Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Απαίτησαν μέτρα για ανέργους και απλήρωτους

Κινητοποίηση χτες από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής στο υπουργείο Εργασίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες το μεσημέρι μεταλλεργάτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με αιχμή τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων αλλά και των απλήρωτων εργαζομένων του κλάδου.

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ σε όλους τους ανέργους. Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους μεταλλεργάτες. Απαγόρευση διακοπών ρεύματος σε οικογένειες με ανέργους. Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για όλους 50%. Διαγραφή τόκων και πάγωμα όλων των μορφών δανείων στους ανέργους. Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα ανεργίας. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος.

Οπως καταγγέλλει, ο κλάδος μαστίζεται από την ανεργία, με τους περισσότερους ανέργους να μη δικαιούνται ούτε το πενιχρό επίδομα ανεργίας, αλλά και την απλήρωτη εργασία, με τα οφειλόμενα δεδουλευμένα να φτάνουν ακόμα και τους δέκα μήνες. Την ίδια στιγμή, άνεργοι και απλήρωτοι επωμίζονται δυσβάσταχτους φόρους, χαράτσια και λογαριασμούς.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου είχε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, στον οποίο έθεσε τα αιτήματά του. Ζήτησε την προστασία των οικογενειών αυτών από τους πλειστηριασμούς και από τις διακοπές ρεύματος λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Υπογράμμισε, ακόμα, τα προβλήματα που δημιουργεί η ανεργία στο ζήτημα της συνταξιοδότησης, καθώς πολλοί είναι οι μεταλλεργατες που αν και έχουν χρόνια δουλειάς στην πλάτη τους, δεν μπορούν να θεμελιώσουν σήμερα δικαίωμα στη σύνταξη.

Η μόνη απάντηση που έδωσαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου στα ζητήματα αυτά, ήταν να παραπέμψουν το Συνδικάτο στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, όπου πρόκειται να συζητηθεί η έκτακτη επιδότηση για τους ανέργους της Ζώνης. Οσον αφορά το σύνολο του κλάδου, οι εκπρόσωποι του υπουργείου ισχυρίστηκαν πως πρέπει να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί ο αριθμός των ανέργων και να εξεταστεί αν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί κάποια ενίσχυση. Ουσιαστικά, δηλαδή, τα αιτήματα του Συνδικάτου μπήκαν στο συρτάρι.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, τόνισε πως στο κάλεσμα της κυβέρνησης να δείξουν «ανοχή» και «συναίνεση», οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις. Υπενθύμισε πως το Συνδικάτο έχει ήδη πάρει απόφαση για απεργία μέσα στο Γενάρη, με ανοιχτή ημερομηνία, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ