Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Τη δική της «δέσμευση» εκφράζει και η Ρωσία

Ολοκληρώθηκε χτες στη Μανίλα η Σύνοδος Κορυφής της APEC

ΜΑΝΙΛΑ.--

Το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού μετέφερε στη Σύνοδο Κορυφής της APEC (Οργάνωση για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία και Ειρηνικό) και η Ρωσία, με τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να σημειώνει μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματικών στελεχών της περιοχής: «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι τα 2/3 της ρωσικής επικρατείας βρίσκονται στην Ασία και έτσι η Ρωσία είναι αχώριστα συνδεδεμένη με αυτή την περιοχή».

Στις ρωσικές παρεμβάσεις που έγιναν στη διάρκεια των εργασιών, προβλήθηκε ειδικά η αναφορά του Μεντβέντεφ στο φτηνό αέριο που η χώρα του μπορεί να «διαθέσει», σε σχέση π.χ. με τις ΗΠΑ, των οποίων ο Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, φέρεται να εστίασε στη σημασία ενίσχυσης των επενδύσεων στην «καθαρή ενέργεια». «Η Ρωσία έχει σπουδαίους πόρους και βρίσκεται γεωγραφικά κοντά. Γι' αυτό μπορούμε να παράσχουμε σταθερές, μακροπρόθεσμες παραδόσεις (σ.σ. αερίου και πετρελαίου) και οι τιμές είναι ανταγωνιστικές» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μεντβέντεφ, ο οποίος πρόσθεσε μάλιστα ότι το αδύναμο σήμερα ρούβλι κάνει πιο φτηνές και τις εξαγωγές των ρωσικών σιτηρών.

Ενδεικτικό για το ρωσικό ενδιαφέρον για την περιοχή είναι και το άρθρο του Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην αυστραλέζικη εφημερίδα «Δε Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ». Ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε στις στοχευμένες παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνησή του, για να καταστεί η ανατολική πλευρά της χώρας ελκυστική σε επενδύσεις, όπως η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών με φορολογικά και άλλα κίνητρα (ειδική αναφορά έκανε π.χ. στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ), αλλά και στη «βόρεια θαλάσσια διαδρομή», εννοώντας τις θαλάσσιες διαδρομές που περνούν από τις βόρειες ακτές της Ρωσίας. Ακόμα, στάθηκε στον εκσυγχρονισμό των κύριων σιδηροδρομικών δικτύων της χώρας, που παρουσίασε ως «σημαντική υποδομή σύνδεσης μεταξύ Ασίας - Ειρηνικού και Ευρώπης», αλλά και στο ενδιαφέρον μελών του APEC για τις ρωσικές προτάσεις δημιουργίας «κοινού εκπαιδευτικού χώρου, για τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων».

Στο μεταξύ, η αστυνομία εξαπέλυσε και χτες νέα επίθεση εναντίον διαδηλωτών στη Μανίλα, επιστρατεύοντας μεταξύ άλλων κλομπ και αντλίες νερού για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ