Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κουτσουρεμένη ξεκίνησε να δίνεται η «ενιαία ενίσχυση»

Σε εφαρμογή οι μειώσεις και οι άλλες παρακρατήσεις που προβλέπει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών
Αγρια κουτσουρεμένη είναι η ενιαία ενίσχυση («χρονιάτικο τσεκ») που παίρνουν φέτος οι αγρότες, όπως φαίνεται από τις καταστάσεις με τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων που αναρτήθηκαν προχτές στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και αυτό γιατί, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020, έχει επιβληθεί περικοπή 15% για το 2015, ενώ το σύνολο των περικοπών μέχρι το τέλος του 2019 αναμένεται να αγγίξει το 60%!

Από αυτό το κουτσουρεμένο «τσεκ» οι αγρότες μπορούν να εισπράξουν ως προκαταβολή το 90% και το υπόλοιπο 10% θα τους δοθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Ομως, δεν θα πληρωθούν όλοι ολόκληρη την προκαταβολή, καθώς από πάρα πολλούς παρακρατείται ακόμα ένα 30% για το λεγόμενο «πρασίνισμα» (κατευθύνεται σε διαφόρων ειδών «γεωργοπεριβαλλοντικά» μέτρα και η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα τους δοθεί τον ερχόμενο Φλεβάρη), ενώ υπάρχουν καταγγελίες δικαιούχων ότι τους γίνεται και παρακράτηση για το σύνολο των εισφορών τους στον ΕΛΓΑ!

Το πετσόκομμα των ενισχύσεων, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων, το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, που ανεβαίνει ακόμα περισσότερο με την αύξηση στο 23% του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια και την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, τις μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, τον τριπλασιασμό των εισφορών για τον ΟΓΑ, θα οδηγήσει σε νέα μείωση του ισχνού εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Αυτό το ισχνό αγροτικό εισόδημα, που δεν φτάνει για να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες επιβίωσης του αγροτικού νοικοκυριού, έρχεται η κυβέρνηση να φορολογήσει από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 26% και με προκαταβολή φόρου 100%, φορτώνοντας επιπλέον στον αγρότη ΕΝΦΙΑ για σπίτι, αποθήκη, στάβλο, οικόπεδο, χωράφι και πολλά χαράτσια, όπως για την ασφάλιση της παραγωγής στον ΕΛΓΑ, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τις σταβλικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Ολα αυτά τα μέτρα της ΕΕ και της κυβέρνησης στόχο έχουν να σπρώξουν πιο γρήγορα τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να παραδώσουν για ένα κομμάτι ψωμί χωράφια και ζώα, ώστε πιο γρήγορα να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.

Να ανέβη ο πήχης των αγώνων

Αυτήν την προοπτική του ξεκληρίσματος αντιπαλεύει το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς με τις κινητοποιήσεις που οργανώνει και οι οποίες θα κλιμακωθούν το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Γενάρη, με στήσιμο μπλόκων σ' όλη τη χώρα, όπως αποφασίστηκε στη μαζική σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, την περασμένη Κυριακή, στον Παλαμά Καρδίτσας.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων και των κατευθύνσεων της Πανελλαδικής Συντονιστικής, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» οργάνωσε, προχτές, Δευτέρα, παράσταση διαμαρτυρίας στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ, για την αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και τις διακοπές ρεύματος στα σπίτια και τα χωράφια των αγροτικών - λαϊκών οικογενειών. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και τη Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας στη συνάντηση που είχαν με υπευθύνους της ΔΕΗ, τόνισαν ότι δεν θα επιτρέψουν να μείνει χωρίς ρεύμα κανένα αγροτικό σπίτι, καμιά λαϊκή οικογένεια, καμία μικρομεσαία αγροτική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση και ότι διεκδικούν μείωση κατά 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος, ως ένα ελάχιστο μέτρο ανακούφισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ