Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Κυβερνητικά «παιχνίδια» σε βάρος της διεκδίκησης

Στις ελληνικές καλένδες στέλνει το ζήτημα η συγκυβέρνηση

Η απαίτηση να πάρει τώρα θέση η κυβέρνηση και να ξεκαθαρίσει αν έχει τη διάθεση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις, καθώς και η πλήρης αντίθεση σε κάθε προσπάθεια να περιοριστεί το διεκδικητικό πλαίσιο αποκλειστικά και μόνο στο θέμα του κατοχικού δανείου, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των μελών Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Αφορμή για να σταθεί η συζήτηση σε αυτούς τους άξονες, έδωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος, ο οποίος στην αρχή της διαδικασίας έθεσε επίσημα πρόταση να απεμποληθούν τα άλλα αιτήματα και να παραμείνει το κατοχικό δάνειο, σημειώνοντας ότι μόνο αυτό είναι «το μετρήσιμο και το υλικό»! Οι δε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αντέδρασαν στην πρόταση, αλλά η Ευαγγελία Καρακώστα δήλωσε ότι «έχουμε τεράστιες δυσκολίες στην ανάδειξη αυτού του κομματιού», εννοώντας τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών!

Απαντώντας ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Δημήτρης Αλευρομάγειρος, επισήμανε ότι «υπάρχει καθυστέρηση ενεργειών εκ μέρους της πολιτείας», ανέφερε ότι δίνεται η εντύπωση πως οι «συνεδριάσεις της Επιτροπής γίνονται για να γίνονται» και πρόσθεσε πως «ο ελληνικός λαός απαιτεί να εφαρμοστούν οι διεθνείς αποφάσεις που έχουν εφαρμοστεί παντού, πλην της Ελλάδας».

Ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, μέλος του Συμβουλίου και πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σημείωσε ότι και η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί την ίδια στάση με τις προηγούμενες, στέλνοντας έτσι στις ελληνικές καλένδες τη λαϊκή διεκδίκηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Εκανε σαφές ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα το αναγκαστικό δάνειο, τις πολεμικές επανορθώσεις για την καταστροφή υποδομών, αποζημιώσεις για την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής, την καταστροφή περιουσιών και την αρπαγή των αρχαιολογικών θησαυρών. «Οι διεκδικήσεις αυτές πάνε πακέτο και δεν μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στη στήριξη που έχει προσφέρει το ΚΚΕ στον αγώνα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος της διευρυμένης Γραμματείας του Συμβουλίου, επισήμανε ότι είναι «αυταπάτη πως ρίχνοντας τον πήχη των απαιτήσεων θα δελεαστεί η Γερμανία να έρθει σε διάλογο. Δεν μπορεί να κατακερματιστεί όλο αυτό που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός. Απαιτούμε η ελληνική κυβέρνηση να κινήσει γη και ουρανό, να πάμε δυναμικά και αποφασιστικά, για να έρθει μια ώρα νωρίτερα η δικαίωση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, επισήμανε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τις προσπάθειες του ΕΣΔΟΓΕ για να πληρώσει η Γερμανία για τις καταστροφές που προξένησε στον τόπο μας. Τόνισε, επίσης, ότι είναι ανάγκη να ενημερωθεί η νέα γενιά για τις αιτίες που αιματοκύλησαν τότε τους λαούς, όπως και γι' αυτές που τους αιματοκυλούν και σήμερα, δημιουργώντας καραβάνια προσφύγων. Να ενημερωθούν και για τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, τους χίτες και ταγματασφαλίτες, των οποίων οι πολιτικοί απόγονοι εμφανίζονται σήμερα ως «ευυπόληπτοι πολίτες», ενώ «αυτοί που έδωσαν το αίμα τους, οδηγήθηκαν στη συνέχεια στις φυλακές, τις εξορίες, το εκτελεστικό απόσπασμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ