Τρίτη 26 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολυθεματικά παζάρια με Γερμανία και ΕΕ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την ένταση των παζαριών μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ σηματοδοτούν οι επαφές υψηλού επιπέδου που συνεχίστηκαν χτες ανάμεσα σε αξιωματούχους των δύο πλευρών, με κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα το Προσφυγικό και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», αλλά και με μια σειρά νέα δεδομένα με βάση τα οποία εξετάζονται και θέματα όπως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, το Κυπριακό κ.τ.λ.

Χτες, βρέθηκαν στην Αγκυρα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, μαζί με τους επιτρόπους Πολιτικής Γειτονίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Γιοχάνες Χαν και Χρήστο Στυλιανίδη, στο πλαίσιο του «διαλόγου υψηλού επιπέδου» που συμφωνήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη να πραγματοποιείται, αλλά και ενόψει της επόμενης (δεύτερης) Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Μογκερίνι σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί την «πλήρη υλοποίηση του πλάνου δράσης» που οι δυο πλευρές συμφώνησαν τον περασμένο Νοέμβρη, εννοώντας άξονες συνεργασίας που τέθηκαν με «όχημα» την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι το αλισβερίσι δεν αφορά μόνο τη «διαχείριση» των εκατομμυρίων κατατρεγμένων, η εκπρόσωπος της ΕΕ επισήμανε ότι η χτεσινή συνάντηση ήταν σημαντική για να επιταχύνει τη «στρατηγική συνεργασία» των δύο πλευρών, με δεδομένο ότι η Τουρκία είναι «παγκόσμιος παίκτης».

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τις επιχειρήσεις του στρατού στα νοτιοανατολικά, η μεν Μογκερίνι ζήτησε «την άμεση κατάπαυση του πυρός», συμπληρώνοντας βέβαια ότι η ΕΕ «καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας», ο δε Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, επανέλαβε ότι «ως κυρίαρχη χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει τη μάχη της εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι οποίες απειλούν την εθνική της ασφάλεια».

Συνάντηση Μέρκελ - Νταβούτογλου

Την Παρασκευή, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου στο πλαίσιο του πρώτου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Γερμανίας - Τουρκίας είχε πολύωρη συνάντηση με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, μαζί με σειρά υπουργών των δύο χωρών. Η συνάντηση έγινε στο φόντο διαφόρων συναντήσεων που πύκνωσαν ανάμεσα στους αξιωματούχους των δύο χωρών, ειδικά μετά το πρόσφατο μακελειό στην Αγκυρα, αλλά και με βάση την αυξημένη «ανησυχία» που το Βερολίνο επιδεικνύει για την κατάσταση στα «σύνορα της ΕΕ» (δηλαδή και την ελληνοτουρκική μεθόριο).

Σε κοινές δηλώσεις, όπως και στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο πλευρών, οι δύο ηγέτες επικέντρωσαν στη διμερή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας. Από τη μεριά της, η Μέρκελ δήλωσε «βαθιά πεπεισμένη ότι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης μπορεί να λυθεί μόνο όταν εργαζόμαστε από κοινού προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της αιτίας της (προσφυγικής) "πλημμύρας"». Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε παράνομους διακινητές ανθρώπων και δουλεμπόρους να είναι κυρίαρχοι στην περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα», θίγοντας το ζήτημα της «διαχείρισης» του Αιγαίου, το οποίο στοχευμένα και συστηματικά επαναφέρουν Γερμανία και γενικά η ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και η κατάσταση στη Συρία, γενικά τη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις με την ΕΕ, ωστόσο οι πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών ήταν λιγοστές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ