Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πακέτα συστάσεων» για τη Σένγκεν

«

Πακέτα συστάσεων» για τις ελλείψεις ελέγχων στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα αναμένονται από την ΕΕ. Χτες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων επικυρώθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν.

Η Ν. Μπερτό πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, θα παρουσιαστεί το πρώτο πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέσω γραπτής διαδικασίας. Οταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, την επόμενη βδομάδα, αναμένεται να είναι έτοιμο και το δεύτερο πακέτο συστάσεων από την Επιτροπή, βάσει του άρθρου 19 του Κώδικα Σένγκεν. Οι συστάσεις αυτές θα είναι πιο λεπτομερείς και η Ελλάδα θα έχει διορία τρεις μήνες για να ανταποκριθεί. Μετά το τέλος αυτής της χρονικής περιόδου, «αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές και συνεχιζόμενες ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», τότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο θα επιτρέπει την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για διάστημα μέχρι και δύο χρόνια.

Παράλληλα, μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, δήλωσε πως η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ ο επίτροπος αναγνώρισε ότι οι ρυθμοί έχουν επιταχυνθεί και έχουν γίνει πράγματα προς το καλύτερο από τον περασμένο Νοέμβρη. Συνάντηση είχαν χτες οι Γ. Μουζάλας και Κυρ. Μητσοτάκης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις, ενώ ο Γ. Μουζάλας σημείωσε πως «υπήρξε εξαιρετική σύγκλιση όσον αφορά ότι το Προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και χρειάζεται μια κοινή αντιμετώπιση».

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα «Le Soir», με αφορμή την πρότασή του για την άμεση δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αναλάβει τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ο Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκαθαρίζει, ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πειστεί ν' αποδεχθεί τέτοιου είδους παρεμβάσεις στα σύνορά της, ότι «η διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αρμοδιότητα της ΕΕ από τη δημιουργία της Σένγκεν, ανεξάρτητα από το ότι τίποτα δεν έγινε έως τώρα και τα κράτη - μέλη αφέθηκαν να πράττει το καθένα κατά βούληση, δημιουργώντας έτσι καταστάσεις αφόρητες».

Ο Γκι Φερχόφσταντ συνεχίζει λέγοντας ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας του ανέφερε πως «η κατάσταση είναι ανυπόφορη στην Ελλάδα, όπως αφόρητες είναι και οι συνθήκες στα στρατόπεδα του Καλαί και της Δουνκέρκης και όλες αυτές οι απάνθρωπες καταστάσεις οφείλονται στο ότι η ΕΕ δεν αναλαμβάνει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων». Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «δεν τίθεται θέμα για το αν πρέπει να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο, αλλά η ίδια πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό και αν αύριο προκύψει κάτι σε μία άλλη χώρα, στην Ιταλία ή οπουδήποτε αλλού, η Ελλάδα θα στείλει και αυτή προσωπικό εκεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ