Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνταγογράφηση υποκατάστατων, ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχώνευσης φορέων

Αποκαλυπτική για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης ήταν η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ που έγινε χτες στη Βουλή και αφορούσε τη διολίσθηση της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ σε χαμηλές προδιαγραφές και τη διακοπή λειτουργίας μονάδων μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα. Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, παραβιάζοντας ακόμη και το ίδιο το πλαίσιο του Οργανισμού, έχει προχωρήσει τις τελευταίες βδομάδες στο κλείσιμο μιας μονάδας χορήγησης μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να χορηγούνται δόσεις «take home» σε ανθρώπους που δεν πληρούν τις προδιαγραφές, επιφυλάσσοντας επικίνδυνες συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσους και για τους ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνουν (σε πολλές περιπτώσεις οικογένειες με μικρά παιδιά), διευκολύνοντας παράλληλα την παράνομη διακίνηση μεθαδόνης στις «πιάτσες». Την ίδια στιγμή, οι μονάδες υποκατάστασης παραμένουν υποστελεχωμένες και υποβαθμισμένες. Τα τελευταία τρία χρόνια δε γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, ουροληπτικοί και ιολογικοί έλεγχοι. Με λίγα λόγια, ο τρόπος λειτουργίας των μονάδων απέχει από το διεθνώς αποδεδειγμένο επιστημονικά ορθό τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο τη θεραπευτική πορεία όσων τα παρακολουθούν και την επαγγελματική δεοντολογία του προσωπικού.

Ολα τα παραπάνω ανέπτυξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, επισημαίνοντας ότι αντί ο ΟΚΑΝΑ να έχει μονάδες υψηλών προδιαγραφών, στο πλαίσιο της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης, που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, απαξιώνεται και υποβαθμίζεται. «Είναι υψηλών προδιαγραφών σήμερα ο ΟΚΑΝΑ; `Η είναι συντήρηση μιας κατάστασης με την οποία οδηγούμαστε σ' ένα καθεστώς όπου το κράτος θα μοιράζει δόσεις και δε θα παρέχει καμιά φροντίδα στον τοξικοεξαρτημένο;», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και σημείωσε ότι με το κλείσιμο των μονάδων στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων και προσωπικού τα Σαββατοκύριακα, ανοίγει ο δρόμος προς τη συνταγογράφηση υποκατάστατων από ιδιώτες γιατρούς.

Ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, αρχικά επιχείρησε να διαστρεβλώσει προκλητικά το πραγματικό περιεχόμενο της Ερώτησης και της συζήτησης, επιχειρώντας να το παρουσιάσει ως «απομάκρυνση» από τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνταγογράφησης από ιδιώτες, αλλά παραδέχτηκε ότι «εξετάζεται η συνταγογράφηση υποκατάστατων μόνο από τις δημόσιες δομές» σε ανθρώπους που «είναι σταθεροποιημένοι σε μακροχρόνια φάση (...) και θα συζητήσουμε αν θα παίρνουν τα "φάρμακά" του (σ.σ. τη μεθαδόνη) σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας»! Με λίγα λόγια, επιβεβαιώνει την πρόθεση ο Οργανισμός να λειτουργεί ως χορηγός κρατικής πρέζας, θα διαιωνίζει τη συντήρηση, δίνοντας με συνταγογράφηση - σε πρώτη φάση από δημόσιες δομές - μόνιμα και νόμιμα ουσίες (η μεθαδόνη είναι οπιοειδές ναρκωτικό και δυνητικά θανατηφόρο).

Ο Γ. Γκιόκας υπενθύμισε τη θέση του ΚΚΕ με την οποία είχε αντιταχθεί στη λογική της υποκατάστασης ως θεραπευτική μέθοδο γενικής εφαρμογής, τόνισε ότι τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα πρέπει να ενισχυθούν και να είναι η βασική πρώτη γραμμή θεραπείας, με τα προγράμματα υποκατάστασης να απευθύνονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και να είναι υψηλών προδιαγραφών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχώνευσης φορέων

Ερωτηματικά προκαλεί η απάντηση του υπουργού Υγείας στη χτεσινή συζήτηση, σχετικά με τα δύο σημεία που ανοίγουν πάλι το ενδεχόμενο εγκληματικής συγχώνευσης των φορέων που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση. «Στη διοίκηση του Οργανισμού έχουν τοποθετηθεί δύο εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ (...) για να σχεδιάσουν την προοπτική υπέρβασης του στενού θεραπευτικού ρόλου του και διεύρυνσης του πεδίου παρέμβασής του και στο κομμάτι της πρόληψης και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αποκατάστασης». Κι αν κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι το παραπάνω αφορά αποκλειστικά τις ήδη υπάρχουσες δράσεις του ΟΚΑΝΑ, στη συνέχεια ο Α. Ξανθός είπε: «Σχεδιασμός είναι να υπάρξει λειτουργική διασύνδεση όλων των δομών και φορέων της χώρας, να αξιοποιηθούν το λιγοστό ανθρώπινο δυναμικό με τον καλύτερο τρόπο και οι περιορισμένοι πόροι». Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητιέται η «ενίσχυση» του Οργανισμού σε πρώτο πλάνο με ουσιαστική ενσωμάτωση των Κέντρων Πρόληψης, ήδη κάποιοι εργαζόμενοι των Κέντρων έχουν αποσπαστεί, μεταταχθεί κ.τ.λ. προς τον ΟΚΑΝΑ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ