Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό

ΚΙΕΒΟ.--

Συνεχίζεται η κρίση στο συνασπισμό της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου που αιματοκυλάει τις ανατολικές περιοχές, καθώς χτες άλλο ένα κόμμα, το λεγόμενο Sampopomitch (Αυτάρκεια) (23 έδρες), ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την κυβερνητική πλειοψηφία. Πλέον στον κυβερνητικό συνασπισμό μένουν το κόμμα του «Μπλοκ Ποροσένκο» (139 έδρες στις 450) και του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, το κόμμα «Μέτωπο Λαού» του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ (82 έδρες), που επίσης οι επικεφαλής τους βρίσκονται στα «μαχαίρια», καθώς ο Ποροσένκο έχει ζητήσει από τον Γιάτσενιουκ να παραιτηθεί, αλλά η παρούσα Βουλή να εκλέξει νέα κυβέρνηση χωρίς να γίνουν πρόωρες εκλογές. Προχτές, είχε προηγηθεί η αποχώρηση του κόμματος Batkivchtchina (Πατρίδα 19 έδρες) της πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμοσένκο (της γνωστής ως «βασίλισσας του αερίου», που πρωτοστάτησε στην καταλήστευση του τομέα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ουκρανία), ενώ τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε αποχωρήσει πέμπτο κόμμα που συγκροτούσε το συνασπισμό, το Ριζοσπαστικό Κόμμα (22 έδρες) του εθνικιστή Ολεχ Λιάσκο.

Ως αιτία αυτής της κυβερνητικής κρίσης παρουσιάζεται η «αντιμετώπιση της διαφθοράς, η οποία φρενάρει τις μεταρρυθμίσεις». Η πραγματική, ωστόσο, αιτία δεν είναι το ποιος είναι πιο διεφθαρμένος - ζήτημα που αφορά όλους τους αστούς - αλλά τα διαφορετικά συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου που έχουν αναφορά και σε διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Πάντως, χτες, ο πρωθυπουργός, Α. Γιάτσενιουκ, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις και με τα άλλα κόμματα για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος, Π. Ποροσένκο, προειδοποίησε ότι η «πολιτική - κυβερνητική κρίση δεν πρέπει να σταματήσει την πορεία της Ουκρανίας προς την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ