Παρασκευή 1 Γενάρη 2016 - Κυριακή 3 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με στόχο την αναστήλωση του «κεντροδεξιού» αστικού πυλώνα...

MotionTeam

Οσο πλησιάζουμε προς τις 10/1, μέρα διεξαγωγής του β' γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου στη ΝΔ, τόσο κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των Ευ. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη για το ποιος από τους δύο μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα ως πρόεδρος στη συνολικότερη προσπάθεια του κόμματός τους να καταστεί ξανά «ικανή» εναλλακτική για την αστική διακυβέρνηση.

Ζήτημα σύνθετο στην αντιμετώπισή του, αν αναλογιστεί κανείς όσα είπε, την Τρίτη, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο έμπειρος βουλευτής τους Κ. Τζαβάρας: «Περιμένω από το νέο πρόεδρο της ΝΔ να επισπεύσει τις διαδικασίες για να γίνει ένα ουσιαστικό συνέδριο (...) Ο νέος αρχηγός θα κριθεί από το πώς μπορεί να ανασυγκροτήσει το κόμμα, να κάνει διαδικασίες εσωκομματικής δημοκρατίας, γιατί τα τελευταία χρόνια η ΝΔ είναι σε πλήρη διάλυση. Δεν υπάρχει κόμμα ουσιαστικά, μιλάμε για μια σκιά κόμματος»...

Επετηρίδα και ιερατεία

'Η όσα είπε ο ίδιος ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκος, μιλώντας την Τετάρτη στο «www.tovima.gr», κάνοντας κι έναν απολογισμό της θητείας του στο κόμμα: «Το μεγαλύτερο μου λάθος (...) ήταν ότι αντί να συμβιβαστώ με την επετηρίδα και τα ''ιερατεία'' που έχουν καθιερώσει κάποιοι, θέλησα να ανοίξω το δρόμο για να έχουν οι νεότεροι ίσες ευκαιρίες». «Δυστυχώς σ' αυτή την παράταξη κάποιοι εμποδίζουν σκόπιμα την εξέλιξη».

Παραπέρα, μίλησε για αντιδράσεις που συνάντησε στο εσωτερικό της ΝΔ «από ανθρώπους που είχαν μάθει να βολεύονται σε μια συρρικνωμένη αλλά ελεγχόμενη παράταξη, γιατί γνώριζαν πως από τη στιγμή που θα άνοιγαν οι πόρτες, θα είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τους μη ικανούς».

Δίνοντας ένα παράδειγμα πρόσθεσε: «Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προσπάθησα να πάμε χωρίς σκληρά χρίσματα για να προσελκύσουμε στην αυτοδιοίκηση ανθρώπους καταξιωμένους επαγγελματικά, δίχως έντονες κομματικές αναφορές. Αυτό δεν άρεσε στους σκληρά κομματικούς "παράγοντες", οι οποίοι αντέδρασαν σε πολλές περιπτώσεις καθώς δεν ήθελαν νέα πρόσωπα στην περιοχή τους».

Η «διεύρυνση» προς τα λαϊκά στρώματα

Σε ένα τέτοιο, κοντολογίς προβληματικό, πλαίσιο εξελίσσεται η κούρσα μεταξύ των δύο υποψήφιων προέδρων, όπου ο Ευ. Μεϊμαράκης, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον α' γύρο των εκλογών, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», εμφάνισε τον εαυτό του ως ικανότερο να προωθήσει το «άνοιγμα» της ΝΔ σε πλατύτερα λαϊκά στρώματα: «Εγώ προτείνω μέσω των πολιτικών μας απόψεων και προτάσεων να μπορούν να συμμετέχουν (σ.σ. στο κόμμα) όχι μόνο οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας - που θέλω να στηρίξω - αλλά και όλοι οι υπόλοιποι. Γιατί αν μετέχουν μόνο οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τότε η Αριστερά θα πει ότι είμαστε ταξικό κόμμα και ίσως να έχει και δίκιο. Εδώ, λοιπόν, το ζητούμενο για εμάς πρέπει να είναι το άνοιγμα και προς σ' όλες τις κοινωνικές ομάδες και κοινωνικές τάξεις και δε βλέπω να είναι και εντελώς τυχαίο ότι ο Μεϊμαράκης πήρε μεγάλα ποσοστά στα δυτικά προάστια ή στις αγροτικές περιοχές».

Ο στενός συνεργάτης, πολιτικός σύμβουλος του Μεϊμαράκη, Θ. Αμπατζόγλου, επέμεινε ότι με πρόεδρο Μεϊμαράκη η ΝΔ, εκτός από τη συσπείρωσή της, θα μπορέσει να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να διεισδύσει σε ευρύτερα στρώματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο ερώτημα ποιος μπορεί να κερδίσει τον κ. Τσίπρα και ποιος μπορεί να συσπειρώσει τη ΝΔ, η πλευρά του Β. Μεϊμαράκη έχει απαντήσει έμπρακτα και το έχει αποδείξει. Θυμίζω ότι ξεκινώντας από ελάχιστα δημοσκοπικά ποσοστά και με ένα κόμμα σε οργανωτική διάλυση, ο Β. Μεϊμαράκης, το Σεπτέμβρη, έφτασε τη ΝΔ στο 28% (...) Ηταν μια τεράστια επιτυχία, που συσπείρωσε το μέγιστο ποσοστό της παράταξης υπό δύσκολες συνθήκες. Και αυτό μπορεί να συνεχίσει να το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «προκειμένου η ΝΔ να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική πρέπει να διευρυνθεί, να γίνει μεγάλη και ισχυρή. Το δίλημμα είναι αν η ΝΔ θα διευρυνθεί ή θα περιχαρακωθεί. Και πρέπει να διεισδύσει όχι μόνο σε χώρους επιχειρηματικών κύκλων, αλλά και στα λαϊκότερα στρώματα, στους αγρότες, την περιφέρεια, τη νέα γενιά, σε όλη την κοινωνία». Μέτωπα όπου, κατά την πλευρά Μεϊμαράκη, χωλαίνει ο Μητσοτάκης, τον οποίο επιχειρούν να παρουσιάσουν ως πιο ...εστέτ, σε αντίθεση με τον πιο ...λαϊκό Μεϊμαράκη που, κατά το επιτελείο του, μπορεί να ενσωματώσει και τέτοια, λαϊκά στρώματα στις τάξεις της ΝΔ, στοιχίζοντάς τα πίσω από τα ζητούμενα του κεφαλαίου, αποδεικνύοντας εκ νέου τη χρησιμότητά της στα μονοπώλια.

Το ζήτημα της «ανανέωσης»

Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε σειρά συνεντεύξεών του («Αθήνα 9,84», «Real News», «Πρώτο Θέμα», «ΣΚΑΪ») είπε, μεταξύ άλλων, εμφανίζοντας εαυτόν ως ικανότερο να ηγηθεί της ΝΔ και να κερδίσει τον Αλ. Τσίπρα: «Τα παλαιά και νέα μέλη μας θα πρέπει να πάρουν θέση στο θεμελιώδες δίλημμα: Στασιμότητα και συρρίκνωση ή δημιουργική ανανέωση στη ΝΔ και την Ελλάδα. Θα πρέπει να σκεφτούν ποιος είναι καταλληλότερος να διευρύνει τη ΝΔ και να χτίσει μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ποιος μπορεί να νικήσει τον κ. Τσίπρα σε εκλογές».

Στο ίδιο φόντο, είπε ότι «κοινός στόχος όλων μας είναι η διεύρυνση της ΝΔ. Θέλουμε να εκφράσουμε το 40% των πολιτών του "Ναι" στο δημοψήφισμα (...) Χρέος μας είναι να δώσουμε το συντομότερο δυνατόν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Και σας βεβαιώνω (...) ότι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη θα είναι αυτή που θα βγάλει την Ελλάδα από το σημερινό αδιέξοδο που έχει περιέλθει λόγω της ανίκανης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Περιγράφοντας πώς θέλει τη ΝΔ, είπε: «Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη θα είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες (...) Ενα συμμετοχικό, πολυτασικό, δημοκρατικό κόμμα, ανοιχτό στην κοινωνία, όπου όσες και όσοι ασπάζονται τις βασικές μας αρχές και αξίες, την ελευθερία και την αλληλεγγύη, θα έχουν θέση. Μόνο τα άκρα του πολιτικού φάσματος δε θα έχουν θέση στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη».

Διαβεβαίωσε ότι επί ηγεσίας του «η ηγετική ομάδα θα αναδειχτεί με διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια. Θα συνδυάσουμε την εμπειρία των παλαιότερων με το δυναμισμό των νεότερων, προκειμένου να επιτύχουμε το τέλειο στελεχιακό μείγμα. Χρειάζομαι 111 ημέρες για να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου και να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές σε δομές, λειτουργίες και στελέχωση του κόμματος. Την 1η Μαΐου η ΝΔ θα είναι ένα άλλο κόμμα, έτοιμο να κυβερνήσει».

Τέλος, για τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση, είπε: «Συναίνεση θα μπορούσε να υπάρξει μόνο σε συνολικό σχέδιο πολιτικής», προσθέτοντας ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει πίσω στα θέματα της Παιδείας και ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης, δε θα παράσχουμε στήριξη», αφήνοντας ουσιαστικά ορθάνοιχτο ενδεχόμενο παροχής στήριξης στην κυβέρνηση στο μέλλον, αν αυτό απαιτούν τα συνολικά συμφέροντα του κεφαλαίου και αν η κυβέρνηση ικανοποιήσει όρους που θέτει η ΝΔ.

Πού συγκλίνουν

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη η σύγκλιση και των δύο υποψηφίων ακριβώς στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, βασικό προαπαιτούμενο όπως είναι του κεφαλαίου, στην υπεράσπιση - έστω με επιμέρους διαφοροποιήσεις καθενός τους - των τέτοιων πεπραγμένων τους ως κυβέρνησης της χώρας το προηγούμενο διάστημα, σε ευθεία αντίθεση, φυσικά, με τα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα.

Ο Μεϊμαράκης π.χ. ακόμα κι όταν επιχειρεί να διαχωρίσει εαυτόν από την πικρή πείρα που έχει ο λαός από την υλοποίηση αναδιαρθρώσεων («Εγώ, δηλαδή, θεωρώ ότι δεν είναι μεταρρύθμιση το θέμα της απόλυσης των καθαριστριών και το είχα πει και τότε», ανέφερε, ρίχνοντας άλλο ένα καρφί στον Μητσοτάκη, ο οποίος τις προώθησε ως υπουργός), επιμένει ότι η χώρα χρειάζεται «μεταρρυθμίσεις».

Ο δε Μητσοτάκης διαβεβαιώνει ότι «με εμένα ως αρχηγό της αντιπολίτευσης, θα ψηφίσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύουν τη λειτουργία της αγοράς, θα προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, θα εξορθολογίζουν το κράτος και θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας».

Και ακόμα: «Με εμένα πρωθυπουργό οι δεσμεύσεις της χώρας (βλ. το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε και η ΝΔ τον Αύγουστο) θα τηρηθούν, αλλά θα αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης πολιτικής με εθνικό πρόσημο. Μεταρρυθμίσεις "Made in Greece" χρειάζεται η πατρίδα μας».

Η αναστήλωση του πυλώνα...

Μ' αυτά και μ' άλλα γίνεται ολοφάνερο ότι το βασικό διακύβευμα της εσωκομματικής κόντρας της ΝΔ είναι ποιος μπορεί να εξασφαλίσει με καλύτερους όρους την αναστήλωση του κεντροδεξιού αστικού πυλώνα. Ετσι ώστε και να μπορεί να αποτελεί εναλλακτική κυβερνητική λύση που θα απολαμβάνει ευρύτερη λαϊκή στήριξη και θα υλοποιεί με σταθερότητα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Προσώρας, σε αυτόν τον τομέα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι πρωταθλήτρια, αλλά το κεφάλαιο χρειάζεται και την ...εναλλακτική του. Βεβαίως, είναι αντιφατικό το καθήκον που καλείται να υλοποιήσει η ΝΔ. Δηλαδή, και να βάζει πλάτη ώστε να υπάρχει συναίνεση στην υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων τα οποία προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ταυτόχρονα να αντιπολιτεύεται...

Βεβαίως, το κρίσιμο για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα είναι η διάψευση των ελπίδων και των προσδοκιών από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μην οδηγήσει στην αποδοχή ως μονόδρομο της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, να μην οδηγήσει στην αθώωση της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων που διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις του κεφαλαίου τα προηγούμενα χρόνια.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ