Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
6η Τριμερής Συνάντηση στη Λευκωσία

Η επόμενη Συνάντηση το 2016 στην Ελλάδα

Αποψη από την Τριμερή Συνάντηση των Κινημάτων Ειρήνης στη Λευκωσία
Αποψη από την Τριμερή Συνάντηση των Κινημάτων Ειρήνης στη Λευκωσία
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις και εργασίες της 6ης Τριμερούς Συνάντησης, στην Κύπρο στις 11 - 13 Δεκέμβρη.

Υπό το σύνθημα «Λαοί της Μεσογείου ξεσηκωθείτε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους του, για ειρήνη» το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), με τη συμμετοχή του ΑΚΕΛ, απαίτησαν το Σάββατο 12/12, με μαζική αντιπολεμική πορεία στις βάσεις της Δεκέλειας, την απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων από την Κύπρο.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης μεταξύ άλλων τονίζεται: «Η μετατροπή των βάσεων με διάφορα προσχήματα σε ορμητήριο ΝΑΤΟικών επιδρομών, όπως γίνεται και τώρα κατά της Συρίας, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ύπαρξη και η χρήση τους αποδεικνύεται εγκληματική για τους λαούς της περιοχής, αφού απ' αυτές εξορμούν δυνάμεις που σκορπάνε το θάνατο στη γειτονιά μας. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που γίνονται για πάταξη δήθεν της τρομοκρατίας, για εξασφάλιση δήθεν της ασφάλειας και της ειρήνης στον πλανήτη, έχουν ως πραγματική αιτία την προσπάθεια του ίδιου του συστήματος να αντιμετωπίσει την οικονομική του κρίση, εκμεταλλευόμενο το φυσικό πλούτο άλλων χωρών (...) Να σταματήσουν άμεσα οι αεροπορικές επιδρομές προς γείτονες λαούς, να φύγουν οι βάσεις από την Κύπρο και να μην έχει η Κύπρος καμία συμμετοχή, έμμεση ή άμεση, στα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια και πολέμους».

Επιστημονική ημερίδα

Από τη διαδήλωση για την απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων από τη Δεκέλεια
Από τη διαδήλωση για την απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων από τη Δεκέλεια
Την Παρασκευή 11/12 έγινε ημερίδα στη Δημοσιογραφική Εστία της Λευκωσίας με θέμα «Η υπόσκαψη της ειρήνης στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά ζητήματα και η Κύπρος, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι σχέσεις Τουρκίας - Τουρκοκυπρίων». Ανοίγοντας τις εργασίες η πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Σύλβα Τιγγιρίδου, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Η Ιστορία γράφεται κάθε στιγμή με βομβαρδισμούς, με σφαγές, με κύματα προσφύγων, με καθημερινούς πνιγμούς στη Μεσόγειο - μια θάλασσα που ονειρευόμασταν να τη μετατρέψουμε σε θάλασσα ειρήνης - με κλείσιμο συνόρων, με φράχτες γύρω από τις χώρες της λεγόμενης ενωμένης Ευρώπης. Γράφεται με τρομοκρατικές επιθέσεις που ονομάζονται έτσι μόνο όταν γίνονται εναντίον των "πολιτισμένων χωρών"». Και πρόσθεσε: «Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων, για έλεγχο των στρατηγικών περασμάτων και για άνοιγμα νέων αγορών για το κεφάλαιο δημιούργησαν μια χαώδη κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα τώρα στη δική μας περιοχή». Επίσης, κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, που προσφέρει στους ΝΑΤΟικούς λιμάνια και αεροδρόμια.

Κοινός εχθρός ο ιμπεριαλισμός

Η συνεπής και αγωνιστική αντιιμπεριαλιστική γραμμή πάλης υπογραμμίζει πως οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, τους ενώνει η κοινή αγωνία για ειρήνη και πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, τις αστικές κυβερνήσεις που τον υπηρετούν και τον στηρίζουν, τόνισε στο δικό του χαιρετισμό στην ημερίδα ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), Ηρακλής Τσαβδαρίδης.

Στον Καιάδα της στρατοκρατίας οδηγεί την Κύπρο η κυβέρνηση Αναστασιάδη με τον προσανατολισμό της για ένταξη στο ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» και το ίδιο το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών «Προμηθέας», Κώστας Γουλιάμος.

Από την πλευρά της, η Τουρκοκύπρια ακαδημαϊκός Ουμούτ Μποζκούρτ ανέλυσε το πώς επηρεάζουν το Προσφυγικό και το Ενεργειακό τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και το Κυπριακό, με την Αγκυρα να βγαίνει κερδισμένη από την πολιτική της «Ευρώπης - φρούριο», ωθώντας την Τουρκία σε μια διευθέτηση του Κυπριακού. Η Ου. Μποζκούρτ αναφέρθηκε, επίσης, ανάμεσα σε άλλα, στις αντιδράσεις στα κατεχόμενα, με την Τουρκία από «μητέρα πατρίδα» να γίνεται το ΔΝΤ των Τουρκοκυπρίων με την επιβολή λιτότητας και των συμφερόντων του τουρκικού κεφαλαίου. Ειδική αναφορά έκανε στο παράδειγμα της μεταφοράς νερού και στην κόντρα Αγκυρας - Τουρκοκυπρίων για το αν θα ελέγχεται από τουρκική ιδιωτική εταιρεία ή τους «δήμους» στα Κατεχόμενα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, Νικόλας Παπαδημητρίου, στο χαιρετισμό του στην ημερίδα σημείωσε ότι ο εθνικισμός - σοβινισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, ο φασισμός και ο αντικομμουνισμός αποτελούν «χρήσιμα» εργαλεία στα χέρια των ιμπεριαλιστών για την επιβολή των σχεδίων τους στην περιοχή, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την υπόσκαψη της ειρήνης.

Χαιρετισμούς, επίσης, απηύθυναν η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Ζουχάλ Οκουγιάν, και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Ζώκας.

Επίσκεψη στην κατεχόμενη Λευκωσία

Την Κυριακή 13 Δεκέμβρη οι αντιπροσωπείες των τριών κινημάτων και του ΠΣΕ επισκέφτηκαν και την κατεχόμενη Λευκωσία, όπου συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Κόμματος Ενιαίας Κύπρου BKP και τον πρόεδρό του, Izzet Izcan. Σε φιλικό κλίμα όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την ανάγκη για τερματισμό της παρουσίας ξένου στρατού και βάσεων στην Κύπρο και την επανένωση του νησιού στη βάση δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, ως κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους προστάτες και εγγυητές.

Λύση μακριά από τις επιβουλές του ΝΑΤΟ

Στις εργασίες της 6ης Τριμερούς Συνάντησης στις 13 Δεκέμβρη, ο ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Χρίστος Κουρτελλάρης, τόνισε ότι ο εχθρός των λαών και της ειρήνης έχει όνομα: Είναι ο ιμπεριαλισμός, ο καπιταλισμός και οι θεσμοί του, όπως το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ και η ΕΕ. Καταδίκασε την τρομοκρατία, αλλά και τους ιμπεριαλιστές που την εξέθρεψαν στο πλαίσιο των σχεδίων τους για μια νέα Μέση Ανατολή. Αναλύοντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ο ΓΓ του ΠΣΕ επισήμανε ότι τους «τζιχαντιστές», όπως και τους «Ταλιμπάν», τους εξέθρεψαν αυτοί που προωθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Συνδέοντας την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας με την καπιταλιστική κρίση και την ολομέτωπη επίθεση κατά των εργατικών δικαιωμάτων, ο Χρ. Κουρτελλάρης υπέδειξε ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές. Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της δικοινοτικής πάλης για τερματισμό της κατοχής με μια επανενωμένη Κύπρο. Για μια λύση στη βάση των γνωστών αρχών και ψηφισμάτων, που θα είναι μακριά από τις επιβουλές του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για τη «νέα Μέση Ανατολή».

Χαιρετίζοντας την τριμερή σύνοδο των κινημάτων, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης υπογράμμισε τη συμβολή που έχει η κοινή δράση των τριών κινημάτων στη γενικότερη δράση του ΠΣΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σημειώνοντας πως απέναντι στη συντονισμένη δράση των κυβερνήσεων που δεσμεύονται από τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή και συμμετέχουν σε αυτά, η τριμερής δράση των κινημάτων ειρήνης αναδεικνύει την αντιιμπεριαλιστική απάντηση των λαών, με τη διεθνιστική φιλία και αλληλεγγύη. Η πρωτοβουλία των τριμερών συναντήσεων συμβάλλει γενικότερα στη δράση και τον προσανατολισμό του ΠΣΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Ζουχάλ Οκουγιάν, κατήγγειλε τα εγκλήματα πολέμου του ΑΚΡ του Ερντογάν, για λογαριασμό των ιμπεριαλιστών της Δύσης, ενάντια στο λαό της Συρίας, και επισήμανε ότι η πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού κλιμάκωσε την ένταση και τις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών για διαμελισμό της γειτονικής χώρας. Η Ζ. Οκουγιάν τόνισε ότι η Αγκυρα αξιοποιεί και το Προσφυγικό για να προωθήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, αξιοποιώντας δηλαδή τα θύματα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Ζώκας, σημείωσε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τη «Νέα Μέση Ανατολή» ξεκίνησε το 2003 στο Ιράκ, σε συνέχεια της επέμβασης στο Αφγανιστάν και από το 2008 «εμπλουτίστηκε» από το λεγόμενο «εκδημοκρατισμό» που πρόταξε η ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία μαζί με ΗΠΑ και ΕΕ. Ο Ν. Ζώκας υπέδειξε ότι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη «Νέα Μέση Ανατολή», ευθύνονται για τις επεμβάσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη και Συρία με όχημα και τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη». Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα και στο Προσφυγικό, τονίζοντας ότι η οδύσσεια και οι θάνατοι ανθρώπων και παιδιών έχουν υπεύθυνους: Η καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει τις οικονομικές κρίσεις, τη φτώχεια και την ανεργία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ κατήγγειλε παράλληλα τις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ίδρυση νέας αμερικανο-ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο, για ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ στην Κρήτη, για επέκταση και ενίσχυση της βάσης της Σούδας και για την υποδοχή και αμερικανικών drones στην Κρήτη.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ ενημέρωσε την Τριμερή Συνάντηση για την πρόθεση της ΕΕΔΥΕ να φιλοξενήσει το 2016 την 7η Τριμερή Συνάντηση των Κινημάτων Ειρήνης της περιοχής στην Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 22ο Συνέδριο(2022-11-26 00:00:00.0)
ΑντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες στις 6 - 7 Ιούλη(2018-07-04 00:00:00.0)
ΑντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες στις 6 - 7 Ιούλη(2018-06-30 00:00:00.0)
Μεγάλη απήχηση της Διεθνούς Διάσκεψης στο Βελιγράδι(2014-03-25 00:00:00.0)
Αρχίζει σήμερα στα Χανιά η 4η τριμερής Συνάντηση(2013-10-19 00:00:00.0)
Αρχίζει σήμερα στα Χανιά η 4η τριμερής Συνάντηση(2013-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ