Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα τραγωδία με νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο

Νέο κατασταλτικό μηχανισμό συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση

Φράχτες στα ευρωπαϊκά σύνορα
Φράχτες στα ευρωπαϊκά σύνορα
Αλλο ένα ναυάγιο συνέβη χτες στο Αιγαίο με νεκρούς. Οι σοροί τριών προσφύγων εντοπίστηκαν από την τουρκική Ακτοφυλακή κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη έρευνες από το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου για τον εντοπισμό έξι αγνοούμενων. Η τουρκική Ακτοφυλακή ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εντοπίστηκαν σε βραχονησίδα κοντά στις τουρκικές ακτές 12 πρόσφυγες, ενώ άλλοι πέντε περισυνελέγησαν από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής στη θάλασσα. Επίσης, στην ακτή Κουτσουπιά, κοντά στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, βρέθηκαν τα ξημερώματα 47 αλλοδαποί, κατά δήλωσή τους Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων και 13 ανήλικοι. Οι πρόσφυγες φαίνεται πως εγκαταλείφθηκαν εκεί από δουλέμπορο.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, δια του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκα, τονίζει πως στόχος της είναι ο διωγμός όσων έρχονται στη χώρα μας και στην ΕΕ φεύγοντας από τις πατρίδες τους. Σε συνέντευξή του και αναφερόμενος στις αντιδράσεις των δημάρχων για το θέμα του Ελληνικού, τόνισε ότι αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση: «Εμείς επιμένουμε σε επιστροφές και θα γίνουν επιστροφές οικονομικών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Είναι βούληση και της ΕΕ, παρά τις αντιρρήσεις μερικών χωρών προέλευσης. Θα γίνουν επιστροφές γιατί δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση παρά μόνο μέσω των επιστροφών των οικονομικών προσφύγων».

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζ. Ασελμπορν, ανακοίνωσε ότι ο νέος κατασταλτικός μηχανισμός Frontex θα μπορεί να παρεμβαίνει και σε μη κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Σερβία και η ΠΓΔΜ. Η πρόταση για τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παρουσιάστηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την πρόταση, η νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα μπορεί να επεμβαίνει παρακάμπτοντας τα εθνικά βέτο. «Η Κομισιόν», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σημείο της πρότασης, «θα έχει τη δυνατότητα να υιοθετεί μία εφαρμοστική απόφαση που θα καθορίζει ότι η κατάσταση σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι των εξωτερικών συνόρων απαιτεί επείγουσα δράση και θα αναθέτει στην υπηρεσία το έργο της εκτέλεσης των αναγκαίων επιχειρησιακών μέτρων».

Οπως χαρακτηριστικά προστίθεται, «σε επείγουσες καταστάσεις, η υπηρεσία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει για να διασφαλίζει ότι θα αναλαμβάνεται δράση επί του εδάφους, ακόμη και όπου δεν υπάρχει αίτημα για βοήθεια από το ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος ή όπου αυτό το κράτος - μέλος θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετη επέμβαση». Για να αποφευχθεί, μάλιστα, η εμπλοκή στην ανάληψη δράσης από τη νέα δύναμη, η Κομισιόν προτείνει ότι για να ανατραπεί η απόφαση θα πρέπει το ενδιαφερόμενο κράτος να συγκεντρώσει ενισχυμένη πλειοψηφία εναντίον της στο Συμβούλιο της ΕΕ. Θα πρόκειται για αδύνατο έργο, καθώς θα προϋποθέτει τη συγκέντρωση ποσοστού ψήφων περίπου 75%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ