Σάββατο 9 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δίαυλοι με αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ

Με ανώτατα στελέχη του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ, DUI, κυβερνητικό εταίρο στην κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι με κορμό το VMRO, συναντήθηκε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στην προσπάθεια των αστικών τάξεων των δύο κρατών να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό για την ονομασία και άλλα ανοικτά ζητήματα, ώστε να προχωρήσουν παραπέρα οι μπίζνες του κεφαλαίου στο Ενεργειακό, τη διαμετακόμιση και μια σειρά άλλα πεδία κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα βρέθηκαν κατόπιν δικού τους αιτήματος για συνάντηση, ο Α. Αχμέτι, ηγέτης του DUI, καθώς και άλλα δυο μεγαλοστελέχη του κόμματος, που κατέχουν και θέσεις αντιπροέδρου στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ: Ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Φ. Μπεσίμι και ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για την εφαρμογή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας της Οχρίδας, Μ. Τζαφέρι. Η επίσκεψή τους στην Αθήνα και οι εδώ επαφές τους με την πολιτική ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ προκάλεσαν αντιπαράθεση στα Σκόπια ανάμεσα στο DUI και στο σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και επέμεινε ότι οι Αλβανοί ήρθαν στην Αθήνα με την κομματική τους ιδιότητα και όχι ως στελέχη της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Διόλου τυχαία ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της γειτονικής χώρας στην Αθήνα δεν ανέλαβε κάποιο ρόλο στην οργάνωση της επίσκεψης.

Σημειωτέον, οι επαφές των ελληνικών κυβερνήσεων με το αλβανικό στοιχείο της ΠΓΔΜ έχουν ξεκινήσει επισήμως τουλάχιστον από το 2013, στην προσπάθειά τους να ανοίξουν και να διευρύνουν το «δίαυλο επικοινωνίας» με τη μεγαλύτερη μειονότητα της γείτονα.

Μετά τη συνάντηση, ο Α. Αχμέτι με δηλώσεις του εμφανίστηκε υπέρμαχος της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και, σε δεύτερη φάση, της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον Ν. Κοτζιά και θετικός για επίλυση στο ζήτημα του ονόματος, μέσα από την επίτευξη κάποιου συμβιβασμού. Μάλιστα, ερωτηθείς για το αν συζήτησε συγκεκριμένες ιδέες με τον Ελληνα υπουργό, επισήμανε ότι η μακρά διάρκεια της συνάντησης (περίπου μια ώρα) μάλλον το επιβεβαιώνει. Πρόσθεσε, δε, ότι θα μεταφέρει στα Σκόπια την ετοιμότητα της Αθήνας για μία συμβιβαστική λύση.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να έβαλε αυτή την επίλυση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η οποία θα προκύψει τον προσεχή Απρίλη, οπότε και πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές. Ως «φαβορί» σε αυτές φαίνεται ο Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος εντός της προσεχούς εβδομάδος - και πάντως πριν τις 15/1 οπότε είναι η καταληκτική ημερομηνία για να υποβάλει την παραίτησή του ώστε να αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση - αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ για επαφές και με Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως την υφυπουργό Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή από τις συχνές περαντζάδες της από την Αθήνα και τις επαφές της με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι η Β. Νούλαντ έχει σκιαγραφήσει έναν «οδικό χάρτη» που θα μπορούσε, μετά τις εκλογές του Απρίλη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το προσεχές καλοκαίρι, στη Βαρσοβία να οδηγήσει σε λύση στο ονοματολογικό. Ολα αυτά στο φόντο πληροφοριών ότι η λυκοσυμμαχία ενδέχεται να απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της, έστω και με την «προσωρινή» της ονομασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ