Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο σεισμός αποκάλυψε και τη «γύμνια» των δομών Υγείας

Τα Περιφερειακά Ιατρεία στα χωριά έχουν κλείσει, το Κέντρο Υγείας Βασιλικής υπολειτουργεί, το νοσοκομείο «καταρρέει»

Η «γύμνια» των δημόσιων Μονάδων Υγείας της Λευκάδας ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή και το χτεσινό σεισμό. Σχεδόν όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία στα χωριά έχουν κλείσει, καθώς οι αγροτικοί γιατροί έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Λευκάδας για να καλύψουν ορισμένα από τα πολλά κενά σε προσωπικό. Το Κέντρο Υγείας Βασιλικής υπολειτουργεί. Χαρακτηριστικά, την περασμένη βδομάδα, για τρεις μέρες δεν υπήρχε κανένας γιατρός στο ΚΥ, αφού χρειάστηκε να λείψουν και οι δύο γενικοί γιατροί που υπηρετούν εκεί.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, μέρος του οποίου παραμένει κλειστό λόγω κατολισθήσεων από το σεισμό, δυσχεραίνουν την παροχή ιατρικής φροντίδας και τη μεταφορά τραυματιών. Παρά τις δυσκολίες, στο Νοσοκομείο Λευκάδας μεταφέρθηκαν χτες οκτώ ελαφρά τραυματίες, αφού στα νότια του νησιού το ΚΥ Βασιλικής δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Επιπλέον ομάδα γιατρών (ένας παθολόγος και ένας αναισθησιολόγος) από τη Λευκάδα μετέβησαν στις νότιες περιοχές - όπου ζουν περίπου 3.000 κάτοικοι - και βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς στο νησί γίνονται συνεχώς μετασεισμοί.

«Αναδεικνύεται και μέσα από τέτοια έκτακτα συμβάντα, όπως είναι ο σεισμός, μια πυρκαγιά κ.λπ., η αναγκαιότητα να υπάρχουν δημόσιες δομές Υγείας σε όλο το νησί», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Βεργίνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας και προσθέτει:

«Είναι απαράδεκτο ολόκληρα χωριά, χιλιάδες κάτοικοι στη νότια πλευρά του νησιού να είναι χωρίς γιατρό και να πρέπει να διανύσουν 40 - 50 χλμ. για να έρθουν στο νοσοκομείο. Τώρα, εξαιτίας του σεισμού, οι αγροτικοί γιατροί που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ξαναγυρίζουν στις εστίες τους, ξανανοίγουν προσωρινά τα Ιατρεία. Το πρόβλημα, όμως, δε λύνεται ούτε στο ελάχιστο με μετακινήσεις και "μπαλώματα". Είναι ενδεικτικό ότι μεθοδεύεται το κλείσιμο του ΚΥ Βασιλικής, αφού δεν υπάρχει προσωπικό. Με επίμονους αγώνες το κρατάμε ανοιχτό. Πρέπει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, για να στελεχωθούν και να αναπτυχθούν όλες οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα "κατάρρευσης"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιατροί περιφέρονται με «εντέλλεσθε» από το ένα Κέντρο Υγείας στο άλλο (2023-08-17 00:00:00.0)
Προτεραιότητα η προστασία του «τουριστικού προϊόντος», όχι του λαού (2020-05-30 00:00:00.0)
Με κλειστά όλα τα Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία (2019-08-10 00:00:00.0)
Τραυματίας πέθανε γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο (2004-05-25 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός για την υγειονομική γύμνια (2003-06-13 00:00:00.0)
Απορύθμιση στην επαρχία (1999-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ