Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ψάχνονται» για Καραμανλή, συμμετοχή και στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Με άξονα το ποιος από τους 4 υποψηφίους έχει τη στήριξη του πρώην προέδρου του κόμματος, Κ. Καραμανλή, κινούνται στο εσωτερικό της ΝΔ, λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής για την εκλογή νέου προέδρου. Δείγμα του ειδικού βάρους που διατηρεί εντός της ΝΔ, αλλά και ευρύτερα στο αστικό πολιτικό σκηνικό, όπως φαίνεται κι από μια σειρά αναφορές το τελευταίο διάστημα στο όνομά του - ακόμα και από υπουργό της συγκυβέρνησης! - ως «χρυσή εφεδρεία». Αλλη μια απόδειξη ότι αστικά επιτελεία «τρέχουν» όλα τα πιθανά σχέδια και σενάρια αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, ακόμα και με «επανενεργοποίηση» στελεχών.

Σε συνέντευξή του χτες στον «Αθήνα 9,84», ο Ευ. Μεϊμαράκης, ερωτηθείς για τη στάση του Καραμανλή απέναντι στην υποψηφιότητά του, είπε: «Θεωρώ μεγάλη μου τιμή που ο Κ. Καραμανλής έχει αφήσει να εννοηθεί ότι με στηρίζει. Αυτό δεν έγινε τώρα. Από την πρώτη στιγμή έλεγε στους συνομιλητές του ότι "η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη είναι η καλύτερη"».

Σημειωτέον, ο «καραμανλικός» Ευ. Στυλιανίδης, μιλώντας χτες στο MEGA, είπε ότι «ο Κ. Καραμανλής είχε ενθαρρύνει τον Ευ. Μεϊμαράκη να κατέβει υποψήφιος», καθώς μπορούσε σε αυτόν «να βασίσει την ενότητα και την προοπτική της παράταξης. Δε νομίζω να μπορούσε (σ.σ. ο Καραμανλής) να υπαναχωρήσει από αυτή του τη θέση», ανέφερε.

Αντίστοιχα, ο Μεϊμαράκης έλεγε χτες: «Ξέρω καλά τη ΝΔ, γιατί είμαι 41 χρόνια σε αυτό το κόμμα. Και στα εύκολα και στα δύσκολα (...) Την επόμενη μέρα, δε θα τα κατεδαφίσω όλα. Θα κρατήσω τα θετικά, με σεβασμό στο παρελθόν και με θεμέλιο την ιστορία θα χτίσουμε το καινούργιο. Δεν είμαι σε μάχη γενεών, αλλά σε μάχη ιδεών».

Η προσπάθεια του Ευ. Μεϊμαράκη να εμφανιστεί ως αυτός που έχει το χρίσμα του Καραμανλή, έχει προκαλέσει φυσικά δυσφορία στα επιτελεία των υπόλοιπων υποψηφίων. Σε αυτό το μοτίβο, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας έσπευσαν δημοσίως να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των «διαρροών» ότι ο Καραμανλής στηρίζει Μεϊμαράκη.

Την ίδια ώρα κι ενώ επισήμως αναφέρεται ότι όλα βαίνουν καλώς στα διαδικαστικά, στο εσωτερικό της ΝΔ φαίνεται να διατηρείται μια «ανησυχία» γι' αυτήν, όπως και η εκτίμηση ότι αν επαναληφθούν τα προβλήματα της προηγούμενης απόπειρας, πιθανότατα θα ανοίξουν... άλλες διαδικασίες, ακόμα και διάλυσης της ΝΔ.

Επίσης, ως μεγάλο στοίχημά τους ορίζουν να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση ψηφοφόρων. Διαφορετικά, ο επόμενος πρόεδρος, όποιος κι αν είναι αυτός, θα εμφανίζεται αποδυναμωμένος στο εσωτερικό του κόμματος, η δε ΝΔ θα παρουσιαστεί συνολικά απαξιωμένη στα μάτια του κεφαλαίου, ως αστική πολιτική δύναμη ανίκανη να «αναβαπτιστεί» και να ενσωματώσει ευρύτερα στρώματα στα προτάγματά του.

Το «μείγμα» για την έξοδο του κεφαλαίου από την κρίση

Παράλληλα, έχει τη σημασία του και το ότι ο Μεϊμαράκης - που ως πρόεδρος της ΝΔ είχε κατηγορηθεί ως πολύ ...ενδοτικός στον Αλ. Τσίπρα - τελευταία οξύνει τους τόνους απέναντί του. Τακτική που σηματοδοτεί ευρύτερες αναζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως και σε άλλα αστικά επιτελεία, για το πώς να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση, πού και πώς να την στηρίξει, πότε και πώς να την αντιπολιτευτεί.

Σε αυτή τη βάση, ο Ευ. Μεϊμαράκης χτες υποστήριξε ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του, με το μείγμα πολιτικής που ακολουθούν, έχουν αποκλείσει κάθε δυνατότητα συνεννόησης: «Η συνεννόηση και η συζήτηση απαιτούν προτάσεις, αρχές, απόψεις και ήθος. Τίποτα από αυτά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεν μας έχουν δείξει. Κατά συνέπεια, εμείς θεωρούμε ότι πάει σε μία λάθος κατεύθυνση. Το μείγμα της πολιτικής του δεν πιστεύουμε ότι μας βγάζει από την κρίση. Και δεν μπορούμε να συμβάλουμε θετικά σε μια πορεία που δεν πιστεύουμε και αντιθέτως βαθαίνει την ύφεση».

Σε αντίστοιχη γραμμή άρνησης στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε και ο Κυρ. Μητσοτάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ