Παρασκευή 1 Γενάρη 2016 - Κυριακή 3 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα στον Δημήτρη Κουτσούμπα

Τα παραδοσιακά Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα της Κεφαλονιάς, συνοδευόμενα από τους ήχους του μαντολίνου, είπε χτες το πρωί ο Σύλλογος Φαρακλάδων Κεφαλονιάς «Η Εύγερος» στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Οι Κεφαλονίτες, μάλιστα, αναδεικνύοντας τις αγωνιστικές καταβολές του νησιού τους, πρόσθεσαν στα κάλαντα και στίχους που ήταν αφιερωμένοι στο ΚΚΕ και στην εργατιά: «Σε αυτό το σπίτι που 'ρθαμε πέτρα να μη ραγίσει, το Κάπα Κάπα Εψιλον χρόνια πολλά να ζήσει / Να ζήσει χρόνια εκατό, να τα διαπεράσει, να γίνουν οι αγώνες του παράδειγμα για δράση», αλλά και «Χρόνια πολλά στην εργατιά που φτιάχνει έργα και τολμά / Χρόνια πολλά στην εργατιά, να ζούμε εμείς ειρηνικά».

Από το Σύλλογο ακούστηκε ακόμα το γνωστό «Απόψε την κιθάρα μου», που είναι το... σήμα κατατεθέν του νησιού, ενώ δε θα μπορούσε να λείψει το γνωστό τραγούδι «Το Παπόρο» που έλεγαν όσοι αγωνιστές έπαιρναν το δρόμο για την εξορία, με το στίχο «Στην Κέρκυρα μας πάνε να μας κρεμάσουνε κι εμείς θα τραγουδάμε ως που να φτάσουμε» να ξεχωρίζει.

Ο Δ. Κουτσούμπας «συνόδευσε» τους Κεφαλονίτες σιγοτραγουδώντας, ενώ με αφορμή «Το Παπόρο», σχολίασε: «Ολα τα τραγούδια και το τελευταίο εμπνέουν αισιοδοξία. Παρότι αποχαιρετάγανε το νησί τους για να πάνε στις εξορίες, εντούτοις τραγουδώντας πήγαν εκεί και βέβαια με το κεφάλι ψηλά».

Στη συνέχεια, ανταλλάσσοντας ευχές, έκανε την εξής δήλωση:

«Θα ήθελα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ να ευχηθώ ολόψυχα, χρόνια πολλά και καλά σε όλους και όλες με υγεία, με δύναμη. Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ό,τι είναι δυνατό, έτσι ώστε αυτή τη χρονιά ο λαός μας να μπει στην πάλη, στον αγώνα, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος. Για την ανάπτυξη, προώθηση της λαϊκής, αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής συμμαχίας, δηλαδή μιας συμμαχίας όλου του λαού, ανεξάρτητα πού ο καθένας πιστεύει αυτή τη στιγμή, αλλά που όμως ταξικά ανήκει στο λαό, στα λαϊκά στρώματα - είναι δηλαδή εργάτης, αγρότης, αυτοαπασχολούμενος, νέος, γυναίκα των λαϊκών οικογενειών - μια συμμαχία που θα έχει σχέδιο και κατεύθυνση. Ταυτόχρονα με την ενδυνάμωση του ΚΚΕ, που αποτελεί το βασικό πυλώνα, το βασικό στήριγμα σε αυτό τον αγώνα του λαού μας, για να ξημερώσουν πραγματικά καλύτερες μέρες, για ένα καλύτερο αύριο.

Εύχομαι υγεία, χαρά, προσωπική, οικογενειακή ευτυχία και βεβαίως πολλές ευχές σε όλο τον ελληνικό λαό που στενάζει κάτω από τα βάρβαρα μέτρα, μέσα σε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης».

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φαρακλάδων, ο Παναγιώτης Λυκούδης ευχήθηκε «να έχουμε επιτυχίες στον αγώνα, επιτυχίες στο λαϊκό κίνημα. Είμαι εξουσιοδοτημένος να σας μεταφέρω τον αγωνιστικό ειρηνικό χαιρετισμό από τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις της Εφτανήσου».

Ο Σύλλογος πρόσφερε στον Δημήτρη Κουτσούμπα δύο βιβλία: Το ένα του τοπικού συγγραφέα και πρώην νομάρχη Κ. Κριτσίνη, ενώ το δεύτερο βιβλίο που έχει επιμεληθεί ο Σύλλογος είναι αφιερωμένο στον Νίκο Καραντηνό. Από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τους προσφέρθηκε έκδοση ποιήματος του Λόρκα και το Λεύκωμα με πίνακες του Βαρλάμου από τα αγριολούλουδα της Ελλάδας, όπως και άλλες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Νίκο Καραντηνό (2019-04-13 00:00:00.0)
Οι «συγγνώμες» της ΕΡΤ (2016-01-05 00:00:00.0)
Κάλαντα στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (2011-12-30 00:00:00.0)
Αγωνιστικά Κάλαντα από την ΚΝΕ (2010-01-01 00:00:00.0)
Το 2000 ο λαός θ' ανακαλύψει τη δύναμή του (2000-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ