Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να σταματήσει η δίωξη συνδικαλιστών στα ΕΛΠΕ

Οι βουλευτές του Κόμματος, με Ερώτηση στη Βουλή, στιγματίζουν την απαράδεκτη ενέργεια της διοίκησης των ΕΛΠΕ να προχωρήσει σε διώξεις συνδικαλιστών στον όμιλο

Το ζήτημα της πρωτοφανούς ενέργειας της διοίκησης της Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ (ΕΛΠΕ) εναντίον του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσωπικού Ελληνικών Πετρελαίων, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ κατέθεσε αγωγή κατά του σωματείου, ζητώντας συνολικά το ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων δραχμών, για την πρόκληση υλικής ζημιάς και ηθικής βλάβης, λόγω των βάσιμων καταγγελιών που έκαναν οι συνδικαλιστές. Οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Στριφτάρης, Νίκος Γκατζής και Αγγελος Τζέκης, καταθέτουν Ερώτηση στη Βουλή που απευθύνεται στους αρμόδιους υπουργούς, Ανάπτυξης και Εργασίας, απαιτώντας να σταματήσει άμεσα η διαδικασία δίωξης των συνδικαλιστών.

Στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Αμείωτη συνεχίζεται από κυβερνητικούς και εργοδοτικούς μηχανισμούς η προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης κάθε φωνής που αντιτίθεται και καταγγέλλει την αντιλαϊκή πολιτική που ιδιωτικοποιεί νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και υπηρετεί την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου, των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αγωγής εναντίον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσωπικού Ελληνικών Πετρελαίων, που κατέθεσε η διοίκηση της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια, ζητώντας - ούτε λίγο, ούτε πολύ - 300 εκατομμύρια δραχμές από τον καθένα, δηλαδή συνολικά 2,1 δισεκατομμύρια δραχμές, με το αιτιολογικό ότι οι ανακοινώσεις του συλλόγου προκάλεσαν υλική ζημιά και ηθική βλάβη στην εν λόγω εταιρία.

Οι εργαζόμενοι με Μνημόνιό τους στον υπουργό Ανάπτυξης (12/2/2001) είχαν καταγγείλει ότι:

  • Μένουν σχεδόν ανεξέλεγκτες οι περιοχές των παραχωρήσεων που δόθηκαν στις ξένες εταιρίες για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
  • Μετατράπηκαν, με αμφίβολα ανταλλάγματα, υποχρεώσεις για γεωτρήσεις μεγάλου βάθους (5-6 χιλιομέτρων) σε ρηχές των 2 χιλιομέτρων.
  • Περιορίζεται δραστικά, ώστε πλέον να είναι υποτυπώδης, η παρουσία του επιστημόνων και τεχνικών του ελληνικού κράτους, με τη δικαιολογία ότι δε συμφέρει την εταιρία η παρακολούθηση.
  • Χαρίστηκε με ευνοϊκούς όρους σε ιδιώτες το κοίτασμα του Πρίνου, πριν αποσβεστούν επενδυμένα κεφάλαια από τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου - Ερευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων (ΔΕΠ -ΕΚΥ) και το ποσοστό της κρατικής εταιρίας από 35% να μηδενιστεί.
  • Απαξιώνεται σιγά - σιγά λόγω μη χρήσης εξοπλισμός αγορασμένος προ τριετίας κόστους 2 δισεκατομμυρίων δραχμών.
  • Επεξεργάζονται ερασιτεχνικά από μία ολιγομελή ομάδα (1-2 άτομα) οι προτάσεις για νέες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να έχουν απορριφθεί όλες ως ανεπαρκείς.
  • Εξακολουθεί να βρίσκεται στις ελληνικές καλένδες ο δεύτερος γύρος παραχωρήσεων, που έπρεπε να γίνει πέρσι, όσο οι τιμές του πετρελαίου δεν είχαν υποχωρήσει.
  • Παραμένουν επί τριετίας ανεφάρμοστα τα προγράμματα και οι προϋπολογισμοί για επενδύσεις της τάξεως 75 δισ. δραχμών στην έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, τα οποία ωστόσο εμφανίζονται στα χαρτιά και τις διαφημίσεις της εταιρίας.
  • Παραμένουν στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 1% οι επενδύσεις στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όταν οι άλλες χώρες αυξάνουν τα ποσοστά τους που κυμαίνονται από 30-80% των συνολικών επενδύσεων στο πετρέλαιο, μετατρέποντας έτσι τη χώρα μας σε μοναδική εξαίρεση παγκοσμίως με μηδενικά κοιτάσματα πετρελαίου.

Η διοίκηση της εταιρίας, ως απάντηση στις συγκεκριμένες επισημάνσεις των εργαζομένων, αντέδρασε με την αγωγή κατά των συνδικαλιστών, όταν λίγες μέρες μετά (23/2/2001) ο Σύλλογος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση προς τα μέλη του και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Να σημειωθεί ότι με επιστολές τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης συμμερίζονται τις ανησυχίες του Συλλόγου το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Γεωλογική Εταιρία.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Να σταματήσει αμέσως η διαδικασία αγωγής σε βάρος των συνδικαλιστών και να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δραστηριότητα στην εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ.
  • Να διερευνηθούν οι συγκεκριμένες καταγγελίες των εργαζομένων και δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που θέτουν».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ