Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Με απόφαση του Συνδικάτου «Μαρίνος Αντύπας», οι ροδακινοπαραγωγοί θα στήσουν αύριο Πέμπτη μπλόκα σε 4 σημεία των 2 νομών διεκδικώντας ελάχιστη τιμή για το ροδάκινο

Σε κλιμάκωση του αγώνα τους με μπλόκα σε 4 σημεία των δύο νομών, αύριο Πέμπτη 12 του Ιούλη, προχωρούν οι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας και Ημαθίας, μετά από απόφαση του Συνδικάτου Αγροτών-Παραγωγών Βιομηχανικού Ροδάκινου «Μαρίνος Αντύπας». Οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως οι τιμές που ανακοινώθηκαν από τη Διεπαγγελματική για τα ροδάκινα θα οδηγήσουν σε οικονομικό αφανισμό 45.000 οικογένειες των δύο νομών, που ζουν από την καλλιέργεια του προϊόντος. Και απαιτούν από την κυβέρνηση και τους βιομηχάνους να εξασφαλίσουν αγορά του προϊόντος με 96 δραχμές στο κιλό για το προϊόν που προορίζεται για κομπόστα, 80 δρχ. για το κατεψυγμένο, 60 δρχ. για το χυμό. Τιμές που θα πηγαίνουν καθαρές στην τσέπη του αγρότη.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει πως από τις τιμές που ανακοίνωσε η Διεπαγγελματική, δηλαδή 67 δρχ. για το βιομηχανικό, 60 δρχ. για το εγκιβωτισμένο και 28 για το χυμοποιημένο, μέσα από τις διάφορες παρακρατήσεις, τη μείωση της απόσυρσης και την περικοπή της επιδότησης τελικά υπολογίζεται ότι οι αγρότες θα πληρωθούν με μικρότερη τιμή από πέρσι. Οπως υπολογίζουν, ο μέσος όρος τιμής και για τις τρεις κατηγορίες προϊόντων (συνυπολογιζόμενης της ποσότητας της κάθε κατηγορίας) εμφανίζεται στις 65,35 δρχ. στο κιλό. Στην πραγματικότητα, όμως, μετά από αφαίρεση των σταθερών εξόδων - δεν υπολογίζεται το καλλιεργητικό κόστος - όπως 3,5 δρχ. μέσο όρο για μεταφορικά-φορτωτικά, 3% παρακράτηση για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης, 3% για ΕΛΓΑ, και 11 δρχ. για διαχειριστικά έξοδα, τελικά οι παραγωγοί θα εισπράξουν στο χέρι μέσο όρο 47,20 δραχμές στο κιλό.

Μπροστά λοιπόν σ' αυτή την τραγική προοπτική, που, όπως αναφέρουν, με μαθηματική ακρίβεια θα τους οδηγήσει σε αφανισμό, αποφάσισαν να βγουν στο δρόμο του αγώνα. Και αύριο Πέμπτη 12 του Ιούλη με τα αγροτικά τους μηχανήματα θα στήσουν μπλόκα σε 4 σημεία των δύο νομών (κύρια έξω από εργοστάσια μεταποίησης ροδάκινων) από τις 11 το πρωί.

Συγκεκριμένα, μπλόκα έχουν προγραμματιστεί να στηθούν μπροστά στον κόμβο της ΚΟΝΕΞ στη Σκύδρα, στις σιδηροδρομικές γραμμές Μακροχωρίου-Βέροιας, μπροστά στο εργοστάσιο Παυλίδη (πρώην ΣΕΚΟΒΕ) και στο δρόμο μεταξύ Καβάσιλα και Σταυρού μπροστά στο εργοστάσιο «Φίλιππος-Παντελίδη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ