Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο ναυάγιο με 39 νεκρούς

Τουλάχιστον 37 πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πνίγηκαν το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, σε ένα ακόμη ναυάγιο. Η τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε 75 ανθρώπους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά τουρκικά ΜΜΕ γινόταν λόγος για 39 νεκρούς.

Οι πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Βιρμανία ξεκίνησαν από το Τσανάκαλε. Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν, ανατράπηκε ανοικτά των τουρκικών ακτών. Το σκάφος βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τις ακτές της Τουρκίας όταν ανετράπη, ενώ σωσίβια γιλέκα και προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που πνίγηκαν διακρίνονταν στην παραλία. «Είμαστε πολύ λυπημένοι. Τουλάχιστον είκοσι από τους φίλους μας αγνοούνται», δήλωσε κλαίγοντας ένας από τους διασωθέντες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ενας Τούρκος υπήκοος που είναι ύποπτος ότι διοργάνωσε τη μεταφορά των περισσότερων από 100 μεταναστών συνελήφθη, ενώ όλοι όσοι διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα υποθερμίας.

Στο μεταξύ, χιλιάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί μετά την άφιξή τους στην Ευρώπη, υποστηρίζει η Europol. Η υπηρεσία εκφράζει φόβους ότι πολλά από αυτά έχουν πέσει στα χέρια συμμοριών. Ο αρχηγός του επιτελείου της, Μπράιαν Ντόναλντ, δήλωσε ότι 5.000 προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί μόνο στην Ιταλία, ενώ άλλα 1.000 αγνοούνται στη Σουηδία. Προειδοποίησε ότι μία εξελιγμένη πανευρωπαϊκή «εγκληματική υποδομή» έχει θέσει στο στόχαστρό της πρόσφυγες.

«Δεν είναι παράλογο να πούμε ότι αναζητούμε περισσότερα από 10.000 παιδιά. Δεν έχουν πέσει όλα θύματα εγκληματικής εκμετάλλευσης. Ορισμένα μπορεί να είναι με μέλη της οικογένειάς τους. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται, τι κάνουν και με ποιους είναι» σημείωσε ο ίδιος.

Ο Μπράιαν Ντόναλντ επιβεβαίωσε ότι η Europol διαθέτει στοιχεία ότι κάποια από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Δήλωσε, μάλιστα, ότι φαίνεται να υπάρχει μία ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των οργανώσεων εμπορίας λευκής σαρκός και των οργανώσεων μη νόμιμης μεταφοράς προσφύγων στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ