Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντονες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες

Φωτογραφία που έδωσε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας από βομβαρδισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών
Φωτογραφία που έδωσε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας από βομβαρδισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και της Ρωσίας, με στόχο τη συγκρότηση «κοινού μετώπου» κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στη Συρία, με τις πρώτες να ρίχνουν λίγο νερό στο «κρασί τους», αναφορικά με την πολιτική τύχη του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, καθώς σιγά - σιγά διαφαίνεται πως διατίθενται να «μεταβάλουν» την αρχικά κατηγορηματικά σκληρή στάση τους έναντι του Σύρου ηγέτη, επιφυλάσσοντας για εκείνον ρόλο σε μία «μεταβατική» φάση εξουσίας στη Δαμασκό.

Χτες βράδυ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε ΗΠΑ, Ρωσία και λοιπή Ευρώπη να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να εργαστούν από κοινού για την καταπολέμηση του «ΙΚ», τονίζοντας σιβυλλικά ότι «θα ήταν εξίσου λάθος να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση με τον Ασαντ, καθώς και ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση χωρίς αυτόν». Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δεν υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς την ενισχυμένη συμμετοχή της Ρωσίας».

Ο Γάλλος ομόλογός του, Λοράν Φαμπιούς, διαπίστωσε ένα «άνοιγμα» στη στάση της Ρωσίας στον αγώνα κατά του «ΙΚ», τονίζοντας ότι «είναι ειλικρινές και θα πρέπει να συσπειρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις κατά του Ισλαμικού Κράτους...»

Από τη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί την Αγκυρα στις 25 Νοέμβρη, με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Συρία, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεργαστεί με το συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του «ΙΚ» «υπό τον όρο ότι θα σεβαστούν την πολιτική εξουσία στη Δαμασκό».

Αντίθετη στάση συνεχίζει να τηρεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος και χτες, αναχωρώντας από τη Σύνοδο Κορυφής του APEC στη Μανίλα, υποστήριξε ότι δεν βλέπει την πιθανότητα τερματισμού «του εμφύλιου πολέμου στη Συρία ενώ ο Ασαντ παραμένει στην εξουσία».

Ασαντ: «Τίποτε δεν γίνεται προτού ηττηθούν οι τρομοκράτες»

Απάντηση έδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης, μέσω συνέντευξής του στο ιταλικό δίκτυο RAI, ο Σύρος ηγέτης, Μπασάρ Ασαντ, σημειώνοντας ότι η Συρία δεν είναι «λίπασμα» τζιχαντιστών, αφού οι τελευταίοι «ξεκίνησαν από το Ιράκ και παλιότερα από το Αφγανιστάν». Κατηγόρησε έτσι τη Δύση και κάποιες αραβικές χώρες ότι είναι υπεύθυνες για τη γέννηση του «Ισλαμικού Κράτους».

Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταβατική πολιτική κατάσταση στη Συρία εάν δεν τερματιστεί η κατοχή περιοχών της χώρας από τους τζιχαντιστές, περιγράφοντας στη συνέχεια μία μεταβατική περίοδο διάρκειας «18 ή 24 μηνών».

Στο μεταξύ, χτες αναφέρθηκε κατάρρευση των συνομιλιών που πραγματοποιούνταν τις τελευταίες δύο βδομάδες ανάμεσα στις συριακές αρχές και διοικητές του λεγόμενου «Ισλαμικού Στρατού», που ελέγχει το προάστιο της Δαμασκού, Γκούτα, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας, την ανταλλαγή αιχμαλώτων και τη διανομή βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα στην περιοχή. Αιτία της αποτυχίας των συνομιλιών ήταν οι διαφωνίες των δύο πλευρών πάνω στις ποσότητες και τα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γκούτα, αλλά και η άρνηση των ισλαμιστών να απελευθερώσουν Σύρους στρατιώτες.

Τέλος, χτες για πρώτη φορά έγινε τηλεφωνική επικοινωνία μιας ώρας ανάμεσα στους επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων Στρατού Γαλλίας, Πιερ ντε Βιγιέρ, και Ρωσίας, Βαλερί Γκερασίμοφ, με στόχο το συντονισμό των επιχειρήσεών τους κατά του «ΙΚ» στη Συρία.

  • Οι αρχές της Ονδούρας συνέλαβαν πέντε Σύρους υπηκόους που φέρονται να προσπαθούσαν να φθάσουν στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας κλεμμένα διαβατήρια της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε μία υπόθεση που εξετάζεται αν σχετίζεται με τζιχαντιστές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ