Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα

«Ακτινογραφία» των υγειονομικών αναγκών της περιοχής

Γενική άποψη του νοσοκομείου Χαλκίδας. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για καινούριο νοσοκομείο τονίζει η ΚΟ Αν. Στερεάς και Εύβοιας
Γενική άποψη του νοσοκομείου Χαλκίδας. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για καινούριο νοσοκομείο τονίζει η ΚΟ Αν. Στερεάς και Εύβοιας
«Στην περιοχή μας, όπου δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παράγουν τεράστιες ποσότητες υλικών αγαθών και πλούτου -που λίγοι τον απολαμβάνουν- δεν υπάρχει υπάρχει κανένα μέτρο πρόληψης για την προστασία της υγείας τους, για την προφύλαξή τους από τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες».

Τα αποτελέσματα αυτής της γύμνιας καταγράφονται στην ανακοίνωση:

  • Χιλιάδες εργάτες μένουν απροστάτευτοι για να κερδίζουν ορισμένοι εκατομμύρια
  • Χιλιάδες αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, χωρίς να ξέρουν τους κινδύνους που καραδοκούν.
  • Δεν επαρκούν τα λειψά στελεχωμένα - με ελλιπή εξοπλισμό - πολυιατρεία του ΙΚΑ, οι αγροτικοί γιατροί και τα όπως - όπως οργανωμένα Κέντρα Υγείας.
  • Δεν τους καλύπτουν τα νοσοκομεία, που άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο τους λείπει ο σύγχρονος εξοπλισμός και το ειδικευμένο προσωπικό.

Στην Κύμη και την Κάρυστο τα νοσοκομεία, συνεχίζει η ανακοίνωση, υπάρχουν μόνο σαν ταμπέλες. Στην Αμφισσα, το Καρπενήσι και τη Λιβαδιά, οι ελλείψεις είναι τέτοιες που τα περισσότερα περιστατικά διακομίζονται. Ανάλογη είναι η κατάσταση στη Λαμία και τη Χαλκίδα.

«Πανάκριβα κοστίζει η αρρώστια αν και όλοι θεωρητικά πληρώνουν για την ασφάλειά τους, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Η συμμετοχή στα φάρμακα, το εισιτήριο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα έξοδα μετακίνησης, η πρόσθετη δαπάνη για εξετάσεις που δεν παρέχει το δημόσιο, οι συμπληρωματικές καταβολές στα πλαίσια της παραοικονομίας της Υγείας, για να εξασφαλίσει κανείς καλύτερες υπηρεσίες, μικρότερη αναμονή και ίσως πιο ανθρώπινη μεταχείριση... επιβαρύνουν παραπέρα τον άρρωστο και την οικογένειά του».

«Αυτήν την κατάσταση, που πρέπει να αλλάξει προς όφελος του λαού, προσπαθεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να "εκσυγχρονίσει" δήθεν τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, τονίζει η Κομματική Οργάνωση. Λογική της είναι να μειώσει τις δαπάνες του κράτους για την Υγεία. Να ελαφρύνει τις υποχρεώσεις του κεφαλαίου για αυτό το ζήτημα και φυσικά να φορτώσει όλα τα βάρη στο λαό που "αν έχει χρήματα θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας", "αν πληρώνει... θα ζει". Ξέρουν πως για την υγεία του, κάθε άνθρωπος δίνει ό,τι έχει. Αντιλαμβάνονται κέρδη σε αυτόν τον τομέα και γι' αυτό υποβαθμίζουν τις δημόσιες υπηρεσίες προσφέροντας "πελατεία" στην ιδιωτική πρωτοβουλία που αναπτύσσεται ραγδαία».

Επιβάλλεται η ανάπτυξη αγώνων

Η κυβερνητική πρακτική, συνεχίζει η ανακοίνωση, στον τομέα της Υγείας αποτελεί μέρος της αντιλαϊκής της πολιτικής. Είναι αδιάψευστος δείκτης των συμφερόντων που υπηρετεί... Επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ και επιβάλλει την ανάπτυξη αγώνων του λαού:

  • Για να θεωρείται η υγεία κοινωνικό αγαθό, υποχρέωση της πολιτείας και όχι εμπόρευμα - αντικείμενο κερδοσκοπίας από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
  • Για να διαμορφωθεί ισχυρός αναπτυσσόμενος δημόσιος τομέας Υγείας, ικανός να προσφέρει δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όσους τις χρειάζονται.
  • Για να υπάρξει ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας που θα δίνει βάρος στην πρόληψη των ασθενειών, θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του λαού για εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή αντιμετώπιση, ενταγμένο στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που χρειάζεται το τόπος.
  • Για φτηνά και καλά κρατικά φάρμακα απαλλαγμένα από τα κέρδη των πολυεθνικών που προστατεύει η ΕΕ, απαγορεύοντας την κρατική φαρμακοβιομηχανία.

«Τα Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, που αυτήν την περίοδο συγκροτούνται αξιοποιούμενα για την καλλιέργεια αυταπατών δεν αποτελούν τίποτε άλλο από όχημα εμπέδωσης της αντιλαϊκής πολιτικής και στον τομέα της Υγείας. Είναι ο φορέας που θα περάσει τις πολιτικές λιτότητας, που θα προωθήσει την ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα σε όλο τους το μεγαλείο, διαχειριζόμενος την υπάρχουσα κατάσταση και διευκολύνοντας τον ανταγωνισμό του δημόσιου από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτός που θα εμπεδώσει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας των νοσοκομείων, καθιερώνοντας στην πράξη την υγεία σαν εμπόρευμα. Ετσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το νέο πολυδάπανο σχήμα που θα βολέψει καμπόσους «ημετέρους», χωρίς να λύνει κανένα πρόβλημα, αφού η πολιτική που τα δημιουργεί μένει ανέπαφη και κυριαρχεί».

Οι ανάγκες της περιοχής

Στη συνέχεια αναφέρονται -πέρα απ' τα γενικά ζητήματα- αναφέρονται τα αιτήματα που πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο των λαϊκών διεκδικήσεων στην περιοχή:

- Για επαρκή αριθμό Κέντρων Υγείας, αστικού τύπου, που με την υποδομή και τη στελέχωσή τους θα καλύπτουν τις ανάγκες πρωτοβάθμιας, (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας Υγείας στις μεγάλες πόλεις. Δε θα είναι προϊόν μετονομασίας των σημερινών πολυιατρείων του ΙΚΑ ούτε θα τα συνοδεύουν οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειές τους.

- Για καλά συγκροτημένες - αποτελεσματικές νοσοκομειακές μονάδες με πρόγραμμα ανάπτυξης και ολοκληρωμένη στελέχωση.

- Να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατασκευής του νέου νοσοκομείου Λαμίας, που έχει βαλτώσει επικίνδυνα.

- Να προχωρήσει το νοσοκομείο της Θήβας, που αποτελεί ζήτημα πρώτης ανάγκης.

-Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για καινούριο νοσοκομείο στη Χαλκίδα, που στις σημερινές συνθήκες είναι απόλυτα αναγκαίο.

- Να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό στο νοσοκομείο Λιβαδειάς. Να προκηρυχτούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία και τα ΚΥ της περιοχής. Να υπάρξουν αναμορφώσεις των οργανισμών, στη βάση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, όπου χρειάζεται.

- Να υπάρξει πρόγραμμα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού τους. Αξονικός τομογράφος και μονάδες εντατικής θεραπείας εκεί που χωροταξικά επιβάλλονται.

- Να λειτουργήσουν κάτω από δημοκρατικό έλεγχο των κοινωνικών κατηγοριών που καλύπτουν. Να απαλλαγούν από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και τη ρουσφετολογική πολιτική, που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζει τις διοικήσεις τους.

- Για πλήρως ανεπτυγμένο - αποτελεσματικό σύστημα διακομιδών (ΕΚΑΒ) που θα καλύπτει ολόκληρη την περιοχή.

«Αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Από τον ίδιο τους το χαρακτήρα μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτατες κοινωνικές δυνάμεις που κατανοούν την αναγκαιότητα λύσης τους», υπογραμμίζει η ΚΟ στην ανακοίνωση και τονίζει: «Το ΚΚΕ σταθερά προσανατολισμένο στην υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών σε αυτές ακριβώς τις βάσεις καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής:

- να αντισταθούν και να αντιδράσουν στην κυβερνητική πολιτική κατεδάφισης του δημόσιου τομέα Υγείας

- να απορρίψουν φωνές που διαπιστώνουν τα προβλήματα, αλλά παραπέμπουν τη λύση τους στη διαχείριση της σημερινής κατάστασης που τα δημιουργεί, τα οξύνει και τα αναπαράγει.

- να διεκδικήσουν λύσεις που ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες».

Συμπαράσταση στους γιατρούς του ΙΚΑ

«Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, που συμβάλλουν αποφασιστικά στην παροχή υπηρεσιών σε όσους τις χρειάζονται, σε συνθήκες λειψού εξοπλισμού και περιορισμένων δυνατοτήτων, σε αυτή τη φάση οφείλουν να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο... μπορούν και πρέπει να είναι μπροστάρηδες σε αυτούς τους αγώνες», υπογραμμίζει η ΚΟ.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ, ενάντια στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που υλοποιεί αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, που φυσικά δεν απειλεί μόνο τα εργασιακά δικαιώματα αλλά χειροτερεύει κατακόρυφα την ήδη αφόρητη κατάσταση των πολυιατρείων του ΙΚΑ, για χιλιάδες ασφαλισμένους. Είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα και ζητάμε να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμους, καλά αμειβόμενους ιατρούς που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με επαρκή μέσα και σύγχρονο εξοπλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ