Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Καθησυχάζει για την τουρκική άσκηση

...ενώ κλιμακώνεται η συγκέντρωση δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο

«Απολύτως λανθασμένη», χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, «κάθε προσπάθεια διασύνδεσης» της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία με τη διενέργεια τουρκικής άσκησης, δυτικά του Καστελόριζου, η οποία κοινοποιήθηκε με την τουρκική NAVTEX 1056/15.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη τουρκική άσκηση («έρευνας και διάσωσης») «έχει προγραμματισθεί εδώ και καιρό, πολύ πριν αποφασισθεί η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία». Προσθέτουν ότι «πρόκειται να λάβει χώρα σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο, νοτίως και δυτικά της περιοχής του Καστελλορίζου. Μαζί με τουρκικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν και δύο πλωτά μέσα που απαρτίζουν τη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG2, μεταξύ των οποίων μία γερμανική φρεγάτα. Σχετική εγκριτική ΝΟΤΑΜ έχει εκδοθεί από την ΥΠΑ, ενώ Ελληνας επιτελής συμμετέχει στη δύναμη της γερμανικής φρεγάτας και το ΓΕΕΘΑ κρίνει ότι το ζήτημα είναι υπό έλεγχο».

Σημειωτέον, πάντως, στην ευρύτερη περιοχή παρατηρείται έτσι κι αλλιώς μια επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων που ξεπερνά τα ελληνοτουρκικά ή το Κυπριακό και εντάσσεται σε ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όπου εμπλέκονται ενεργά και οι αστικές τάξεις Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διεθνής άσκηση έρευνας - διάσωσης «CYPFRA-04/15», με σενάριο που αφορά «ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα». Οπως ανακοινώθηκε συμμετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις Κύπρου και Γαλλίας, το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των μέσων που θα λάβουν μέρος θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τη γαλλική φρεγάτα «LA FAYETTE».

Επισήμως, στα ζητούμενα της άσκησης είναι «να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος έρευνας - διάσωσης σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά, επιβατηγά πλοία ή/και σε περιπτώσεις κινδύνου λόγω της μεταναστευτικής ροής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ