Σάββατο 9 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στις κάλπες με στόχο να ανακτήσουν το ρόλο τους στο αστικό πολιτικό σύστημα

«Αναβάπτιση» μέσα από τις αυριανές εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή νέου αρχηγού αναζητούν στη ΝΔ

Icon

«Αναβάπτιση» μέσα από τις αυριανές εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή νέου αρχηγού αναζητούν στη ΝΔ
Με βασικό τους «άγχος» να αποδείξουν ότι καθένας τους είναι ο ικανότερος να «ξαναστήσει» τη ΝΔ, έτσι ώστε να ανακτήσει το ρόλο της στο αστικό πολιτικό σύστημα ως ικανή εναλλακτική στη διαχείριση της εξουσίας του κεφαλαίου, οι Ευ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης ολοκληρώνουν σήμερα τις προεκλογικές τους εκστρατείες, ενόψει του αυριανού β' γύρου των εσωκομματικών τους εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

Ηδη η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ εξέδωσε οδηγίες για την αυριανή ψηφοφορία προς τους επίδοξους ψηφοφόρους, ενώ αναφέρεται ότι λαμβάνει μέτρα ώστε τα αποτελέσματα να βγουν άμεσα και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του α' γύρου, όταν τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν 24ωρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης

Σε μια από τις τελευταίες του τηλεοπτικές εμφανίσεις, ο Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», απαντώντας μάλλον στην κριτική που δέχεται από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι είναι μεγάλος ηλικιακά για να ηγηθεί του κόμματος και να φέρει την αναγκαία «αναβάπτιση» - ανανέωση, είπε ότι «η ανανέωση δεν μπορεί να είναι μόνο ηλικιακή, αλλά να προέρχεται μέσα από διαδικασίες και να συνδέεται με την αξιοκρατία. Οχι με παρεΐστικα κριτήρια».

Παραπέρα, επιμένοντας στο λεγόμενο κοινωνικό πρόσωπο της υποψηφιότητάς του, πρόσθεσε ότι «οραματίζεται» μια ΝΔ «που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και στο γιο του υπουργού και του εργάτη και του αγρότη», σε μια αναφορά που αποτελεί ταυτόχρονα και έμμεση μπηχτή για τις οικογενειακές καταβολές του συνυποψηφίου του Κυρ. Μητσοτάκη.

Επιχειρώντας να παρουσιάσει την «ταυτότητα» της ΝΔ, ο Ευ. Μεϊμαράκης είπε ότι «είναι ένα κόμμα δημοκρατικό, κεντροδεξιό, ευρωπαϊκό, σύγχρονο φιλελεύθερο», ενώ «πασπαλίζοντας» με λίγες... «κοινωνικές υπηρεσίες» το κράτος που έχει ανάγκη σήμερα το κεφάλαιο, πρόσθεσε: «Θέλουμε το κράτος να είναι επιτελικό, όχι επιχειρηματίας, αλλά αρωγός του πολίτη. Ενα κράτος που βάζει κανόνες, αλλά και προσφέρει υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Ασφάλειας για όλους».

Τέλος, δήλωσε έτοιμος να κυβερνήσει, απαντώντας και σε αυτό το σημείο στον εσωκομματικό του αντίπαλο που έχει υποστηρίξει ότι χρειάζεται περίπου 100 μέρες για να ετοιμάσει τη ΝΔ για να ασκήσει κυβερνητική εξουσία: «Εγώ λέω, λοιπόν, στους 400.000 (σ.σ: ψηφοφόρους του α' γύρου): Ημουν - και βεβαίως και θα είμαι - έτοιμος να κυβερνήσω από το Σεπτέμβριο. Και πολύ περισσότερο τώρα. Που μπορεί, επειδή η κυβέρνηση, παραπαίει, μπορεί να προκύψουν και εθνικές εκλογές. Δεν μπορεί να τις αποκλείσει κανείς. Δεν έχουνε βέβαια μεγάλες πιθανότητες. Και ούτε τις επιδιώκει κανείς αυτή την ώρα, γιατί θα είναι μια περιπέτεια για τη χώρα. Αλλά μπορεί να προκύψουν (...) Και εγώ είμαι έτοιμος να πω γιατί είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Το 28% (σ.σ.: που κέρδισε η ΝΔ στις εκλογές του Σεπτέμβρη) μαζί θα το κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα φέρει τη ΝΔ πρώτο κόμμα και θα την κάνει κυβέρνηση».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» και επιμένοντας να εμφανίζει εαυτόν ικανότερο να φέρει την πολυθρύλητη ανανέωση στο κόμμα, είπε: «Είμαι αισιόδοξος για την Κυριακή. Εισπράττω ένα ρεύμα που ζητάει ανανέωση και σοβαρότητα μακριά από το λαϊκισμό».

Θέλοντας να απαντήσει στην κριτική που δέχεται από την πλευρά Μεϊμαράκη ότι απευθύνεται μόνο στις «ελίτ», είπε: «Είναι ψεύτικος ο διαχωρισμός μεταξύ ελίτ και λαϊκών και υποκρύπτει στοιχεία λαϊκισμού. Με τον κ. Μεϊμαράκη εκλεγόμαστε στη Β' Αθηνών. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, πήρα 95.000 σταυρούς και ο κ. Μεϊμαράκης λίγο παραπάνω από 40.000. Εκλέγομαι και πολιτεύομαι με την ίδια άνεση στην Κηφισιά, στην Αγία Βαρβάρα και στο Περιστέρι».

Θέλοντας, επίσης να εμφανιστεί ως ικανότερος να στοιχίσει ευρύτερα στρώματα πίσω από τα προτάγματα του κεφαλαίου, είπε: «Θέλω η ΝΔ να εκφράσει το όλον της κεντροδεξιάς. Θέλω να φέρω στη ΝΔ πολίτες από το χώρο του κέντρου, εργαζομένους κυρίως στον ιδιωτικό τομέα αλλά και ανέργους. Μόνο με ένα επιθετικό σχέδιο επενδύσεων μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία». Και ακόμα, «θέλω ανταγωνιστική οικονομία και ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος, αυτά συνιστούν το πλαίσιο του δικού μου προεκλογικού λόγου. Πρέπει να μεγαλώσουμε την πίτα και όχι να μοιράζουμε τη φτώχεια μας», συμπλήρωσε, αναπαράγοντας την επιχειρηματολογία του εγχώριου κεφαλαίου και της ΕΕ.

Αλλωστε, επέμεινε για την ανάγκη των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, λέγοντας ότι «η ΝΔ έχει ανάγκη την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και όχι την πολιτική του "δεν βαριέσαι, δεν πειράζουμε τίποτα"».

Ο Αντ. Σαμαράς

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αντ. Σαμαράς, θέλοντας ίσως να απαντήσει στην κριτική που δέχεται ότι δικοί του άνθρωποι στήριξαν στον α' γύρο τους Αδ. Γεωργιάδη και Απ. Τζιτζικώστα και τώρα στηρίζουν Μητσοτάκη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Best» της Καλαμάτας, αρκέστηκε να πει για το αποτέλεσμα της Κυριακής ότι «ο κόσμος θα αποφασίσει, ο κόσμος θα ψηφίσει».

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο δικός του «είναι ενοποιητικός». «Δηλαδή να βεβαιωθούμε ότι η παράταξη, οργανωμένα και ενωμένα θα προχωρήσει και θα είμαστε εκεί για τη δυνατότητα να βάλουμε μπροστά και πάλι τη μηχανή της ανάπτυξης. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν η παράταξή μας δεν είναι ισχυρή και ενωμένη», πρόσθεσε.

...και η «Αυγή»

Στο μεταξύ, μια μέρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου της αμερικανικής «Wall Street Journal» υπέρ του Κυρ. Μητσοτάκη, χθες βρέθηκε στο επίκεντρο άρθρο της «Αυγής», το οποίο εκτιμάται ως παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του Ευ. Μεϊμαράκη.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο της «Αυγής» στις 5/1 σημειώνεται ότι ενδεχόμενη νίκη του Ευ. Μεϊμαράκη «θα αποφέρει μια δημοκρατική, ωφέλιμη, συνεργάσιμη αξιωματική αντιπολίτευση».

Μάλιστα, το εν λόγω άρθρο επιχειρεί και μια αγιογραφία του πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, υποστηρίζοντας ότι είναι ένας «από τους εντιμότερους και δημοκρατικότερους πρωθυπουργούς της χώρας μας».

Οσον αφορά τους τρεις άλλους υποψηφίους για την προεδρία, τους χαρακτηρίζει ως «σαμουράι» με «στομωμένα ξίφη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ