία, είτε στην αμισθί εργασία, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την έρευνα που πραγματοποιείται στη χώρα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν κανένας εργαζόμενος στην Ερευνα να μη μείνει άνεργος, κανένας να μην αναγκαστεί να δουλέψει αμισθί. Απαιτούν την άμεση και πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη μαζική προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας σε ερευνητικό, επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ερευνα.

Αντιπροσωπεία των εργαζόμενων συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γγ της ΓΓΕΤ, Θωμά Μαλούτα, ο οποίος δε δεσμεύτηκε για τίποτα. Το μόνο που ανέφερε είναι ότι τα μη καταβεβλημένα έως τώρα ποσοστά εθνικής συμμετοχής στα διάφορα προγράμματα θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση όσων ήδη εργάζονται αμισθί ή θα μείνουν εκτός το επόμενο διάστημα. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι σχεδιάζεται να προκηρυχτούν νέα προγράμματα στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, με ευχολόγιο ότι θα γίνει όσο το δυνατό πιο σύντομα, χωρίς όμως να διευκρινίζει το χρόνο και πόσους θα αφορούν. Επανέλαβε αόριστες διακηρύξεις για τροπολογίες στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που θα λειάνουν πλευρές σε σχέση με τα εργασιακά, όμως αρνήθηκε κάθε συζήτηση για κατάργηση του επαίσχυντου καθεστώτος με τις συμβάσεις έργου. Υποστήριξε ότι, με τις νέες επιχορηγήσεις, εξασφαλίζεται η μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού και μόνο, όμως οι εργαζόμενοι απάντησαν πως ούτε αυτό είναι αλήθεια, για να τους πει ότι τα όποια προβλήματα θα λυθούν με έκτακτες επιχορηγήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και της συγκέντρωσης οι Ομοσπονδίες, που μέχρι τώρα δεν είχαν πάρει την παραμικρή πρωτοβουλία μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί, επαινούσαν τις καλές προθέσεις κυβέρνησης και ΓΓΕΤ και συναινούσαν στη λογική της επαναπροκήρυξης προγραμμάτων με τους ίδιους όρους, που... απλά θα ανακυκλώσουν την ανεργία και θα ανατροφοδοτήσουν την ίδια διαδικασία.

Από την άλλη, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ διεκδίκησαν την εδώ και τώρα δέσμευση της κυβέρνησης για την άμεση λύση των προβλημάτων, στη βάση των αιτημάτων. Αφού μετά από αρκετή ώρα ήταν πια σαφές ότι ο εκπρόσωπος της ΓΓΕΤ εμπαίζει τους εργαζόμενους, αρνούμενος να δεσμευτεί στο οτιδήποτε και προβάλλοντας κούφιες υποσχέσεις και ευχολόγια, αποχώρησαν από τη συνάντηση, ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους εργαζομένους για το τι ειπώθηκε, κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και τα σωματεία να πάρουν περαιτέρω πρωτοβουλίες κλιμάκωσης του αγώνα τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τις περικοπές στον προϋπολογισμό τους (2014-10-17 00:00:00.0)
Χριστουγεννιάτικος μποναμάς στους επιχειρηματίες (2011-12-20 00:00:00.0)
Για τους εργοδότες υπάρχει χρήμα (2010-04-03 00:00:00.0)
Εργασία και ΕΕ (2005-12-29 00:00:00.0)
Δισεκατομμύρια στους εργοδότες στο όνομα της ανεργίας! (1997-02-08 00:00:00.0)
Αρχίζει το "μεγάλο φαγοπότι" (1997-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ