Σάββατο 16 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΚΑΝΑΔΟΥ ΠΡΕΣΒΗ
Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για προσήλωση στις «υγιείς επενδύσεις»

Με τον πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα, Κ. Μόριλ, συναντήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις, Ν. Παππάς, στο φόντο των παζαριών για το μέλλον των επενδύσεων της καναδικών συμφερόντων «Eldorado Gold» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Ν. Παππάς «τόνισε τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης προς την ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης υγιών επενδύσεων στη χώρα μας», ενώ «κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα καλωσορίζει τις καναδικές επενδύσεις στη χώρα, πάντα υπό την προϋπόθεση τής από πλευράς τους αυστηρής τήρησης της νομιμότητας».

Επιχειρώντας, μάλιστα, να απαντήσει στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση ότι «διώχνει τις επενδύσεις», ο Ν. Παππάς ανέφερε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις, πολλές και σημαντικές, καναδικές επενδύσεις στη χώρα μας, οι οποίες εκτείνονται πολύ πέραν της Eldorado Gold».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν σχετικά τη δραστηριοποίηση του καναδικού επενδυτικού ομίλου «Fairfax Financial Holdings» (συμμετέχει στις Eurobank, Eurobank Properties, όμιλο Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Praktiker Hellas, Eurolife, Grivalia, κ.ά.), του καναδικού Κρατικού Ταμείου Ασφαλίσεων PSP Investments (συμμετέχει με 26% στην εταιρεία διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και επιδιώκει διεύρυνση της συμμετοχής του), την καναδικών συμφερόντων εταιρεία «Hellenic Seadromes» που ενδιαφέρεται για επένδυση στα υδροπλάνα (συγκοινωνία νησιών με την Αθήνα), με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές μάλιστα να τονίζουν ότι «το συγκεκριμένο project επισπεύδεται και είναι πολύ πιθανό να έχει λάβει τις πρώτες άδειες μέχρι το καλοκαίρι».

Αναφέρονται, επίσης, ως παραδείγματα τέτοιας δραστηριοποίησης, οι Brookfield Capital Partners και Wilbur Ross Fund που έχουν επενδύσει στη Eurobank, η Craig Wireless Group στις τηλεπικοινωνίες, η Delcan International Group στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό της Εγνατίας Οδού, η Bombardier, ενώ σημειώνεται ότι το διμερές εμπόριο εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2015 με ρυθμούς της τάξης του 20% - 30%.

Ειδικά για την «Eldorado Gold», από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται πως ο Ν. Παππάς «σημείωσε ότι καλείται να σεβαστεί τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα, να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής και φορολογικής νομοθεσίας της Ελλάδας και να αποφύγει την εμπλοκή της σε πολιτικού χαρακτήρα διενέξεις».

  • Παρέμβαση, εξάλλου, με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, κάνει και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, καλώντας την «πολιτική και πολιτειακή ηγεσία (...) να αντιληφθούν ότι ανάπτυξη και απασχόληση δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις». Μάλιστα, εμφανίζει ως «ζήτημα εθνικής ευθύνης» την προσέλκυση και προστασία των επενδύσεων στη χώρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ