Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα και διεθνής συντονισμός
  • Αμεσα προωθείται αναθεώρηση του νόμου για το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», ώστε να ενισχυθεί η «αποτελεσματικότητά» του
  • Στις 24 και 26/11 οι επισκέψεις Ολάντ σε Ουάσιγκτον και Μόσχα

Γάλλοι στρατιώτες επιχειρούν στο προάστιο του Σεν Ντενίς
Γάλλοι στρατιώτες επιχειρούν στο προάστιο του Σεν Ντενίς
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε Ουάσιγκτον και Μόσχα θα βρεθεί την επόμενη βδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στις 24/11 και 26/11 αντίστοιχα, ώστε να έχει επαφές με τον Αμερικανό και το Ρώσο ομόλογό του, «στο πλαίσιο της δράσης της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα ενάντια στο Ντάες (σ.σ. «Ισλαμικό Κράτος») και της ρύθμισης της κατάστασης στη Συρία», όπως εξηγούσε η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες. Τα παραπάνω ταξίδια ήταν από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ο Γάλλος ηγέτης ανακοίνωσε, ελάχιστα 24ωρα μετά το μακελειό της περασμένης Παρασκευής, καλώντας σε ενίσχυση του παγκόσμιου «αντιτρομοκρατικού πολέμου», στον οποίο η γαλλική πλουτοκρατία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στην κατεύθυνση αυτή λαμβάνονται μέτρα και στο εσωτερικό της χώρας, στρώνοντας ωστόσο το έδαφος και για ένταση της καταστολής, ποικίλες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό το νομοσχέδιο που η γαλλική κυβέρνηση θα καταθέσει τις αμέσως επόμενες μέρες, με αντικείμενο την αναθεώρηση του νόμου του 1955 που αφορά το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», με στόχο πρώτα απ' όλα η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να το επιβάλλει σε όλη την επικράτεια, με ισχύ τουλάχιστον ένα τρίμηνο.

Επιπλέον, με ζητούμενο την ενίσχυση της «αποτελεσματικότητας των διατάξεων» συνολικά του νόμου, θα γίνουν μια σειρά αλλαγές στο περιεχόμενό του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με κείμενο που μοίρασε η γαλλική προεδρία μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε το ν/σ: «Το καθεστώς του κατ' οίκον περιορισμού εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται σε κάθε άτομο για το οποίο υπάρχουν σοβαροί λόγοι να σκεφτόμαστε ότι η συμπεριφορά του συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.... θα είναι δυνατόν να απαγορεύεται στο άτομο που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό να έχει άμεση ή έμμεση επαφή με άτομα για τα οποία υπάρχει υπόνοια εξίσου ότι προετοιμάζουν πράξεις κατά της δημόσιας τάξης».

Επιπλέον, «το σχέδιο νόμου δημιουργεί τη δυνατότητα της διάλυσης ενώσεων ή ομάδων που συμμετέχουν, διευκολύνουν ή παρακινούν στην τέλεση πράξεων που αποτελούν σοβαρή παραβίαση της δημόσιας τάξης και που περιλαμβάνουν άτομα που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό». Βεβαίως, το πώς αξιολογείται ότι μια «πράξη» στρέφεται κατά της «δημόσιας τάξης» ή «ασφάλειας» είναι ένα τεράστιο ζήτημα και αυτή η ορολογία χωρά πολλές ερμηνείες, ανάλογα και με τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.

Αργότερα το μεσημέρι, μιλώντας σε συνάντηση με τους δημάρχους της χώρας, ο Ολάντ διαμήνυσε ότι «αν ορισμένα άτομα επιδίδονται στην υποστήριξη της τρομοκρατίας, σε ορισμένους χώρους, σε συλλόγους, σε ομάδες, το νομοσχέδιο που προτάθηκε σήμερα το πρωί προβλέπει ότι μπορούν να διαλυθούν. Θα διαλυθούν αμέσως» και τόνισε: «Η κοινωνική συνοχή μας είναι η καλύτερη απάντηση και αυτή εκφράζεται με την εθνική μας ενότητα. Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε κάθε μορφή μίσους».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Νικολά Σαρκοζί, επέκρινε την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «χάθηκε παρά πολύς χρόνος» και ότι «η κυβέρνηση δε συνήγαγε όλα τα συμπεράσματα της στρατιωτικής μας επέμβασης στη Συρία όσον αφορά την εσωτερική ασφάλεια», αλλά και ότι πρέπει να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική διερευνητική επιτροπή για «να αντλήσει τα διδάγματα αυτών που προκύπτουν».

Πολύωρη αστυνομική επιχείρηση

Στο μεταξύ, πολύωρη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χτες στο βόρειο δήμο του Παρισιού, Σεν Ντενίς, με τις αρχές να αναζητούν τον 26χρονο Βέλγο υπήκοο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, που φέρεται ως πιθανός «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι (και εμφανίζεται πλέον να συνδέεται και με άλλες «τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως αυτή στο περιοδικό «Σαρλί Εμπντό»). Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές ανακοινώσεις Γάλλων αξιωματούχων, άγνωστη παρέμενε η τύχη του Αμπαούντ και του έτερου καταζητούμενου - φερόμενου δράστη - Σαλάχ Αμπντεσαλάμ, αφού κανείς από τους δύο δε σκοτώθηκε ούτε συνελήφθη στην αστυνομική επιχείρηση στο δήμο Σεν Ντενίς.

Η επιχείρηση ξεκίνησε γύρω στις πέντε τα χαράματα, οπότε κάτοικοι του δήμου Σεν Ντενίς (λαϊκή περιοχή) ξύπνησαν από ήχους πυροβολισμών και εκρήξεων. Πάνοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο σε κτίριο για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι κρύβονται άτομα σχετικά με τις επιθέσεις, χρησιμοποιώντας σε ανταλλαγές πυρών πάνω από 5.000 σφαίρες! Λίγο μετά, μια νεαρή γυναίκα ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, ενώ ακολούθησε και ανταλλαγή πυροβολισμών, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένα ακόμα άτομο και τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έγιναν συνολικά επτά συλλήψεις, εντός του κτιρίου και στη γύρω περιοχή.

Η επιχείρηση στο Σεν Ντενίς έγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις γαλλικών και διεθνών ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις και σχολιασμούς που ανατροφοδότησαν το κύμα τρομολαγνείας που απλώνεται στην Ευρώπη και γενικότερα. Κι αυτό γιατί δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί ένας καταιγισμός διαρροών, συνειρμών και διαφόρων «αποκαλύψεων», ενώ είναι σε εξέλιξη δικαστικές και αστυνομικές έρευνες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες το πρωί έγινε γνωστό ότι δύο πτήσεις της «Air France» από τις ΗΠΑ προς το Παρίσι άλλαξαν πορεία έπειτα από ανώνυμα τηλεφωνήματα για την ύπαρξη βόμβας. Ενώ, στο ίδιο κλίμα, ένας συρμός του Μετρό εκκενώθηκε στο Λονδίνο.

Στη Γερμανία

Αστυνομικές και δικαστικές έρευνες προς αναζήτηση τζιχαντιστών που εμπλέκονται στις επιθέσεις στο Παρίσι συνεχίζονται και σε άλλες χώρες, όπως το γειτονικό Βέλγιο, όπου τα επίπεδα «συναγερμού» για την «εθνική ασφάλεια» παραμένουν υψηλά.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για θέματα ασφαλείας, μετά την ακύρωση ποδοσφαιρικού αγώνα στο Ανόβερο. Από τη μεριά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε από το Ντίσελντορφ ότι «εάν είχαμε μια κατάσταση όπως αυτή στο Παρίσι, ενδεχομένως με επιθέσεις σε τρία-τέσσερα σημεία, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί αν θα επαρκούν οι αστυνομικές δυνατότητες», εννοώντας ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η «αξιοποίηση» και του στρατού για την υπεράσπιση της «ασφάλειας» και στο εσωτερικό της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ