Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σε ακόμα λιγότερους αγρότες η «ενιαία ενίσχυση»

Οι μικρομεσαίοι είναι κυρίως αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο

Η στέρηση της «ενιαίας ενίσχυσης» σε χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες είναι ένα ακόμα πλήγμα στο πενιχρό τους εισόδημα
Η στέρηση της «ενιαίας ενίσχυσης» σε χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες είναι ένα ακόμα πλήγμα στο πενιχρό τους εισόδημα
Πάνω από 150.000 αγρότες δεν παίρνουν φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, την προκαταβολή της «ενιαίας ενίσχυσης» («χρονιάτικο τσεκ»), ενώ και οι υπόλοιποι θα την πάρουν άγρια «κουτσουρεμένη», καθώς για το 2015 έχει επιβληθεί περικοπή 15%, η οποία, μέχρι το τέλος του 2019 που λήγει η νέα ΚΑΠ, θα αγγίξει το 60%. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από τους 718.000 παραγωγούς που έκαναν αίτηση για την «ενιαία ενίσχυση», πληρώνονται οι 564.000, καθώς:

-- Περίπου 90.000 δικαιούνται βασική ενίσχυση μικρότερη των 250 ευρώ και σύμφωνα με το νέο κοινοτικό κανονισμό δεν προβλέπεται η καταβολή της (πριν τη νέα ΚΑΠ το όριο ήταν στα 200 ευρώ). Από αυτούς θα πάρουν τελικά την ενίσχυση όσοι συμπληρώσουν τα 250 ευρώ ως δικαιούμενη ενίσχυση, είτε με την καταβολή του «πρασινίσματος» (προορίζεται για διαφόρων ειδών «γεωργοπεριβαλλοντικά» μέτρα), είτε και με τη χορήγηση των «συνδεδεμένων ενισχύσεων» (ισχύει για ορισμένα προϊόντα).

-- Για 22.000 περίπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος τόσο των αιτημάτων μεταβολών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, όσο και ο έλεγχος για τον «ενεργό γεωργό» (καθορίζεται με συγκεκριμένα κριτήρια της νέας ΚΑΠ) από το υπουργείο Οικονομικών. Οσους εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να τους συμπεριλάβει στην πληρωμή και θα τους ενημερώσει σχετικά με την ολοκλήρωση των ελέγχων, οπότε θα πάρουν και τα χρήματα που δικαιούνται.

-- Περίπου 42.000 είτε κρίθηκαν ως «μη ενεργοί γεωργοί» (0,8%), είτε δήλωσαν συνολικές εκτάσεις μικρότερες των τεσσάρων στρεμμάτων (2,9%), είτε κρίθηκαν, για διάφορες αιτίες, μη δικαιούχοι με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο (2,7%).

Η απώλεια και το πετσόκομμα των ενισχύσεων, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων, το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής που ανεβαίνει ακόμα περισσότερο με την αύξηση στο 23% του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια και την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, τις μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, τον τριπλασιασμό των εισφορών για τον ΟΓΑ, θα οδηγήσει σε νέα μείωση του ισχνού εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στο ξεκλήρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ