Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο «σφαγείο» της διαπραγμάτευσης Ασφάλιση και Πρόνοια

Διαδοχικές συναντήσεις με το κουαρτέτο είχαν χτες Γ. Κατρούγκαλος και Θεανώ Φωτίου

Κυβέρνηση και κουαρτέτο συνεχίζουν τις μεθοδεύσεις για την προώθηση των μέτρων - λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει η συζήτηση και για την κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων, όπως προβλέπεται στο 3ο μνημόνιο. Χτες, μέρα γενικής απεργίας, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, προκειμένου από κοινού να διαμορφώσουν το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Ολα δείχνουν ότι το τελικό σχέδιο θα είναι ακόμα χειρότερο από την αρχική πρόταση που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, καθώς πέραν της «νέας αρχιτεκτονικής» του συστήματος, για την οποία υπάρχει συμφωνία, με το κουαρτέτο συζητείται η χειροτέρευση των ποσοστών αναπλήρωσης για το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης, το αν η «εθνική» σύνταξη θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και το αν θα υπάρξει αύξηση των απαραίτητων ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000, για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Επιπλέον παραμένει στο τραπέζι η αύξηση ή μη της εισφοράς κατά 1,5 μονάδα στην επικουρική Ασφάλιση, αλλά και το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε νέες μειώσεις στις αποδιδόμενες συντάξεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο στη συνάντηση έγινε «μια αναλυτική κατ' άρθρον επεξεργασία όλου του νόμου. Η συνεννόηση που έχουμε μαζί τους είναι να συνεχιστεί η συζήτηση και με τα τεχνικά κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προωθήσουμε όλα τα πιθανά θέματα, για να έχουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου, όσο το δυνατόν συντομότερα».

Με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου συναντήθηκε χτες και η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, όπου τέθηκε επί τάπητος η εφαρμογή της πρόβλεψης που υπάρχει στο 3ο μνημόνιο για κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων ύψους 900 εκατ. ευρώ ετησίως ή 0,5% του ΑΕΠ.

Η κατάργηση της Πρόνοιας θα επιχειρηθεί να συγκαλυφθεί με την υιοθέτηση του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», που θα αποδίδει ψίχουλα σε έναν πολύ μικρότερο αριθμό δικαιούχων, οικογένειες που διαβιούν μέσα στην εξαθλίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ