Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Ανεμβολίαστα για φυματίωση χιλιάδες παιδιά

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Ο αντιφυματικός εμβολιασμός, σύμφωνα με το «Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών» διεξάγεται στην ηλικία των 5-6 ετών, δωρεάν σε όλα τα παιδιά, μέσω των αντιφυματικών κέντρων των νοσοκομείων, είτε των επισκεπτών Υγείας των Κέντρων Υγείας στη βάση σχεδιασμού που εκπονείται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς. Ομως, για δεύτερη συνεχή χρονιά το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν υλοποιείται, λόγω μη εφοδιασμού των υπηρεσιών με το εμβόλιο (BCG) και φυματίνης που είναι απαραίτητη για τον έλεγχο προ του εμβολιασμού, αλλά και σε περιπτώσεις διαγνωστικής προσπέλασης.

Αυτό το τεράστιο ζήτημα αναδεικνύει με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι στο Νομό Λάρισας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν εμβολιάζονται τα παιδιά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανεμβολίαστων να ανέρχεται σε 4.000. Δηλαδή τα 2/3 των παιδιών της β' και γ' δημοτικού να είναι ανεμβολίαστα, ενώ της α' δημοτικού να παραμένει άγνωστο εάν θα εμβολιαστούν. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. στους δήμους της Θεσσαλονίκης και αλλού, προκαλώντας τη δικαιολογημένη αναστάτωση γονιών και εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα, ο ΠΟΥ προειδοποιεί για την επανεμφάνιση και εξάπλωση της νόσου, ενώ για το 2014 την κατατάσσει ως τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου. Στη χώρα μας παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη καταγραφή νέων κρουσμάτων. Το ΚΚΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο υγειονομικής βόμβας με τεράστιες συνέπειες για τα παιδιά, αλλά και γενικότερα για τη δημόσια υγεία του λαού. Με βάση αυτά, ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει, ώστε να προχωρήσει ο εφοδιασμός και δωρεάν εμβολιασμός όλων των παιδιών από τις δομές των εμβολιαστικών κέντρων των νοσοκομείων, από τα ΚΥ.

Επίσης, να επαναλειτουργήσουν, με ευθύνη του κράτους όσα εμβολιαστικά κέντρα έκλεισαν, στελεχωμένα με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του εμβολιασμού και να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ